Jenny Olsson

Jenny Olsson har tillhört journalisteliten i många år och skriver regelbundet för en rad magasin och varumärken. Hon är också grundare av konceptet Golfilicious och har hittills publicerat fem böcker. Kreativt bollplank, redaktionschef, projektledare och konceptutvecklare är andra roller Jenny skriver på sitt cv och som hon gärna tar sig an. För, som hon menar, det vore ju dumt att ägna sina 10 000 arbetsdagar i livet med att alltid göra samma sak. Och tråkigt.


Bloggen hör till kategorin "livsstil" och är en levande inspirationskälla med en skön mix av ämnen såsom träning och hälsa, stil och skönhet, tankar och drömmar om livet och karriären. Stark i tron om att livet inte handlar om vilka du känner utan om vilka du möter, älskar Jenny att möta nya människor. Om detta och allt annat som får hennes hjärta att slå lite snabbare får ni läsa om här. Och så får ni följa med på resor, såväl mentala som jordiska när Jenny söker nya sweet spots.


Är du intresserad av ett samarbete eller annonsering? Kontakta collaborate@sweetspotstories.com
För övriga frågor hör av dig till info@sweetspotstories.com

Jenny Olsson

Stark i tron om att livet inte handlar om vilka du känner utan om vilka du möter, älskar Jenny att möta nya människor. Om detta och allt annat som får hennes hjärta att slå lite snabbare får ni läsa om i hennes blogg.

Sweet meet: Ebba Bucht Lugani om drivkrafter, drömmar och dagisbarn

Hon har varit modell i Paris, spelat tennis på elitnivå, jobbat som investment banker och managementkonsult i London, vänt ett konkursmässigt House of Dagmar till ett framgångsrikt modeföretag för att sedan bli vd och kreativ chef för skönhetsmärket Björk & Berries. Jag talar förstås om den stilfulla businesskvinnan Ebba Bucht Lugani.

I dag arbetar hon i egen regi som strategisk rådgivare till mode- och lifestylemärken, och jag fick äran att träffa denna drivna ”momtrepreneur” på kontorsklubben City Club mitt på Stureplan i Stockholm där hon har sitt kontor. I samma lokaler huserar bland annat Stockholmsgruppen, Nina Philipsons pr-byrå Iconic Sthlm och flera start-up-företag och Ebba trivs bra i den kreativa och generösa atmosfären, berättar hon.

– När jag slutade på Björk & Berries var jag ledig ganska länge innan jag började konsulta och blogga, och då satt jag först på kaféer och jobbade. Det var en sån romantisk dröm för mig; jag och min dator på ett kafé. Över sommaren var det underbart men sedan förblir det bara en romantisk dröm. Men jag behövde få göra det efter att ha suttit instängd på kontor i 15 år. Nu har jag mitt eget lilla kontor här och det är perfekt för mig, jag trivs jättebra.

Hennes accent vittnar om en uppväxt i Skåne men Ebba bor sedan länge på Östermalm ett stenkast från där vi sitter. Sedan ett drygt år arbetar hon alltså som strategisk rådgivare inom mode och skönhet, två av hennes stora passioner. Men att ta steget att starta eget var faktiskt inget hon planerade.

– Det bara hände! Steget jag ville ta var att jag kände att jag behövde vara ledig och vara med mina barn. Det var det viktigaste. Efter att jag fått mitt andra barn kände jag att det började skava i mig. Jag hade byggt upp hela Björk & Berries, arbetade både som vd och Creative Director där jag tog fram alla produkter och tog hela det strategiska steget med internationell placering, men det var ju inte mitt. Samtidigt som jag jobbade heltid hade jag ett litet barn jag inte varit mammaledig till och då kände jag att jag måste ta igen tiden med mina barn. Och, vilket kanske var en ännu större drivkraft, så kände jag ett jättestort behov av att i framtiden äga mig själv och allt jag gör.

Vad innebär ditt arbete idag mer konkret?

– Jag brukar kalla mig själv CEO for hire, där jag går in och hjälper mindre uppstartsbolag som kommer till mig av olika skäl. Vissa vill göra en affärsplan eller en strategisk plan, andra vill kanske utveckla sitt sortiment och få hjälp med en sortimentsanalys, ytterligare andra vill ha mer hands-on-hjälp och till exempel välja färger till nästa kollektion. Det kan vara hela skalan. Samarbetena sträcker sig vanligtvis mellan sex månader upp till ett år. Modemärket Mayla har jag jobbat med i nästan fyra år nu.

– Eftersom jag inte riktigt hade planerat det här, i och med att folk började komma till mig och fråga om jag kunde hjälpa dem i olika affärsfrågor, så är det väldigt flexibelt. Det har varit väldigt skönt. Allt annat har varit så planerat i mitt liv. Nu får jag hjälpa andra med deras utmaningar inom de områden jag är intresserad av och det är ett väldigt fint förtroende. Det är också ett bra sätt att hålla sig à jour i och med att jag oftast hjälper är up and coming-märken.

Du gick på Handelshögskolan i Stockholm och har även genomgått flera utbildningar inom ledarskap. Visste du redan tidigt i livet vad du ville jobba med?

– Det där är så roligt för i tioårsåldern skrev jag i min ”Mina vänners bok” att jag ville bli dansare, skådespelare, tennisproffs och chef. Det var helt olika saker och lite så blev det också för mig. Att vara dansare och skådespelare är lite samma sak som att jobba som modell, jag blev 10:a i tennis i Sverige och även chef. Jag har så många passioner och det var först när jag kom till Dagmar som jag kände att jag kunde få in alla på samma gång – till och med tennisen kunde jag använda i vissa jobbsammanhang. I dag tycker jag att jag har hittat min rätta plats, ett mer kreativt ledarskap där jag kan använda all min erfarenhet och personlighet och hjälpa till att utveckla premiumvarumärken.

Kan du nämna något avgörande tillfälle i ditt liv som tagit dig till den plats där du är i dag?

– Det var när jag kom till Dagmar, då jag gick från en klassisk handelskarriär med hög lön och bonusar men valde att hoppa av och börja på en start-up. Dagmar var då två år gammalt, hade en omsättning på fyra miljoner, gjorde fyra miljoner i förlust och var ett konkursmässigt bolag. De betalade mig mest i aktier för de hade inte råd att ge mig någon hög lön. Det var ett riskprojekt men jag vågade ta risken och det hade jag inte gjort fram till dess. Då blev jag mig själv. Då började min karriär, min egen resa. Jag brann inte för finansbranschen alls, jag ville hellre vara ledare för ett företag med produkter som intresserade mig. Jag övervägde det länge för jag var ensamstående då och hade inte någon aning om hur jag skulle klara av att vända företaget till att börja gå med vinst. Men det var värt att ta den risken.

Personlig lycka och hälsa

Ebba berättar att hon har lärt sig massor, kanske allra mest av sina misstag. Samtidigt måste man gå på smällar för att lyckas uppnå någonting och våga lita på sin magkänsla, menar hon.

– Rent affärsmässigt har jag gjort många misstag på vägen, såklart. Men under min tid på Dagmar och på Björk & Berries identifierade jag sju nyckelsteg till hur man bygger ett varumärke och det håller jag idag föreläsningar om. Personligen har jag lärt mig att man måste göra det man känner för i magen. Det är lättare sagt än gjort. Jag visste själv att jag ville ha ett roligt jobb men inte vad det var eller hur jag skulle ta mig dit. För mig kom möjligheten då jag tog vd-jobbet på Dagmar och jag kände att jag brann för det så mycket mer än det jag satt med då.

Vad är framgång för dig?

– Personlig lycka och hälsa. För mig är det att man hittar ett jobb där man mår bra, att man tjänar så pass mkt pengar att man kan ta hand om sig själv och de man älskar

Är pengar en drivkraft för dig?

– Nej, och mindre och mindre för varje år. Jag tjänar inte alls lika mycket pengar idag som när jag var vd men jag har total frihet och det är värt mycket. Och jag är så mycket på mina barn. Visst, pengar är en drivkraft i och med att jag får ett egenvärde, men jag vill egentligen bara ha pengar för att jag och min familj ska må bra och kunna resa på semester ibland. Det handlar mer en inre resa för mig. Inre ro, balans, lycka, familj, kärlek och vänskap har blivit så mycket viktigare. Jag vill vara hel som människa. Jag vill syssla med det jag brinner för och vara på en nivå där jag känner att jag hör hemma. Jag är bara jätteglad att jag får de erbjudanden jag får att vara med och hjälpa företag.

Många går och bär på en dröm om att helt byta karriär som du gjorde. Hur vågar man ta steget?

– Jag skulle säga: Håll inte på med något i 10–15 år som du får ont i magen av. Våga ta en liten ekonomisk smäll när du tar steget. Det kanske kan vara att man startar vid sidan om sitt tråkiga jobb och om det bär sig kan man sedan släppa det andra. Man blir oftast bättre på det man gillar att göra än på det man inte gillar att göra, så långsiktigt blir det en bättre ekvation. Svårigheten är kanske att få möjligheten och då tycker jag det är viktigt att man ändå lägger tid på det man tycker om att göra, att man hänger i de rätta sammanhangen så att man träffar människor och det uppstår ett utbyte.

Mammor blir entreprenörer

Ebba är gift med Carlo Lugani och mamma till Bruno, 6 år och Bianca, 4 år. När jag frågar henne om hon tycker att hon har blivit en bättre företagare sedan hon blev mamma funderar hon en stund innan svaret kommer.

– Jag har nog blivit en bättre människa, mer ödmjuk inför livet. Jag skulle säkert vara en bättre vd idag än den jag var när jag var 30 år. Men för- och nackdelarna är olika. I 30-årsåldern utan barn har man energi och all tid i världen, det har man inte som mamma. Men att hantera personal och ha förståelse för de människor man möter lär man sig med tiden och ju äldre man själv blir.

Hur får du vardagen att gå ihop?

– Nu är vi två som hjälps åt men jag har tagit ett mycket större ansvar hemma och det är ju en kvinnofälla. Men det gick inte att vara vd och samtidigt vara mammaledig. En stor drivkraft för mig var att jag ville äga mig själv och kunna styra min egen tid vilket jag kan idag, för annars får man det inte att gå ihop. Jag tror det är därför så många mammor också blir entreprenörer.

Vad gör du för att motivera dig en ”motig” dag? 
– Går och tränar med en kompis eller min tränare. Eftersom jag växte upp med att träna mycket så är det en grundsten i mig. Om jag inte tränar blir jag deppig, då mår min kropp inte bra. Det bästa för mig är att gå och träna med en kompis för då får man både vänskapsrelationen och träningen. Just nu blir det inte så mycket tennis längre utan mest gym. Jag gillar också thaiboxning, yoga och att varva med andra inspirationspass.

Vilken brukar vara dagens roligaste stund? 

– Precis när jag har lämnat barnen på dagis! Först har man det jobbigt innan man kommer hemifrån, sen har man en jättemysig promenad, man lämnar barnen och det går bra och de var glada. Då kommer en lyckokänsla i min kropp. Därefter kan jag köpa mig en kaffe och börja titta i telefonen, läsa min mejl och ta mig an dagen. Fast det är inte alltid så härligt innan den där punkten …

Livet är ju inte utan svårigheter för någon. Vad har varit din djupaste kris?

– Att balansera hälsa med att ha för mycket att göra. Tidigare rörde jag mig i elitområden där det är en sådan press och jag har hela mitt liv tampats med magkatarr, förkylningar, infektioner och att jag sliter ut mig själv. Det finns ingen människa som kan maximera på alla variabler. Det går fram tills man får barn, men redan innan det fick jag passa mig och se till att ta hand om mig själv. Extra tufft blir det när kroppen precis fått barn. Så den tuffaste tiden för mig var nog när jag just hade fått mitt andra barn och skulle lansera 30 produkter som vi precis tagit fram för Björk & Berries.

Du bloggar även på The way we play. Vad kan man läsa om i din blogg?

– The way we play är ganska fokuserat på mamma-barn men lite mer stylish. Med tiden hittar man sin egen röst och vad man gillar att skriva om och för mig är det mode, skönhet, hälsa, jobb, karriär och feminism.

Mode är alltid kul. Hur skulle du beskriva din jobbstil?

– Det är så underbart för efter att jag började på Dagmar har jag kunnat klä mig exakt som jag vill. Allt från att kunna ha rött läppstift till sneakers till trasiga jeans till korta kjolar. Vad jag vill, precis så som jag vill se ut. Innan var jag tvungen att gå i kostym. I dag kan jag också dra på mig en kostym men det är på ett helt annat sätt, mycket mer avslappnat, kanske med en sliten t-shirt under och ett par sneakers till. Jag gillar att bryta av och blanda.

Vad gör du helst en ledig dag?

– Min bästa grej är egen tid och spa med en kompis. När man väl får egen tid iväg från familjen då är det spa, träning och vänskap som gäller. Det är då jag laddar batterierna och blir den bästa mamman. Att resa är också ett intresse, mindre sedan vi fick barn men nu har det kommit som en andra våg för de börjar bli så stora att de faktiskt är drägliga att resa med! Eftersom min man är halvitaliensk halvmexikan blir det naturligt för oss att resa för att han ska få träffa sin familj. Själv är jag från Lund och vill åka jättemycket till Skåne. Jag älskar Skåne. Att bo i Stockholm är en bra kompromiss för oss, det är både stad och närhet till naturen, men mitt hjärta bor i Skåne.

Om vi tittar framåt, vad är aktuellt för dig framöver?

– Ett av mina nyårslöften var faktiskt att jag skulle jobba lite mer så det tänkte jag göra. Jag har varit med mina barn otroligt mycket de senaste åren och känner att jag behöver öka min stimulans nu men fortfarande med balans. Happy mom, happy kids. Det finns lite olika projekt i tankarna, om jag ska gå in i vd-rollen i ett bolag igen, eller bygga upp någonting nytt eller bara ta fler konsultuppdrag. Jag har ingen stress utan det får växa fram. Tids nog känner man vad som är rätt.

Har du några drömmar som du vill förverkliga?

– Jag skulle vilja spela mer tennis igen, gärna för ett lag. Jag opererade knäet i höstas och vill komma i toppform igen så det skulle göra mig allra lyckligast.

Hur ser sommarplanerna ut?

– Vi brukar köra först Italien där vi träffar hans familj och sedan Skåne där vi träffar min familj. Så gör vi varje år. Det är det som är så skönt med att bli äldre, att man inte behöver göra det så avancerat. Vi trivs väldigt bara med den rytmen. I Italien brukar vi åka till Santa Margarita i Ligurien där min man växte upp på somrarna. Vi bor faktiskt på samma hotell som han gjorde när han var liten. Men innan dess, nu till våren, ska vi hinna åka lite skidor i fjällen, det ska bli superhärligt.

 

Ebbas bästa karriärknep

  • Var dig själv, försökt inte att vara någon annan utan gå på magkänslan och jobba med det som är kul!
  • Skaffa en mentor, det har jag haft ända sedan jag började på Dagmar. Det är nog något av det bästa jag gjort. Jag hade båda tur att jag träffade en person som jag klickade med direkt så jag har haft samma mentor sedan dess. En kvinna som också är en kvinnlig förebild för mig. Det tror jag också är viktigt, att ha kvinnliga förebilder. jag känner inte att en man skulle förstå mig lika bra. Nu är jag ju också mentor åt andra.
  • Ge dig själv beröm för vad du gör.

 

Foto: Alexander Elling

 

Words of wisdom

”Either write something worth reading or do something worth writing.”

― Benjamin Franklin

Kofta Soaked in Luxury // Kjol Nümph

Nyanser av beige

Det här inlägget affiliatelänkar till återförsäljare. Samtliga produkter är utvalda av mig.

Tröja Massimo Dutti // Jeans Crocker // Skärp Compotoir des Cotonniers // Skor Rizzo // Armbandsur Longines // Pärlhalsband (som armband) arvegods

 

Det är lika svårt att föreställa sig att det någonsin ska bli vår och sommar, som att det kommer att bli en vår och sommar utan pasteller. En av vårens trendfärger är beige i alla nyanser, från nude och sand till gräddkola och nougat.

Beiga nyanser är det bästa jag vet – och denimblått. Gärna i kombination som jag bär på bilden. Annars är ett tips att kombinera beige i olika nyanser från topp till, en klassiker som inte går att tjata om för mycket. Addera ett stänk brunt i form av snygga accessoarer så har du säsongens härligaste färgskala.

Ta en titt på de här fina sakerna i beige nyanser som tagit plats i butikerna. Själv ska jag förbereda mig inför dagens första möte, innan det bär av till Haymarket för lunch och möte med en återförsäljare.

 

Väska Mansur Gavriel // Klänning i crêpe Carl Kapp // Örhängen Isabel Marant // Ballerinaskor Sam Edelman / Kurt Geiger // Sidentopp Rochas // Shorts Arket // Kort trenchcoat Vero Moda // Armband Kyoto Tango // Minikjol Arket // Jeans Raey // Kortärmad kashmirtröja Connolly // Nappaskor Flattered // Ryggsäck Chloé

Proudly presenting AKENBERG

Hej från Sweet spot-kontoret! Sitter här och planerar veckans intervjuer och en massa andra roliga projekt som är på gång. Och vilken härlig vecka detta är. Nu är det nämligen dags! Jag har dröjt alldeles för länge med att berätta för er om mitt nya företag men nu går det inte att vänta längre för i dag lanserar vi vårt accessoarmärke AKENBERG!

Det känns lite overkligt att det är på riktigt – som vi har jobbat för detta det senaste året AnnKathrin och jag. Att starta företag är så sjukt roligt och läskigt på samma gång och man känner verkligen att man lever. Ibland måste man ta mod till sig och göra saker man drömmer om trots oro och rädsla, och det finns en enorm tillfredsställelse i att göra något EGET, det lovar jag. Jag gillar att jobba och var inställd på att det skulle vara jättemycket att göra även om jag inte är ensam i bolaget. Även om alllting har tagit längre tid än vi trott, bara den senaste månaden har ytterligare förseningar skett, så är det viktigaste är att produkterna blivit precis så bra som vi vill ha dem.

Ni känner ju mig och att jag klär mig relativt nedtonat och androgynt. Det är sällan jag går loss på kvinnliga attribut, jag använder nästan alltid byxor och satsar hellre på accessoarer som skor, bälten, skärp och solglasögon för att addera till looken. Men jag tyckte inte att jag fann det jag sökte så för ett par år sedan började skissa på egna idéer på pappret. När sedan jag och AnnKathrin fann varandra föll allt på plats.

Först ut är en premiumkollektion limiterade handgjorda solglasögon med tre modeller, Kallax, Tärendö och Skaulo. Materialet är ett cellulosaacetat i toppkvalitet och inspirationen kommer från den spektakulära naturen i svenska Lappland. Modellerna är unisex och passar alltså både kvinnor och män, de kommer i sex färger vardera och är utrustade med superlinser från Carl Zeiss med komplett UV3-skydd. Till varje par solglasögon medföljer ett superfint lädercase, Uuma, som vi designat i naturgarvat renskinn. Självklart är allt hållbart producerat för är det någonting vi brinner så är det hållbarhet och noggrant utvalda material och produktionssätt.

Det bästa med Akenberg är att vi nu får designa accessoarer som vi själva saknar på marknaden. Att nu se webbshopen gå live är så otroligt roligt. Vi har stora planer och har redan fler släpp och nya accessoarer på gång till vår och sommar.

Jag hoppas innerligt att ni kommer att gilla bågarna!

Till hela bloggen