Jenny Olsson

Jenny Olsson har tillhört journalisteliten i många år och skriver regelbundet för en rad magasin och varumärken. Hon är också grundare av konceptet Golfilicious och har hittills publicerat fem böcker. Kreativt bollplank, redaktionschef, projektledare och konceptutvecklare är andra roller Jenny skriver på sitt cv och som hon gärna tar sig an. För, som hon menar, det vore ju dumt att ägna sina 10 000 arbetsdagar i livet med att alltid göra samma sak. Och tråkigt.


Bloggen hör till kategorin "livsstil" och är en levande inspirationskälla med en skön mix av ämnen såsom träning och hälsa, stil och skönhet, tankar och drömmar om livet och karriären. Stark i tron om att livet inte handlar om vilka du känner utan om vilka du möter, älskar Jenny att möta nya människor. Om detta och allt annat som får hennes hjärta att slå lite snabbare får ni läsa om här. Och så får ni följa med på resor, såväl mentala som jordiska när Jenny söker nya sweet spots.


Är du intresserad av ett samarbete eller annonsering? Kontakta collaborate@sweetspotstories.com
För övriga frågor hör av dig till info@sweetspotstories.com

Jenny Olsson

Stark i tron om att livet inte handlar om vilka du känner utan om vilka du möter, älskar Jenny att möta nya människor. Om detta och allt annat som får hennes hjärta att slå lite snabbare får ni läsa om i hennes blogg.

Sweet spot: Paris

Få städer har en så stark attraktionskraft som Paris. Modet, maten, kulturen, atmosfären, allt har sin del i varför en tripp till Paris alltid är en god idé!

Kanske minns du den där kärlekspromenaden längs Seine. Eller så är det tanken på frasiga crêpes och perfekta steak frites som lockar fram leendet på läpparna. Eller så är det stadens kulturliv och arkitektur du går igång på.

För att inte tala om Paris ställning som modets huvudstad, där exklusiv haute couture samspelar med nyskapande design och snabbt trendmode.

Paris har ett härligt caféliv.

Det finns verkligen ett Paris för allas smaker och har man en gång varit i Paris vill man alltid tillbaka. Inte minst fashionistan. I Paris är shopping närmast en konstart och är det någonstans du kan uppfylla dina modedrömmar så är det här.

Men trots att Paris är ett av våra populäraste turistmål är det sällan man betraktar den franska huvudstaden som en golfdestination, vilket är något av en gåta eftersom möjligheterna till golf är många. Inom en radie av fem mil finns ett 70-tal banor, närmare hundra i hela regionen Ile de France. Många är dessutom överraskande bra.

Får du chans att spela någon av de superexklusiva privatbanorna så passa på. Men lyckas du inte nästla dig in på exempelvis Fontainebleu eller Morfontaine finns tillräckligt med toppbanor så det räcker och blir över, oavsett hur många dagar du har till förfogande. Varför inte utmana dig själv på Le Golf Nationals mästerskapsbana Albatros där Ryder Cup kommer att avgöras 2018?

Hål 18 på Le Golf Nationals mästerskapsbana.

Stilmässigt uppvisar banorna samma mångfald som allt annat i Paris; landskapet är varierande och bjuder på såväl grönskande vackra parkbanor som banor med linkskaraktär. Och precis som med mycket annat med franskt ursprung är det generellt hög klass. Vad kan väl vara bättre än att fylla på garderoben och samtidigt stimulera både smaklökarna och uppfylla önskan om storstadsgolf?


Bo

Hôtel Des Grandes Écoles
Ett urmysigt hotell som ligger lite undanskymt i Latinkvarteren. Med en egen grönskande bakgård kan det inte beskrivas som något annat än ett litet paradis. Hotellet har 51 charmiga rum med hög romantikfaktor tack vare blommiga tapeter och vackra detaljer från förra sekelskiftet. Servicen är både omtänksam och hjärtlig.
75, rue Cardinal Lemoine, www.hotel-grandes-ecoles.com

Mama Shelter
I en helt annan stil är kultförklarade Mama Shelter, i det kosmopolitiska tjugonde arrondissemanget. När hotellet öppnade 2009 snackade alla om det, så än idag. I design av Philippe Starck finns 170 rum i olika storlekar utrustade med såväl iMacs som det senaste inom multimedia. En superchic bar, restaurang, pizzeria och takterrass erbjuder skönt häng där du blir väl omhändertagen av uppmärksam personal. Hos Mama trivs man!
109, Rue de Bagnolet, www.mamashelter.com

Hôtel Villa Madame
Ett stenkast från Luxemburgträdgården i hjärtat av Saint-Germain-des-Prés ligger utmärkta Villa Madame, som till fullo lyckas förena intimitet och konstnärlighet i en modern design. Atmosfären är avkopplande, här finns bibliotek, bar och öppen spis och personalen är artigt diskret och mycket hjälpsam. Under de varma månaderna utgör innergården en perfekt lounge och frukostmatsal. I kvarteren runtom finns gott om bra restauranger, barer och butiker. Vill ni unna er någonting extra så boka något av rummen på översta våningen, vart och ett med en egen blomstrande terrass.
44, Rue Madame, www.hotelvillamadameparis.com

Hôtel Montana
Modeskaparen Claude Montana var känd för sin perfektion, sina starka färger, aggressiva former och luxuösa material. Hotellet som bär hans namn är som ett litet smyckeskrin fyllt av samma uttrycksfulla juveler som Montanas kreationer. Med endast sex sviter, en på varje våning, där varje våning representerar en egen epok, är detta sannerligen ett privathotell i chic excentricitet. Här kan ni vara fullständigt ultra-konfidentiella i ett mycket intimt omhändertagande. Sviterna är förstås fullmatade med alla tänkbara bekvämligheter.
På taket finns en terrass, i bottenplan en bar, i källaren hotellets egna privata nattklubb och i restaurangen på första våningen serveras knappast varmkorv, om man säger så. Läget i Saint Germain des Près kunde inte varit bättre, intill omtalade Café de Flore.
28, rue Saint-Benoît, www.hotel-lemontana.com


Ät

Chez Allard
Paris sjätte arrondissement är ett mekka för matsugna och det är nästan omöjligt att välja fel adress. Chez Allard i hjärtat av Saint-Germain-des-Prés rekommenderas dock varmt, inte bara för stjärnkocken Alain Ducasses traditionella rätter från Bourgogne. Interiören, den vackra zinkdisken och en härligt gammaldags stämning adderar också till pluspoängen.
41, rue Saint André des Arts, www.restaurant-allard.fr

Le 404
I multikulturella Marais-kvarteren möts världens alla kök. Inte långt från kulturcentret Centre Pompidou finns marockanen där man äter nordafrikanskt av hög kvalitet i en livlig atmosfär. Testa den berbiska specialiteten tagine – supergott! En topprestaurang dit köerna ringlar långa så bokning rekommenderas.
69, rue des Gravilliers, www.404-resto.com

Bofinger
Beläget alldeles intill Bastiljen är Bofinger en institution bland Paris brasserier. Grundat 1864 är stället fortfarande magnifikt och har alla de klassiska rätterna samt moderna kreationer på menyn. Med sina fresker, svängdörrar, bänkar i mollskinn, originalsnickerier och inte minst den vackra glaskupolen erbjuder Bofinger en unik atmosfär.
5-7, rue de la Bastille, www.bofingerparis.com

Ralph’s
För amerikanskt i Paris är Ralph Laurens restaurang mitt på Boulevard Saint-Germain är ett bra val. Här serveras uppdaterade amerikanska matklassiker som hummer från Maine, krabba från Maryland och rejäla stekar från modeskaparens egen ranch. Missa inte burgarna! Interiören är dock det som gör stället – modeskaparen låter en kliva in i hans eget estetiska universum.
173 Bldv Saint-Germain, www.ralphlaurenstgermain.com

Sébastien Gaudard
Millefeuilles, éclairer, petit-chouer och ganacher. Lyxkonditorn Sébastien Gaudard skapar såväl avancerade efterrätter som bakelseklassiker för den som vill stilla sötsugt. Vansinnigt dyrt och vansinnigt gott. Utöver butiken på rue des Martyrs i Paris nionde arrondissement finns även en tesalong intill Tuilerierna
22, rue des Martyrs, 1, rue des Pyramides, www.sebastiengaudard.com

La Crêperie de Josselin
Runt Montparnasse kan man äta crêpes i nästan vartenda gathörn. Men på La Crêperie de Josselin lagar Madame Benuzzi Paris allra frasigaste och mest autentiska. Stämningen är hög i den ständigt fullsatta lokalen som är läckert inredd i jugendstil.
67, Rue du Montparnasse


Shoppa

Le Triangle d’Or
Avenue Montaigne, Avenue George V, Rue Francois 1er, Avenue des Champs-Elysées
Crème de la crème. En dröm för den med haute couture-planer. Sofistikerad lyxshopping hos de klassiska modehusen såsom Dior, Chanel, Prada, Hermès, Gucci, Kenzo och många fler.

1er arrondissement
Place Vendôme, Rue de Rivoli, Palais Royal, Place des Victoires
I Paris första arrondissement finns flera av de etablerade modehusen och nya high-end märken – obligatoriskt stopp i konceptbutiken Colette! För lyxvintage notera Didier Ludot vid Palais Royal i din adressbok. I närheten finns exklusiva handsmakaren Fabre och lyxparfymören Serge Lutens. Runt place Vendôme har de främsta juvelerarna flaggskeppsbutiker.

Saint-Germain-des-Prés
Boulevard Saint-Germain, Rue Saint André-des-Arts, Rue de Sèvres, Rue de Rennes
Bohemiska Saint-Germain är synonymt med berömda intellektualister, chica kaféer och stora shoppingutbud. Här hittar du såväl snygg heminredning och litteratur som vass prêt-à-porter och trendmode från franska och internationella märken. Missa inte favoriten Isabel Marant! Missa heller inte varuhuset Le Bon Marchés stora modeavdelning och gourmetmarknaden La Grande Épicerie i huset intill.

Le Marais
Rue des Francs-Bourgeois, Place des Vosges, Rue de Turenne, Rue des Rosiers
Bobo-chica (bohemian bourgeois) Le Marais är ett av de allra trendigaste områdena för shopping. Chica modebutiker med såväl etablerade franska designer som nya talanger och mindre independentmärken. Vill du komma hem med något unikt, är det här du hittar det. I Marais finns även det bästa utbudet av butiker med herrmode, däribland avantgardistiska L’Eclaireur på 40 rue de Sévigné (de har flera butiker i Paris).


Spela

Le Golf National
Antal hål: 36 + 9
Par: 72 (Albatros), 71 (Aigle)
Le Golf National är beläget precis utanför Versailles sydväst om Paris. Sedan den 45 hål stora anläggningen öppnade 1990 har den skaffat sig ett grundmurat gott rykte. I synnerhet Albatros finns ofta med på olika rankinglistor över Europas bästa banor. Efter att ha hållit stängt för renovering under en längre tid inför det kommande mästerskapet har man återigen öppnat banan med samma layout som kommer att gälla under Ryder Cup 2018.
Albatros är en vacker men krävande bana. Längden utgör inte den största svårigheten utan snarare variationen av slag man måste kunna hantera. Utmärkande är de stora vattenhindren och förrädiska bunkrarna som kräver såväl strategi som skicklighet. I synnerhet de fyra sista hålen bjuder på en rad utmaningar som liksom sammanfattar hela essensen av nya Albatros 2.0. Här kan allting hända, och rent psykologiskt är det lika svårt att klara par som att lyckas göra birdie.
Anläggningens andra 18-hålsbana Aigle är snällare men minst lika karaktärsfull. Breda fairways och generösa greener ger belöning för mödan om du har en bra dag. En rolig och lagom tuff bana i fin parkmiljö. Kvaliteten är förstås på topp. Oiselet är Le Golf Nationals korta 9-hålsbana, öppen för spelare på alla nivåer.
2 Avenue du Golf, Guyancourt (ca 4 mil sydväst om centrala Paris), www.golf-national.com

Golf de Chantilly
Antal hål: 18 + 18 samt korthålsbana
Par: Vineuil 71, Longères 73
I Chantillyskogen norr om Paris ligger Golf de Chantilly med sina två 18-hålsbanor Vineuil och Longères, två av Frankrikes absolut finaste parkbanor.
I design av välrenommerade Tom Simpson vilar en klassisk brittisk känsla över Vineuil tack vare sitt sätt att perfekt smälta in i landskapet och öppna men bitvis tekniskt krävande fairways. Systerbanan Longères är något mindre känd men en lika trevlig utmaning att ta sig an; strategiskt utplacerade bunkrar och luriga greener står för motståndet.
Golf de Chantilly är en privat klubb men har som tur är öppet för gästspel på vardagar. Tänk på att klädkoden är strikt; med över 100 år på nacken präglas klubben av såväl tradition som finess. Om det pampiga slottet för övrigt känns bekant så var det här James Bond-filmen ”Levande måltavla” delvis spelades in och där den psykopatiske affärsmannen Max Zorin bodde.
Allée de la Ménagerie, Vineuil-Saint-Firmin (ca 4 mil norr om CDG Roissy), www.golfdechantilly.com

Dolce Chantilly
Antal hål: 18
Par: 72
I närheten av det pampiga slottet i Chantilly ligger Dolce Chantilly, en uppskattad golfresort med fyrstjärnigt hotell, flera restauranger, pooler, spa och annat. Inramad av den omgivande skogen och med en underbar layout som växlar mellan park och hed är golfbanan både en fröjd för ögat och en härlig spelupplevelse. Vackra lövträd, stora greener och perfekt finish adderar till helhetskänslan.
Route d’Apremont-Vineuil St Firmin, Chantilly (ca 4 mil norr om CDG Roissy), www.dolcechantilly.com

Golf d’Apremont
Antal hål: 18
Par: 72
Golf d’Apremont är en klassisk brittisk parkbana som osar fransk elegans. Tack vare hålens variation sätter Apremont golfare av alla nivåer på prov. Det är lätt att låta sig förledas av en till synes enkel layout och inbjudande fairways där man bara vill panga på. De första nio karaktäriseras av en rad doglegs åtskilda från varandra av skog. På de sista nio glesar träden ur något och man får en rakare väg från tee till green, men det krävs ändå en genomtänkt spelstrategi. Inte minst på hål 15 och 16 då stora dammar kommer i spel igen.
Chemin départemental 606, Apremont (ca 4 mil norr om CDG Roissy), www.ngf-golf.com/exclusivgolf-apremont

Golf du Château de la Chouette
Antal hål: 18
Par: 72
Golf du Château de la Chouette mellan Seine och kommunen Vexin fem mil nordväst om Paris är ytterligare en golfklubb värd att lyfta fram. Banan håller hög klass och är ritad av välkände Robert Trent Jones Jr. som lyckats väl med att integrera den i terrängen. Med hundraåriga träd, flertalet sjöar och böljande fairways i en öppen och omväxlande layout, är banan väldigt trevlig att ge sig i kast med.
Ett litet château på ägorna finns det men atmosfären är ändå avspänd och idyllisk; inga stela överläppar här inte. Häng gärna kvar på den sköna terrassen efteråt, eller ät lunch i restaurangen inrymd i slottets tidigare stallar.
1, rue de la Montcient, Gaillon-sur-Montcient (ca 5 mil nordväst om Paris), www.golfdelachouette.com

Golf Disneyland Paris
Antal hål: 18 + 9
Par: 72 + 36
Några mil rakt öster om Paris i Magny-le-Hongre väntar Kalle och hans vänner. När Disney öppnade sin europeiska satsning 1992 var en egen golfbana på området utöver alla otaliga åkattraktioner, aktiviteter och hotell en självklarhet. Och begreppet ”Kalle Anka-bana” har nog aldrig varit mer passande för den är precis lika storslagen som nöjesparken i sig med kullar, vattenhinder, ö-greener och kritvita bunkrar. Överdådigt? Jajamänsan. Men faktum är att de tre separata 9-hålsslingorna som alla börjar och slutar vid det maffiga klubbhuset får fullt godkänt. Disneyland är ett ställe där alla ska trivas och det gäller förstås även golfbanan som designats av Ronald Fream.
Just det, pro shopen tillhör Janne Långben och putting green framför klubbhuset har formen av Musse Pigg. Förstås.
Allée de la Mare Houleuse, Magny-le-Hongre (ca 4 mil öster om Paris), www.disneylandparis.com

Golf de Raray
Antal hål: 18 + 9 samt korthålsbana
Par: 72 + 36
Det är lätt att bli bortskämd och förvänta sig ett stort slott på varenda golfklubb runt Paris och faktum är att även Golf de Raray i samma område stoltserar med ett. Slottet – där du kan bo över – är klassat som ett historiskt byggnadsverk från 1600-talet och ligger i en naturpark som är skyddad för sin biologiska mångfald.
Golfanläggningen invigdes 1987 då den första banan La Licorne stod klar. Det finns inte mycket vatten att tala om på denna parkbana och fairways är generösa. I gengäld får du se upp med duktigt många bunkrar och en väldans massa träd då hela banan slingrar sig fram genom skogen. På anläggningen finns även en separat 9-hålsbana, La Daguet, samt korthålsbana Le Faon.
4, rue de Nicolas de Lancy, Raray (ca 4 mil norr om CDG Roissy), www.ngf-golf.com/exclusivgolf-raray


Missa inte!

Ta en champagnepaus. Mitt i det brusande citylivet är en hotellbar på något av de klassiska lyxhotellen en perfekt plats att landa på en stund. Ett tips är Plaza Athénée (25 avenue Montaigne) där man kan ta ett glas bubbel i lugn och ro medan man spanar in alla piffiga Chaneldamer. Även den moderna hotellklassikern Costes (239 rue Saint-Honoré), som andas dekadens och fransk boudoir, är ett populärt och medvetet val för it-folket.

Mys i Montmartre. Utsikten från Sacré-Coeur är hänförande oavsett hur många gånger man redan har upplevt den. Lämna sedan den marängliknande kyrkan på bergets topp och bege er in i det riktiga Montmartre där berömda konstnärer som Pablo Picasso, Salvador Dalí och Henri de Toulouse-Lautrec levde och verkade. Den senare hängde ofta på ett av Paris mest berömda nöjesetablissemang, nattklubben Moulin Rouge där man än i dag kan uppleva maffiga kabareter. Missa heller inte en pit-stop på på Café des Deux Moulins på 15 Rue Lepic där filmsuccén ”Amélie från Montmartre” spelades in.

Hugg in på delikatessbutikerna. Alla foodies bör avlägga visit på gourmetmarknaden La Grande Épicerie på varuhuset Le Bon Marché, 29 Rue de Babylone (7e). Här finns allt ätbart gott man kan tänka sig! Förutom att provsmaka sig fram genom handlarnas utbud är matavdelningen perfekt för att köpa hem ätbara souvenirer. På Paris äldsta inomhusmarknad Marché des Enfants Rouges (3e) kan man vandra runt i timmar och botanisera bland fruktstånd, sniffa på ostar och prova vin. Även den gemytliga marknadsgatan Rue Mouffetard i Latinkvarteren (5e) med sina handlare är en njutning att uppleva. Kommersen är igång från tidig morgon alla dagar utom måndagar.

Picknicka. Paris andas romantik – överallt. En av de bästa platserna för en romantisk picknick med godsakerna du inhandlat på La Grande Épicerie är Canal Saint-Martin (10e). Vid kanalens nedre del finns nio slussar och två svängbroar och fina dagar trängs folk längs kajkanter och på gräsmattor runt kanalen med sina picknickkorgar. Att ta en båttur på kanalen rekommenderas varmt; den 4,5 kilometer långa sträckan tar cirka tre timmar. Andra perfekta picknickplatser är Buttes Chaumont-parken och Monceau-parken och förstås Jardin Du Luxembourg.