Jenny Olsson

Jenny Olsson har tillhört journalisteliten i många år och skriver regelbundet för en rad magasin och varumärken. Hon är också grundare av konceptet Golfilicious och har hittills publicerat fem böcker. Kreativt bollplank, redaktionschef, projektledare och konceptutvecklare är andra roller Jenny skriver på sitt cv och som hon gärna tar sig an. För, som hon menar, det vore ju dumt att ägna sina 10 000 arbetsdagar i livet med att alltid göra samma sak. Och tråkigt.


Bloggen hör till kategorin "livsstil" och är en levande inspirationskälla med en skön mix av ämnen såsom träning och hälsa, stil och skönhet, tankar och drömmar om livet och karriären. Stark i tron om att livet inte handlar om vilka du känner utan om vilka du möter, älskar Jenny att möta nya människor. Om detta och allt annat som får hennes hjärta att slå lite snabbare får ni läsa om här. Och så får ni följa med på resor, såväl mentala som jordiska när Jenny söker nya sweet spots.


Är du intresserad av ett samarbete eller annonsering? Kontakta collaborate@sweetspotstories.com
För övriga frågor hör av dig till info@sweetspotstories.com

Jenny Olsson

Stark i tron om att livet inte handlar om vilka du känner utan om vilka du möter, älskar Jenny att möta nya människor. Om detta och allt annat som får hennes hjärta att slå lite snabbare får ni läsa om i hennes blogg.

Tio skäl till varför du ska skratta mer

En av de bästa känslorna i världen måste ändå vara ett bubblande skratt. Ni vet ett sådant där spontant skratt som liksom fortplantar sig genom kroppen och aldrig vill ta slut.

Tyvärr är skrattet något av en bristvara i dag. I genomsnitt skrattar vi bara sex minuter per dag, att jämföra med på 50-talet då vi lär ha skrattat arton minuter om dagen. Barn skrattar dessutom mycket mer än vuxna. Man kan undra varför, skrattet föds vi ju med. Jag kan fortfarande minnas en massa galna upptåg vi grannbarn gjorde tillsammans och skrattade åt så att vi kiknade – och hur bra det kändes. Men någonstans på vägen när vi växer upp och ska prestera så blir allvarliga. Jag tror att mycket beror på hävdvunna konventioner. Vi skolas in i en intellektuell process där det bestäms utifrån vad vi ska skratta åt. Som vuxen blir man helt enkelt lite, jag skulle inte säga kräsen men svårflörtad att få att skratta och vi skulle må bra av det mer omedelbara spontana skrattandet.

Inte minst har vårt förändrade sätt att arbeta och umgås medfört att vi skrattar allt mer sällan. Vi spenderar så oerhört mycket tid ensamma framför skärmen där vi utestänger den fysiska omvärlden. Men det är ju i det mellanmänskliga mötet med någon annan som skrattet vanligtvis uppstår. Då blir det än viktigare att man kan skratta tillsammans med någon i det verkliga livet. Ett skratt är ju en öppning, en inbjudan till kommunikation och det är en häftig dimension. Skratt kan samla människor och förändra stämningen i ett rum på ett ögonblick. Det har ni garanterat upplevt själva någon gång, hur någon börjar fnissa och snart nog står alla där och asgarvar!

Jag önskar absolut att jag skulle skratta mer, inte bara för att jag vet hur jäkla bra jag mår av det, jag är också övertygad om att man dessutom presterar bättre om man skrattar mer. Vetenskapliga studier har visat att skratt har flera positiva effekter på oss, både fysiskt, psykiskt och socialt. Inte nog med att vi får livskvalitet i stunden, skrattet är ett av de allra bästa sätten för att förlänga livet eftersom både andnings-, hjärt- och blodkärlsfunktionerna förbättras och immunförsvaret stärks.

Skrattet stärker dessutom självförtroendet, ökar vår kreativitet och förmåga att lösa problem, samtidigt som oro och nervositet minskar tack vare alla endorfiner som sätter igång i kroppen och som ger en känsla av välbefinnande. Att människor dessutom ser dig som mer attraktiv när du skrattar mycket och visar din livsglädje är väl grädde på moset. Så nu vet ni vad ni ska göra den här helgen!

Tio skäl till varför du ska skratta mer:

1. Ditt immunförsvar stärks.
2. Du förbättrar lungkapaciteten och ökar syreupptagningsförmågan.
3. Ditt blodtryck sänks.
4. Det löser spänningar och dämpar stress, oro och nervositet.
5. Du blir mer kreativ och löser problem bättre.
6. Du får en naturlig smärtlindring; skrattet resulterar i en frisättning av endorfiner som dämpar smärta och ger en känsla av välbefinnande.
7. Du får ny energi.
8. Din sociala förmåga ökar och det minskar konflikter.
9. Du blir mer attraktiv.
10. Du får en vältränad mage.

Källa: University College of London

Tröja Cos Stores // Vaxade jeans Massimo Dutti // Väska Ceannis // Loafers Massimo Dutti

 

Minimalism och black is back

Minimalism är en ”välkommen tillbaka”-trend i höst vilket jag gör vågen inför. Efter ett så anti-minimalistiskt mode under de senaste säsongerna känner jag en stark längtan efter att skala av och tona ner.

Oavsett om det varit storblommigt eller mönstermixat som varit på tapeten så är det en exhibitionlistisk trend som inte riktigt är jag. Hela den danska streetstylen som alla verkar ha gått loss på känner jag mig helt fel och vilsen i – även om jag tycker det är snyggt på andra. Så jag säger välkommen tillbaka minimalism! Med enkla basplagg i neutrala färger beige, vitt, svart, marin och brunt känner jag mig rättare än rätt den här hösten.

En minimalistisk look är verkligen inte synonymt med tråkig stil. Tvärtom. Att bära stilrena plagg med raka snitt, enkla modeller och i fina material i en tidlös färgskala är för mig ett sätt att kunna koncentrera mig på mitt arbete och dagens alla uppgifter utan att känna att någonting stör mig. Jag jobbar och vill vara snyggt klädd – på samma gång.

En annan stark trend den här hösten är återkomsten av svart. Även det en välkommen motreaktion mot allt det färgstarka och mönstrade – även om starka färger fortsatt är hett i höst. Svart är ju något de allra flesta har i sin garderob. Färgen känns alltid stilren och elegant eller rockig beroende på hur man sätter ihop sin outfit. Ett knep om man vill köra på en monokrom svart look men ändå känna att det händer något är att välja material med olika struktur som man matchar med varandra. Jag har fått massor med ny klädinspiration så den här hösten ska jag bo i min garderob och testa nya kombinationer och stylingar.

Kavaj och sidentopp Massimo Dutti // Jeans Lee // Ballerinaskor Rizzo // Väska & Other Stories // Skärp Afound

Klassiker: Loafern

På sommaren är det så enkelt att bära skor. Allt man behöver göra är att sticka fötterna i ett par sandaler eller träskor så är man klar. Hösten gör saker lite mer komplicerade, särskilt om vädret ställer till det. Inte för att ett par boots inte är schysst, men är man ute efter något bekvämt ska man satsa på loafers, en klassiker som aldrig går ur tiden.

Jag gillar verkligen herrinspirerade loafers. Den här hösten då modet är inspirerat av maskulint skräddat och det tidlösa återigen har blivit trendigt, är loafers den ultimata höstskon som man kan bära även när kylan börjar krypa på. Med sin breda platta klack är de sköna att gå runt i men ger ändå ett välklätt intryck. Lika snyggt att bära till ett par jeans eller kostymbyxor som till en dressad kjol. Man kan till och med matcha dem med en smokingbyxa till fest, eller en feminin klänning om man vill bryta av det gulliga. Ja, ni hör ju – loafers passar till allt.

Jag har samlat på mig några favoriter som jag varvar mellan. Tar man bara hand om sina skor håller de länge och jag har loafermodeller i min garderob med gott och väl tio år på nacken. Just nu älskar jag mina vinröda blanka från Massimo Dutti.

Kuriosa: Till skillnad från andra skor så har loafern flera ursprungshistorier. De flesta är dock överens om att de härstammar från vårt grannland Norge. Under 1930-talet blev de enkla mockasinliknande skor som norska samer bar uppmärksammade i ett bildreportage i ett amerikanskt livsstilsmagasin. Inspirerade av bilderna börjar familjen Spaudling tillverka liknande skor som försågs med en liten slejf tvärsöver. Skons namn, loafer, härrör från engelskans ord för att gå och dra, to loaf. Men vartefter skomodellen utvecklats och nya tillverkare velat sätta sin prägeln har den också fått fler namn, såsom weejuns, penny loafers och tasselloafer (med tofsar framtill).

 

Hösttipset

Sugna på att lämna stan för ett höstäventyr? Kanske en dag på Kastellet i Vaxholm? Då har jag bästa tipset åt er. Från och med den 16 september kan man nämligen använda sitt SL-kort på Waxholmsbåtarna.

Skärgården är underbar off-season, kanske till och med som allra bäst så här års när turisterna lämnat, och nu är det alltså fritt fram att resa med båt till bland annat Vaxholm, Nacka och Lidingö med SL:s periodbiljetter. Man testade att låta resenärer åka Waxholmsbåt med SL-kort under lågsäsong redan i fjol och det blev så populärt att satsningen fortsätter. Jag tycker att det är toppen att kunna använda båttrafiken som kollektivtransportmedel, jag fattar bara inte varför man inte permanentar detta året om och att det gäller över hela skärgården. Det skulle vara suveränt att kunna komma ut i skärgården, och för de som bor eller driver verksamhet där skulle det förstås underlätta oerhört.

SL:s periodbiljetter gäller i Waxholmsbolagets trafik som längst till 7 maj 2020. Jag längtar redan ut!

 

Foto: Kenneth Hellman, Waxholmsbolaget

 

Till hela bloggen