Slipp sommarens gissel

2017-07-20

Getingar, fästingar, skoskav, baciller och så har vi myggen. Sommarplågorna är många och kan förstöra såväl middagen i bersån som golfrundan. Här är tipsen som räddar din sommar!

Skoskav

Barfota i snyggaste partypumpsen eller i nya skor på golfbanan kan lätt resultera i ömmande skavsår. Förebygg genom att hålla fötterna mjuka, förhindra blåsbildning genom att sätta på kirurgtejp på utsatta ställen och använd skavsårsplåster som fungerar som en extra hud. Undvik vanliga plåster som lätt veckar sig och använd talk om du tänker vara barfota i skorna.

Och så den eviga frågan: ska man ta hål på blåsor? Svaret är nej. Blåsan skyddar djupare vävnader mot friktion och vätskan är samtidigt rengörande och bakteriedödande. Så länge blåsan är hel är det liten risk för infektion. Lägg på ett dunstomslag, dvs. ta asollösning på en kompress och fäst med kirurgtejp över blåsan så torkar du ut den.

Myggbett

Små kryp, stora problem. Mygg och knott har en förmåga att överlista oss och kan förpesta den mysigaste grillfest och skönaste kvällsgolf. Förebygg genom att klä dig i ljusa, täta och löst sittande kläder (glöm inte att skydda fötterna) samt bepansra dig med starkt doftande medel, typ MyggA, Djungelolja eller Tea Tree oil.

Har myggbetten redan börjat klia och svida finns det några klassiska knep som lindrar: Kyl med en isbit. Smeta på tandkräm. Badda med alsolsprit. Pudra in potatismjöl. Gnugga med en halv lök, en vitlöksklyfta eller aloe vera. Fukta huden och krossa en tablett acetylsalicylsyra och lägg på. Smörj in med kylbalsam eller någon smärtstillande salva. Och låt bli att klia, då blir det bara värre…

Getingstick

Getingstick är vanligen ofarliga men en geting på dåligt humör kan orsaka svår smärta och till och med leda till en allvarlig allergichock. En normal reaktion är att stickstället på huden värker, rodnar, kliar och svullnar. Symptomen kan lindras på flera sätt. Först och främst, behåll lugnet och se till att komma utan räckhåll för den ilskna stekeln. Ta bort gadden (och giftsäcken) om den sitter kvar. Kyl sedan med is, en kall kompress, kylbalsam eller alsolsprit.

Lokalbehandla med en värktablett som innehåller acetylsalicylsyr, där du först fuktar huden och sedan gnider in på sticket. Samma effekt har en fuktad sockerbit. Även groblad som du kan hitta i de flesta gräsmattor är ett gammalt knep som lär ge bra lindring.

Skulle du uppvisa tecken på en allergisk reaktion (andningssvårigheter, yrsel, hjärtklappning, nässelutslag m.m.) eller blir stungen i tunga eller hals så åk till akuten.

Turistmage

Delhi belly, Cairo quick-step eller Montezumas hämnd… Att åka på magsjuka är inte något man längtar efter. Men risken att drabbas kan vara hög, särskilt vid utlandsresor till tropiskt klimat och under rötmånaden då bakterierna frodas i maten.

En tröst är att magsjuka oftast går över av sig själv. Underlätta kurerandet genom att dricka mycket vatten för att återställa vätskebalansen. Börja äta så snart du känner dig redo; vitt bröd, te och rivet äpple brukar kännas lätt att få ner till en början. Fem vitpepparkorn som sväljs hela 2-3 ggr/dag är ett beprövat knep som fungerar vid magsjuka – och laktobaciller. För paradoxalt nog är det bakterier som också får oss att bli friska. Probiotika finns bland annat i yoghurt och fil och har en positiv inverkan på tarmfloran och bidrar till att få magen i balans.

Brännmaneter

En till synes banal livsform kan orsaka plågsam smärta: brännmaneten. I svenska vatten är vi relativt förskonade mot farliga maneter men röd och blå brännmanet, som framför allt finns på västkusten och runt södra Skåne, är tillräckligt obehagliga att stöta på. På bränntrådarna sitter tusentals nässelceller som fastnar på huden och utsöndrar ett gift. Inget du dör av, men det kan brännas rejält och orsaka långvariga besvär. Bästa försvar är vinäger och silvertejp!

Skölj av det brännskadade området med saltvatten. Badda huden med rikligt med vinäger för att neutralisera gifterna. Ta sedan tejp, helst silvertejp, som du klistrar på huden för att dra/skrapa bort kvarvarande trådar. Ett kreditkort fungerar också. Smörj till sist in med kortisonkräm eller kylbalsam för att dämpa smärtan. Och kom ihåg att inte klia eller gnugga huden eftersom bränntrådar kan sitta kvar och då utsöndra mer gift.

Fästingar

Fästingar är utan tvekan sommarens värsta plågoris. De trivs i skog och halvhögt gräs och finns framförallt utmed kusterna i södra och mellersta Sverige. Det är inte fästingens bett i sig som är farligt utan att den riskerar att överföra sjukdomar till dig. De två vanligaste är Borrelia och TBE.

Borrelia orsakas av en bakterie och botas enkelt med antibiotika. Det vanligaste symtomet är en mindre hudrodnad runt bettet som brukar försvinna efter några dagar.

TBE är en virussjukdom som kan orsaka hjärninflammation. Tyvärr finns det ingen bot mot TBE, endast lindring av besvären. En klen tröst är ändå att om du drabbats av TBE är du sedan immun. Den som blir sjuk får först huvudvärk, muskelvärk och feber. De flesta blir sedan återställda, men några insjuknar igen efter en tid med hög feber, svår huvudvärk och kräkningar och kräver lång rehabilitering.

Risken att smittas av borrelia eller TBE är liten och du kan vaccinera dig mot TBE. Men plocka bort fästingen så snart du upptäcker den. Använd en pincett eller en fästingborttagare, ta tag om den så nära huden som möjligt och dra rakt ut. Tvätta med tvål och vatten.

 

Läs även Packa reseapoteket!

 

You Might Also Like