Andas dig till bättre golf

2017-08-08

Andas ut och svinga loss. Genom att andas på rätt sätt skapar du ett större lugn, ny energi och en mer kraftfull sving. Andetaget är din bästa vän.

Att andningen är viktig i konditionskrävande motionsformer som löpning och simning är lätt att förstå. Men hur viktigt är det att andas rätt när man spelar golf? Golftränaren Ingela Tisén menar att en bra andning kan vara ett av verktygen som hjälper dig att bli en bättre golfare.

– Genom att lära sig att andas rätt kan det bidra till både bättre teknik och ett bättre fokus eftersom andningen påverkar både de fysiska och de mentala delarna av spelet. Är du till exempel irriterad efter ett dåligt slag eller stressad när du kommer fram till din boll, kan du innan genom att fokusera på en lugn och djup andning – in genom näsan och ut genom munnen – komma ner i puls och slappna av i kroppen innan du ställer upp dig för nästa slag. Det gör jag själv ofta på första tee för att samtidigt försöka släppa på nerverna.

Många av oss andas för mycket uppe i bröstet genom så kallad toppandning och skulle behöva få ner luften i magen. På vilket sätt kan detta påverka negativt på golfen?

– Andas du uppe bröstet låser du hela överkroppen och axlarna åker ofta upp mot öronen vilket gör att du inte kan rotera optimalt. Eftersom grunden i svingrörelsen är just rotation medför det att om du inte kan vrida upp och du svingar mer med armarna som kompensation. En golfsving med mest armar kommer framförallt att bli kraftlös men det blir även svårare att träffa bollen.

I själva slaget, när ska man andas in och ut? Hinner man ens tänka på andningen i svingrörelsen?

– Ja och nej. Vi tränare brukar prata om att andas in i baksvingen och sedan ut i nersvingen. Men precis som du säger, svingen är över på 1,5 sekund så det är lätt att missa det bland alla andra tankar vi ofta har när vi står där vid bollen.  Men inandning och utandning på rätt ställe i svingen, precis som när vi styrketränar, frigör spänningar och skapar kraft. Om vi jämför med till exempel styrketräning så vill man andas in när man hämtar kraft för att sedan andas ut när man gör det ”jobbiga” momentet, det du behöver styrka till. Precis på samma sätt fungerar kroppen i en golfsving. Du vill ha en stabil kropp och kunna trycka på i nersvingen. Det optimala är att du i själva träffögonblicket, när klubban träffar bollen, har det så kallade maglåset påkopplat. Alltså att magmusklerna är spända tillsammans med rumpan.

Finns det någon bra drillövning för att träna in detta?

– Ja, generellt är det bra att träna på att djupandas och bli medveten om man har dragit upp axlarna eller om de är avslappnade. Gärna genom att andas in genom näsan och ut genom munnen. I svingen kan man träna på att andas in, svinga bak, och efter vändningen starta nersvingen med att andas ut och dra på med farten.

En favoritövning för att träna på det här med maglåset är så kallad ”pelvic punch”. Ta en kort klubba, till exempel en sandwedge. Svinga upp till halv sving och stanna där. Starta sedan svingen från en helt stillastående baksving. Syftet är att just lära sig känna att magen spänns och att armarna bara följer med resten av kroppen. Det är en rätt svår övning men otroligt effektiv när man kommer på hur man ska göra och hur det ska kännas! När jag själv slår lite halvtrötta slag tar jag fram den övningen för att få tryck i bollen igen.

 

 

 

You Might Also Like