Jenny Olsson

Jenny Olsson har tillhört journalisteliten i många år och skriver regelbundet för en rad magasin och varumärken. Hon är också grundare av konceptet Golfilicious och har hittills publicerat fem böcker. Kreativt bollplank, redaktionschef, projektledare och konceptutvecklare är andra roller Jenny skriver på sitt cv och som hon gärna tar sig an. För, som hon menar, det vore ju dumt att ägna sina 10 000 arbetsdagar i livet med att alltid göra samma sak. Och tråkigt.


Bloggen hör till kategorin "livsstil" och är en levande inspirationskälla med en skön mix av ämnen såsom träning och hälsa, stil och skönhet, tankar och drömmar om livet och karriären. Stark i tron om att livet inte handlar om vilka du känner utan om vilka du möter, älskar Jenny att möta nya människor. Om detta och allt annat som får hennes hjärta att slå lite snabbare får ni läsa om här. Och så får ni följa med på resor, såväl mentala som jordiska när Jenny söker nya sweet spots.


Är du intresserad av ett samarbete eller annonsering? Kontakta collaborate@sweetspotstories.com
För övriga frågor hör av dig till info@sweetspotstories.com

Jenny Olsson

Stark i tron om att livet inte handlar om vilka du känner utan om vilka du möter, älskar Jenny att möta nya människor. Om detta och allt annat som får hennes hjärta att slå lite snabbare får ni läsa om i hennes blogg.

Magiskt med massage

Japansk shiatsu, hawaiiansk Lomi Lomi eller kinesisk Tu ina? Gör kroppen redo för en härlig sommar med någon av världens alla spännande massageformer.

Längtan efter att hitta ett inre lugn och skapa balans i livet blir allt större. I vår stressiga och kravfulla tillvaro kan massage vara precis den omsorg kroppen och själen behöver för att må bra. Massage hjälper till att lindra smärta, minska stress och mjuka upp spända muskler. Det är underbart skönt och också hälsobefrämjande att låta någon annans händer knåda kroppen och aktivera hudens sinnesceller.

Men massage är inte bara ett sätt att koppla av, golfare har till exempel många anledningar att ta en behandling med jämna mellanrum eftersom massage hjälper vid muskelspänningar, mjukar upp och ökar blodcirkulationen och även förebygger och behandlar belastnings- och idrottsskador. Generellt kan man säga att det finns två huvudtyper av massage, en som är mjuk och varsam och en som är kraftfull och djupgående där man även behandlar triggerpunkter. Vilken form man ska ta beror på vilken effekt man är ute efter. Med tekniker från världens alla hörn finns det en massageform som passar för alla människor, tillfällen och ändamål.

Tänk bara på att inte ta en massagebehandling precis innan du ska ut och spela golf. Den bästa tidpunkten är dagar då du inte ska spela eller cirka 4–6 timmar efter att du spelat klart. Särskilt djupgående massage ska göras minst 48 timmar innan en golfrunda.

Energimassage

Så går det till: Energimassage härstammar från Japan och bygger på akupunktursystemet. Under behandlingen sitter du framåtlutad i en speciell stol och behåller kläderna på. Med snabba tryck arbetar terapeuten längs kroppens meridianer (energikanaler) enligt ett visst mönster för att sätta fart på kroppens energiflöden. I massagen kan det även ingå töjningar och skakningar. En behandling tar cirka 20-30 minuter och omfattar huvud, nacke, axlar, rygg, armar och händer.

Effekt i kropp & knopp: Både avslappnande och uppiggande. Stimulerar blodcirkulationen och genomblödningen i musklerna samt aktiverar lymfsystemet. Du känner dig pigg, energisk och i balans. Massagen är speciellt bra för den som har spänningar i axlar, skuldror, nacke och rygg.

Passar: När du har ont om tid men ändå vill ha en effektiv massage som på en gång ger dig ny energi.

Bindvävsmassage

Så går det till: Runt kroppens muskler och organ finns bindväv vars uppgift är att ge stöd och hålla ihop kroppens delar. Vid olika sjukdomstillstånd och efter operationer eller brännskador med ärrvävnad skapas ofta förtätningar i bindväven med smärta, cirkulationsnedsättning och rörelsehinder som följd. Bindvävsmassage är en beprövad metod för att lossa på den bindväv som vuxit fast. Med en speciell hand- och fingerteknik dras den förtätade och oelastiska bindväven i underhuden isär så att blodcirkulationen förbättras. Grundbehandlingen utgår i första hand från bäcken, rygg och buk. Därefter behandlas ytterligare delar av kroppen beroende på besvär.

Effekt i kropp & knopp: Stor påverkan på kroppen såväl fysiskt som psykiskt. Blodcirkulation ökar, stressnivån minskar, musklerna slappnar av, smärtan lindras, rörelseförmågan ökar och slaggprodukter rensas ur hela kroppens system. Även de inre organen och nervsystemet stimuleras på ett kraftfullt sätt.

Passar: När kroppskostymen känns för trång. Särskilt bra vid kroniska inflammationssjukdomar, ärrvävnad efter brännskador och operation samt vid långvariga cirkulationsrubbningar i kroppen.

Shiatsu

Så går det till: Denna mycket gamla japanska massageteknik liknar i teorin kinesisk akupressur. Översatt betyder shiatsu ”fingertryck” vilket i stort är vad tekniken går ut på. Med tryck, tänjningar och roterande rörelser lösgör shiatsumassören blockeringar och spänningar och hjälper kroppen att läka sig själv. Den timslånga behandlingen utförs på en madrass på golvet och du ska ha tunna, bekväma kläder på dig.

Effekt i kropp & knopp: Eftersom människan enligt japansk filosofi betraktas som en helhet påverkas både kropp och själ. Energiblockeringar lösgörs i kroppen och förutom ökad rörlighet i muskler och leder frigörs endorfiner vilka sänker stresshormonerna och får dig att komma i balans och harmoni. Ny energi till både kropp och själ alltså.

Passar: När du vill ha en stunds djup avslappning eller i behandlande syfte. Särskilt bra vid nack- och ryggproblem, migrän, stressrelaterade problem, sömnlöshet och psykosomatiska sjukdomar.

Lomi Lomi

Så går det till: Att Lomi Lomi betyder ”kärleksfulla händer” på hawaiianska förstår man när man prövat på denna speciella massagebehandling. Den urgamla metoden härstammar från Hawaii och går ut på att terapeuten med långa svepande rörelser tänkta att efterlikna vågor arbetar med sina underarmar och armbågar över hela kroppen. Det finns olika stilar inom Lomi Lomi. Den mest kända är tempelmassagen, en helkroppsmassage som på samma gång innebär en spirituell upplevelse. Vid en traditionell behandling är man naken (men täckt) för att underlätta svepningarna från en del av kroppen till en annan. Är man inte bekväm med det erbjuds man tunna stringtrosor. En fullständig behandling tar ca 1½ timme och sker i ett varmt rum med rikligt med olja.

Effekt i kropp & knopp: Djupavslappnande och spänningslösande. Massagen frigör energiflödet i kroppen, lyfter bort negativa blockeringar och hjälper dig att fokusera. Eftersom obearbetade traumatiska känslor ofta lagras som spänningar i kroppen kan massagen också skänka terapeutiska insikter. Det är inte ovanligt att man reagerar känslomässigt på behandlingen.

Passar: När du vill ha en befriande helhetsupplevelse som går på djupet, både fysiskt och mentalt.

Abhyanga

Så går det till: Abhyanga är en traditionell helkroppsmassage med rötterna i ayurvedans holistiska princip, där varje individ styrs av tre olika grundenergier. Efter en inledande huvudmassage masseras varm aromatisk olja anpassad efter din kroppstyp (vata, pitta, kapha) in över hela kroppen med mjuka, långsamma cirkelrörelser.

Effekt i kropp & knopp: Ayurvedisk massage påverkar både kropp och sinne. Den ökar vitaliteten och det allmänna välbefinnandet, löser upp spänningar i kroppen, är effektiv mot stress och oro samt renar kroppen från toxiner och andra slaggprodukter. Dessutom blir huden härligt mjuk och elastisk av oljan.

Passar: När du vill ha en mjuk avslappnande massage som förbättrar hälsan och välmående. Eftersom massageteknik, olja och örter väljs utifrån din kroppstyp får du en behandling helt anpassad efter dig. Är även lämplig för gravida.

Tui na

Så går det till: Kineserna är välkända för sin akupunktur och Tui na är en kinesisk massageform som bygger på samma principer. Men i stället för nålar använder massören sina fingrar, händer och knogar och trycker på specifika punkter för att rätta till obalanser i kroppen, som i sin tur kan orsaka sjukdom och kroniska tillstånd. Kläderna behålls på under behandlingen som tar 1-1½ timme.

Effekt i kropp & knopp: Genom att ta bort blockeringar i kroppen återställer man flödet av livsenergi (qi) så att kroppens egen läkningsprocess kommer igång. Resultatet är förbättrad rörelseförmåga, smärtlindring vid kroniska besvär, ökad vitalitet och välbefinnande.

Passar: Tui na kan behandla och bota många åkommor såsom rygg- och ledbesvär, högt blodtryck, menstruationssmärtor/pms, sömnsvårigheter, mag-/tarmbesvär och andra stressrelaterade problem. Passar både vid kroniska och akuta tillstånd eller som alternativ till akupunktur om man inte gillar nålar.

Faktaruta/Massagens positiva effekter

 • Mjukar upp spända muskler och minskar stelhet
 • Förbättrar blodcirkulationen och andningen
 • Stärker kroppens immunförsvar
 • Sänker puls och blodtryck
 • Motverkar spänningar vid smärttillstånd
 • Ger bättre sömn
 • Ökar kroppens allmänna välbefinnande
 • Hjälper kroppen att slappna av
 • Minskar känslan av oro och stress
 • Ger ökad kroppskännedom
 • Ökar koncentrationsförmågan
 • Gör dig pigg och glad


Källa: Branschrådet Svensk Massage