HÄLSATräning

Bästa energikickarna – 12 tips för att bli pigg på nolltid

2020-01-27

Vi gjorde det!

Helgen kom och gick lika snabbt som den brukar. Snart är också januari till ända och vi har klarat oss genom årets mörkaste tid. Vi gjorde det i år igen! Nu kan vi se fram emot ljuset och värmen och hjälp vad jag längtar.

Ni är inte ensamma om att känna er trötta så här års, jag tror att alla upplever en viss trötthet efter att ha levt i skumrasket under flera månader.

Men ge inte upp hoppet, för det finns en hel del man kan göra för att bli piggare och må bättre. Här är 12 energiboostande tips som både stärker, läker och piggar upp.

1. Sök ljuset. Dagsljuset så viktigt.Var ute så mycket det bara går, en halvtimmes dagsljus även om det är mulet och grått är värt mycket.

2. Rör på dig, helst utomhus mitt på dagen. Motion sätter fart på en massa signalsubstanser i kroppen, som endorfin, dopamin och serotonin som motverkar depp och skapar lyckokänslor.

3. Hoppa inte över träningen. Även om det känns tungt att ge sig iväg till gymmet eller ut i löpspåret så håll kontinuitet i träningen eftersom den får oss att vi mår så mycket bättre och gör det lättare att sova.

4. Håll regelbundna vanor. Försök att gå och lägga dig och stiga upp vid ungefär samma tid alla dagar i veckan. Träna och rör på dig regelbundet och ät på någorlunda fasta tider. Det hjälper dig att få en fungerande dygnsrytm, en kropp i balans och ger bättre sömn på sikt.

5. Har du möjlighet så res till solen. En vecka fylld av söderns ljus och värme, eller skidsemester med strålande sol och vit snö, är bästa vaccinet mot vintertrötthet.

6. Klä dig i färg. Färger påverkar oss mer än vad vi tror och starka, glada färger piggar upp både dig själv och de som ser dig – och klär bort din vinterblekhet.

7. Se till att du har en bra sovmiljö. Ett mörkt, tyst och svalt sovrum är optimalt så sov gärna med öppet fönster, även vid minusgrader.

8. Satsa på bra mat så att blodsockret håller sig på en så jämn nivå som möjligt. Ät stora mängder grönt och citrusfrukter som apelsiner, mandariner, grapefrukt, sweeties och yuzus. Behöver du extra energi när du är ute på vinteräventyr så gör ditt eget jägarsnus, en klassiker som ger snabb och långvarig energi och är perfekt att knapra på när orken tryter. Hacka 100 g mörk choklad, 1 dl hasselnötter. 1 dl russin och 1 dl torkad frukt t ex aprikoser grovt. Blanda och förvara i en plastpåse eller burk. Klart!

9. Dra in på koffeinet men öka på järnet. Koffein gör oss visserligen tillfälligt piggare men förvärrar tröttheten på sikt. Dessutom får man lätt abstinens med huvudvärk, rastlöshet och koncentrationsproblem. Har du järnbrist blir du lätt trötthet och hängig – ät kött, lever och gröna bladgrönsaker. C-vitamin hjälper järnupptaget.

10. Fyll på med oxytocin och andra må bra-ämnen i hjärnan: kramas mycket, unna dig massage, gå hand i hand med någon du gillar och ha mer sex så att kroppens eget kärlekshormon sätter fart.

11. Satsa på kravlöst umgänge. Bjud in vänner på en enkel middag, ordna en kväll med sällskapsspel, eller fixa fika och ta en skogspromenad tillsammans. Det behöver inte vara så avancerat.

12. Sprinkla vardagen med helgsaker: Ordna ett hemma-spa, drick champagne en vanlig tisdag, och ät lyxchoklad när andan faller på.

Outfitdetaljer: Träningsjacka Daily Sports // Överdragsbyxor McKinley (liknande här) // Mössa Samsøe & Samsøe // Löparskor Adidas Solar Glide

 

Foto: Sean Lewthwaite