Jenny Olsson

Jenny Olsson har tillhört journalisteliten i många år och skriver regelbundet för en rad magasin och varumärken. Hon är också grundare av konceptet Golfilicious och har hittills publicerat fem böcker. Kreativt bollplank, redaktionschef, projektledare och konceptutvecklare är andra roller Jenny skriver på sitt cv och som hon gärna tar sig an. För, som hon menar, det vore ju dumt att ägna sina 10 000 arbetsdagar i livet med att alltid göra samma sak. Och tråkigt.


Bloggen hör till kategorin "livsstil" och är en levande inspirationskälla med en skön mix av ämnen såsom träning och hälsa, stil och skönhet, tankar och drömmar om livet och karriären. Stark i tron om att livet inte handlar om vilka du känner utan om vilka du möter, älskar Jenny att möta nya människor. Om detta och allt annat som får hennes hjärta att slå lite snabbare får ni läsa om här. Och så får ni följa med på resor, såväl mentala som jordiska när Jenny söker nya sweet spots.


Är du intresserad av ett samarbete eller annonsering? Kontakta collaborate@sweetspotstories.com
För övriga frågor hör av dig till info@sweetspotstories.com

Jenny Olsson

Stark i tron om att livet inte handlar om vilka du känner utan om vilka du möter, älskar Jenny att möta nya människor. Om detta och allt annat som får hennes hjärta att slå lite snabbare får ni läsa om i hennes blogg.

Vårpimpa din golfutrustning

Golfsäsongen är här och det är hög tid att få bagen i ordning, klubborna vässade och skorna putsade. Så här fräschar du upp din trötta utrustning.

Med den första vårsolen följer lusten till en riktig vårstädning därhemma. Fönstren måste putsas, garderoben rensas ut och garageuppfarten sopas ren från grus. Men även golfutrustningen kan behöva en rejäl uppfräschning inför säsongen.

Slarvade du med att tömma bagen efter höstens sista runda kan detta bli en intressant upplevelse. Man vet aldrig vad man kan hitta för kvarglömda rester i bagfacken. Och hur mår egentligen golfskorna? Det måste ha varit lerigt på banan den där sista novemberrundan…

Klubborna kan behöva rejäl vapenvård. Grästorv och komprimerad bunkersand som sitter kvar i skårorna är inte någon bra förutsättning för att kunna slå långa, fina golfslag utan måste förstås skrubbas bort. Även greppen behöver göras rent eller rent av bytas.

Håller du din utrustning i gott skick kommer du inte bara att se så mycket proprare ut på banan, du ökar också livslängden på grejerna.

Bagen

 • Töm bagens alla fack på prylar och sortera innehållet. Lägg peggar i ett fack och bollar i ett annat. Plåster och solkräm är också bra att alltid ha med sig i bagen. Se till att regelboken och en greenlagare finns med och häng en ren handduk på utsidan.
 • Om bagen är smutsig utvändigt bör den göras ren. Golfbagar är vanligen tillverkade i kanvas, konstläder eller annat syntetmaterial. Finns det skötselråd så följ dem. Använd annars mild tvållösning och en fuktig trasa för att få bort smuts och fläckar.
 • Har du ett paraply på bagen så kontrollera att det är helt eller köp dig ett nytt.
 • Byt ut den gamla vattenflaskan mot en ny fräsch.

Klubborna

 • Tar bort gammalt gräs, jord och smuts genom att ställa ner klubborna i hink med ljummet vatten och milt diskmedel några minuter. Se till att endast klubbhuvudena täcks av vattnet. Skrubba skårorna rena med en nagel-/disk-/ eller rotborste och torka av med handduk.
 • Om skårorna är riktigt slitna, vilket wedgarna ofta blir, lämna in klubborna hos en klubbmakare som kan fräsa upp dem igen (s.k. regrooving).
 • Gör rent greppen genom att tvätta dem med hjälp av en borste i ljummet vatten med fettlösande diskmedel, alternativt rugga upp gummit med ett fint sandpapper. Riktigt slitna och nötta grepp bör lämnas in för omgreppning. Vid normalt slitage behöver man byta grepp ungefär vartannat år. Är du händig kan du förstås byta grepp själv.
 • Upplever du att du slår lika långt oavsett klubba kan det kan vara idé att kontrollera lie och loft. Normalt skiljer det 4° på loften mellan varje klubba i ett järnset. Den inbördes skillnaden bör vara konstant så att det inte skiljer 2° mellan två klubbor och 8° mellan två andra. Lien är i sin tur viktig eftersom den bestämmer om klubbhuvudet är square eller inte vid tillslaget, vilket är en förutsättning för att kunna slå raka slag. Att mäta och justera lie och loft kan du få hjälp med hos din pro eller i en golfbutik.
 • Passa på att tvätta dina headcovers. Handtvätt i ljummet vatten utan torktumling brukar göra susen.

Bollarna

 • Rensa bland bollarna. Släng alla som är trasiga, missfärgade eller har fel kompression för dig att spela på.
 • Skillnaden på vad en ren och en smutsig boll gör för resultatet är stor. Smuts på bollen kan göra att den flyger kortare eftersom dimplens funktioner sättas ur spel och bollen därmed inte flyger lika bra. En ren och torr boll rullar dessutom bättre än en smutsig och fuktig boll. Så här gör du: Lägg bollarna i en balja med varmt vatten och milt diskmedel. Låt dem ligga där några minuter. Ta fram en grov borste med plastborst och sätt igång att skrubba. Torka med en handduk.
 • Tömdes hela bollagret i rensningen? Ta hjälp av kunnig personal när du ska köpa nya. Olika sorters golfbollar beter sig på olika sätt och det gäller att hitta en som passar just dig och ditt spel.

Skorna

 • Golfskor är vanligtvis tillverkade i något syntetiskt material. Gör rent dem ordentligt med ljummet vatten och såpa. En del skor tål maskintvätt men följ noga skötselråden och glöm inte att ta bort spikar, skosnören och innersulor. Impregnera dem till sist med skospray så att de står emot fukt och smuts.
 • Läderskor görs rent med sadeltvål och bör sedan smörjas in dem med skokräm eller skofett. Är det lädersula på skorna bör den fettas in. Avsluta med att impregnera dem.
 • Investera i nya spikar så att du får ett bra grepp i gräset.
 • Byt innersula till en ny fräsch. Kanske är det dags att skaffa formgjutna sulor efter din egen läst? En formgjuten sula ger foten ett bra stöd för att undvika snedbelastning, och du blir heller inte lika trött i fötterna när du går.
 • Använd alltid skoblock när skorna inte används så håller de formen bättre. Skoblock av trä är allra bäst.
 • Köp ett par golfskor till. Det bästa sättet att öka livslängden på dina golfskor är att ha två par som du byter mellan. Då hinner skorna återhämta sig, särskilt om de har blivit våta och då bör få torka långsamt i rumstemperatur.

Kläderna

 • Släng urtvättat, laga trasigt och komplettera garderoben med något nytt så kommer du att se både snygg och proper ut på golfbanan.
 • Investera i en ny keps eller hatt. Det är viktigt att skydda sig i solen och efter förra årets sol- och svettattacker har din nuvarande huvudbonad sannolikt tappat all fräschör.
 • Regnställ är ofta en dyr men nödvändig investering. Sköt därför ditt regnställ noga så att det håller länge. Ett regnställ bör t ex alltid hängas upp på tork och inte ligga kvar nerknölat i bagen. Tvätta regnstället om det är smutsigt men följ skötselråden och tänk på att effekten av regnställets impregnering avtar vid tvätt. Byt även ut muddarnas kardborreband om de är gamla och slitna.
 • Dök det upp ett spretigt och uttorkat ”spindelskelett” när du rensade bagen? Då är det läge att köpa ny golfhandske!