TANKAR

48 saker jag lärt mig på 48 år

2019-06-27

Med min födelsedag i backspegeln har jag satt samman en lista på 48 saker jag lärt mig under de 48 år jag befunnit mig på den här planeten. Några saker har jag lärt mig den hårda vägen. Vissa har jag anammat rätt snabbt. Andra är komiska och har rent av gjort mig ödmjuk på sätt jag aldrig kunnat ana. Så, utan inbördes ordning, här är 48 lärdomar ur livet:

48. DU är den viktigaste personen i DITT liv. Låt ingen annan bestämma hur du ska leva det.

47. Din största kritiker är du själv. Vänj dig vid att be dig dra åt helvete ibland.

46. Livet är för kort för att gå omkring i kläder som inte gör dig glad. Trender kommer och går – ta på dig det som får dig att känna sig självsäker, handlingskraftig och fullkomligt glad.

45. Använd tandtråd. Varje dag.

44. Och solskydd

43. Var inte rädd för att resa ensam. Jag har åkt på många soloresor genom åren och älskar hur fri det får mig att känna. Oavsett om det är en weekendtrip i Sverige eller en långresa internationellt så uppmuntrar jag alla att pröva på det. Du lär dig mycket om dig själv, inklusive hur mycket du faktiskt uppskattar ditt eget sällskap.

42. Med det sagt, snåla aldrig på hotellboendet. Boka alltid rum på ett bättre hotell för det är så värt att bo riktigt bra när man är ute och reser även om det kostar en slant.

41. Köp vackra brevpapper och kuvert och handskriv gratulationer när någon ska firas. Det finns ingen som inte tycker om att få ett handskrivet brev i dessa digitala tider.

40. Någonstans mellan 29 och 30 slutar baksmällor att vara värt det. Sedan länge håller jag mig till max en cocktail eller ett glas bubbel i veckan och det blir väldigt sällan ens det. Ett beslut jag ALDRIG har ångrat.

39. Ta körkort! Gör det bara.

38. Skicka aldrig sms när du är arg. Du kommer aldrig att ångra att du sov på saken.

37. Sov på saken.

36. När kallelsen kommer, gå och gör cellprovet.

35. … och mammografin. Det är en gratis livförsäkring.

34. Läs mycket. Du blir smartare, ödmjukare, tolerantare, intressantare och du kommer alltid att ha saker att prata om på middagar och cocktailpartyn.

33. Be inte om ursäkt för att du är tjej.

32. ”Sex and the City” håller fortfarande, trots 20 år på nacken. Ett seriemaraton fixar i princip vilken hjärtesorg som helst: Miranda för goda råd, Samantha för ett gott skratt, Charlotte för ett bra gråt, och Carrie för uppmuntran att klä dig i något fantastiskt.

31. Skriv alltid kontrakt, både på jobb, bostad och sambo.

30. Släpp ut ditt inneboende barn att leka, ofta. Din relation med dig själv och barnet i dig är livslång. Låt inte åldern definiera vem du är utan behåll din lekfulla inställning livet ut.

29. Gå alltid hem från festen när du har som roligast.

28. Ta det inte personligt om någon säger nej till dig. För det kommer de att göra. Många gånger. Och det ska du inte misströsta över för till 99 procent av fallen är det inte personligt så tolka det inte som kritik mot dig utan ta det för vad det är. Ett nej.

27. På samma sätt, säg inte nej till dig själv om du verkligen känner att du vill.

26. Investera i fonder och aktier direkt när du börjar jobba. Sätt överföringen på autogiro och glöm sedan bort att pengarna dras varje månad. Du kommer att tacka dig själv tio år senare.

25. Att jämföra sig med andra är verkligen en glädjedödare.

24. Vardagsmotionera! Ta trapporna istället för hissen. Promenera till jobbet. Kliv av bussen en station tidigare.

23. Var snäll mot dig själv. Något av det bästa med att bli äldre är att man blir bättre på att acceptera sig själv för den man är, både de goda och dåliga sidorna. Jag är stolt över den jag är i dag och försöker att vara snäll mot mig själv även om jag känner att jag inte levererar.

22. Man blir alltid lite gladare med ett rött läppstift.

21. Skaffa en tandvårdsförsäkring. Alternativt lägg undan 50 spänn varje månad för framtida tandläkarkostnader.

20. ÄT DINA GRÖNSAKER. Och ta alltid bort din make-up innan du går och lägger dig.

19. Lämna alltid in dina skor för lagning så snart sulan börjat bli alltför sliten och klackarna behöver klackas om.

18. Karma kommer alltid tillbaka.

17. Slösa inte pengar på snacks och läsk.

16. Terapi får däremot kosta så mycket det behövs.

15. Världen är faktiskt ganska liten. Och vi är alla ganska lika, trots skillnader i åsikter och kulturer. Vi vill alla ha samma saker.

14. Våga be om hjälp när du behöver. Ingen människa klarar av att alltid göra allting själv.

13. Mackor och smågodis är också middag.

12. Putsa och smörj in dina skor regelbundet. Det finns inget som avslöjar en persons karaktär lika mycket som hur de sköter om sina skor. Eller sina nagelband.

11. Investera i kläder med kvalitet och som du verkligen trivs i. Trender kommer och går men kvalitet håller över tid och gör dig stilsäker.

10. Ha alltid skavsårsplåster i väskan.

9. Det går alldeles jättebra att välja att inte skaffa barn.

8. Men vill du skaffa barn kan du göra det även på egen hand.

7. Spara ihop ett fuck off-kapital så att du aldrig behöver vara beroende av någon annan ekonomiskt. Sätt undan lite varje månad på ett konto som med tiden blir din guldgruva.

6. När du drabbas av sorg, och det kommer du att göra, så låt det ta tid. Och var öppen med att du är ledsen, att gråta offentligt är inte farligt.

5. Dröm stort. Men sätt också dina drömmar på pränt. Skriv upp delmål som kommer att ta dig närmare drömmen och fira alltid när du nått ett mål.

4. Lär dig att laga minst en paradrätt som du kan briljera med.

3. Gå aldrig ut utan mössa när det är minusgrader ute. Glöm inte vantar.

2. Uppför dig ordentligt och behandla alla med respekt, det gäller inte minst i karriären. Jag har träffat så många trevliga och duktiga människor på min väg som har hjälpt mig eller som jag i min tur kunnat hjälpa.

1. Kom ihåg att livet händer nu.