Jenny Olsson

Jenny Olsson har tillhört journalisteliten i många år och skriver regelbundet för en rad magasin och varumärken. Hon är också grundare av konceptet Golfilicious och har hittills publicerat fem böcker. Kreativt bollplank, redaktionschef, projektledare och konceptutvecklare är andra roller Jenny skriver på sitt cv och som hon gärna tar sig an. För, som hon menar, det vore ju dumt att ägna sina 10 000 arbetsdagar i livet med att alltid göra samma sak. Och tråkigt.


Bloggen hör till kategorin "livsstil" och är en levande inspirationskälla med en skön mix av ämnen såsom träning och hälsa, stil och skönhet, tankar och drömmar om livet och karriären. Stark i tron om att livet inte handlar om vilka du känner utan om vilka du möter, älskar Jenny att möta nya människor. Om detta och allt annat som får hennes hjärta att slå lite snabbare får ni läsa om här. Och så får ni följa med på resor, såväl mentala som jordiska när Jenny söker nya sweet spots.


Är du intresserad av ett samarbete eller annonsering? Kontakta collaborate@sweetspotstories.com
För övriga frågor hör av dig till info@sweetspotstories.com

Jenny Olsson

Stark i tron om att livet inte handlar om vilka du känner utan om vilka du möter, älskar Jenny att möta nya människor. Om detta och allt annat som får hennes hjärta att slå lite snabbare får ni läsa om i hennes blogg.

Sweet meet: Cecilia Safaee om fotboll, förändring och framtidsdrömmar

Ingen vill prata om tjejers rättigheter men alla vill prata om fotboll. Så varför inte använda det?

När Cecilia Safaee startade sitt ”lilla projekt” i Moçambique 2012 med målet att försöka stärka unga tjejers självkänsla genom fotboll, kunde hon aldrig ana att hennes initiativ sex år senare skulle ha vuxit till en global rörelse. Men så har det blivit. Futebol dá Força är i dag en av världens största fotbollsorganisationer och engagerar varje vecka över 17 000 tjejer i 25 länder.

– I Sverige, Mocambique och Zambia driver vi egen verksamhet och sedan förra året har vi även lanserat en digital plattform, FDF Movement, där vem som helst var som helst i världen kan få stöd online och hjälp att starta upp egen verksamhet. Tack vare det finns vi i dag på alla kontinenter i över 20 länder. Det är superhäftigt, säger Cecilia Safaee.

Det är fredag eftermiddag när jag möter henne på Norrsken House i Spårvagnshallarna i Stockholm. Norrsken är ett coworking-hus och i samma lokaler som Cecilia och några av hennes svenska kollegor sitter en hel drös kreativa entreprenörer och arbetar febrilt framför sina datorer för att göra världen bättre. Miljön är skandinaviskt ren och genom de stora fönstren kastar vårsolen sitt skarpa ljus.

Idén till Futebol dá Força var inte någon som bara kom till Cecilia. Däremot skulle man kunna säga att den föddes ur hennes starka kärlek till fotboll.

– Fotbollen har betytt väldigt mycket för mig. Jag spenderade mycket tid på fotbollsplanen och fick väldigt mycket där. När jag som 14-åring själv blev ledare blev det naturligt för mig att försöka skapa samma trygga plats som jag hade haft. Då såg jag hur mycket tjejerna växte, både att de blev bättre fotbollsspelare men framför allt att de växte som individer, trodde på sig själva och sträckte på sig även utanför planen. Så jag tänkte, att om det nu funkade så pass bra i Sverige så borde det funka ännu bättre någon annan stans med sämre utgångspunkt. När min mamma några år senare fick en tjänst på ambassaden i Moçambique

och jag följde med så ville jag testa och träna ett tjejfotbollslag för att se om jag fick samma effekt. Och min hypotes visade sig stämma; samma sak hände och förändringarna kom mycket fortare. Tjejerna gick från att tidigare mest ha fyllt en funktion till att bli viktiga personer individuellt och för att hela laget skulle nå sina mål.

Varför är just fotboll och samlevnadsutbildning en sådan vinnande kombination?

– Ingen vill prata om tjejers rättigheter men alla vill prata om fotboll. Så varför inte använda det? Låt oss prata om fotboll men involvera andra saker också som tonårsgraviditeter, tidiga äktenskap och avhoppad skolgång, problem vi behöver lösa för att kunna vinna fotbollsmatcher. Genom att vara där på fotbollsplanen och prata om vilka utmaningar vi har och vilka lösningar vi kan hitta så synliggör vi tjejer och stärker deras självkänsla – och utvecklar dem till bättre fotbollsspelare.

Vad kan det vara för ämnen ni tar upp till diskussion?

– Vi har framför allt fokus på sexualitet, sexuell hälsa och rättigheter just därför att det påverkar tjejers framtid i så stor utsträckning. Det är väldigt tabubelagt att prata om sex och sexuell hälsa – även i Sverige. Vi möter en ganska stor kunskapslucka överallt. . Men vad vi framför allt möter är att unga tjejer saknar ett forum för att kunna prata om de frågorna förutsättningslöst, utan dömande eller förlöjligande. Det forumet skapar vi vid varje fotbollsträning.

Vad har ni sett för resultat?

– Det är svårt att mäta attityder eftersom mätmetoderna ofta bygger på självskattning, Men vi har sett att både attityder och beteenden förändras över tid genom att de är med i verksamheten. Vi har gjort studier som visar stor skillnad på tjejer som deltagit i vår verksamhet i sex månader eller mer jämfört med de som varit med mindre än sex månader, i hur de ser på sig själva, i hur hög utsträckning de känner att de har stöd och att de vågar stå upp för sina rättigheter. All den kunskap de får måste översättas i praktiken, annars blir inte kunskapen meningsfull. Där kan vi bland annat se att sannolikheten att de använder kondom när de har sex är fem gånger högre om de har deltagit i sex månader eller mer.

Ville bli fotbollsproffs

Medan vi samtalar går det inte att undgå Cecilias starka engagemang. Eftersom hennes båda föräldrar varit stationerade utomlands för uppdrag för FN, UD och Sida fick hon redan som liten se hur orättvis världen kunde vara.

Född i Lund men uppvuxen i Djursholm bodde Cecilia sina första år i Zambia, så hennes första ord var faktiskt inte på svenska utan på det lokala språket nyanja.

– Jag har haft förmånen att ha fått resa väldigt mycket. Jag har inte haft så närvarande föräldrar men det min mamma har gett mig genom alla resor är jag otroligt tacksam för.

Tonåren spenderade hon till stor del i Stockholm. Det var där hennes fotbollsintresse växte, ett intresse som alltså lade grund för hennes, som hon själv uttrycker det, oplanerade karriär.

– Som liten ville jag bli fotbollsproffs – och skådespelare. Men jag tror aldrig riktigt jag har sett mig själv i något yrke. När jag åkte till Moçambique hade en väldigt tydlig plan att jag skulle vara där ett tag och sedan åka hem och läsa statsvetenskap på Lunds universitet. Det gjorde jag visserligen också men fortsatte att samtidigt driva organisationen på distans. Det höll ungefär en månad.

Cecilia insåg tidigt att hon var oerhört privilegierad och att få andra var det. Hon berättar om en gammal dagbok hon hittade när hon höll på att städa hemma i lägenheten i Gröndal och där hon över en hel sida skrivit: ”Jag föddes fri”.

– Jag tror att det har följt med mig genom livet, att jag föddes fri att bestämma själv hur jag skulle hitta min väg och att det är helt okej. Så är det inte för de allra flesta. Det gör mig ovanlig i världen som ung kvinna och jag tror att jag väldigt tidigt har velat arbeta för att förändra det.

Ni har mycket framgångsrikt gjort fotbollen till ett medel för att stärka tjejers självkänsla.  Men vad har ni mött för svårigheter och motgångar längs vägen?

Vi har stött på väldigt mycket motstånd, särskilt i början i Moçambique. Alltifrån inbrott på kontoret och skadegörelse, till hot, ryktesspridning och anonyma telefonsamtal. Vi har varit tvungna att hantera det men vi har aldrig konfronterat det utan bara jobbat på – det har gjort att vi i dag finns över hela Moçambique och även samarbetar med myndigheterna. Är du bara uthållig och tror på det du ska göra så kommer till slut andra att följa efter.

Hur går verksamheten runt rent ekonomiskt?

– Vi strävar hela tiden efter att minska kostnaden per tjej per år, vilket vi har gjort också. För två år sedan var kostnaden 759 kr per tjej och år. I år är den 235 kr per tjej och år. Vi omsätter i dag 4 miljoner och ungefär hälften kommer från bidrag från myndigheter, stiftelser, organisationer och privatpersoner. Resten kommer från egna intäkter i vår kommersiella gren FDF for Business, där vi håller utbildningar, föreläsningar och workshops för näringslivet. Det är exakt samma ledarskapsutbildning som för våra ideella ledare men vi tar bort ordet fotboll och hjälper företag i näringslivet att skapa mer inkluderande arbetsplatser och ett stärkt ledarskap.

I dag har du en stor organisation som du leder. Hur skulle du beskriva ditt eget ledarskap?

– Jag har väldigt stor tillit till mina medarbetare och att de kommer att lyckas med det de tar sig för. Jag tror att jag också är modig. Jag kan inte styra och domdera för mina idéer är inte alltid de bästa eller det enda sättet att göra saker på. Så jag har delegerat så mycket ansvar som möjligt ut i organisationen. Min viktigaste uppgift är att se till att mina medarbetare mår bra och att vi alla arbetar utifrån våra värderingar och mot vår vision. Jag måste stå stadigt så att de har någon att luta sig emot, samtidigt som jag går sist och ser till att alla kommer med mot samma mål.

Bidrar till verklig samhällsutveckling

En gång i veckan coachar Cecilia alla verksamhetschefer i varje land enskilt och det beskriver hon som dagens roligaste stund. Just nu har hon också mycket fokus på den digitala satsningen FDF Movement för att kunna sprida den till hela världen.

– En utmaning blir att säkra finansiering för i år och för flera år framåt så att vi kan ta hand om det enorma intresse som finns. Då skulle vi till exempel kunna gå från en online-utbildning igång i taget till att köra åtta parallellt. Vi behöver ytterligare 2 miljoner för i år men det bästa vore förstås att hitta en långsiktig finansiering för flera år framåt. Nu är vi ändå på en plats som en av världens största fotbollsorganisationer men vår vision är att vi egentligen inte ska behöva finnas. Detta ska vara normen, det ska integreras i befintliga strukturer, i skolsystemet i Mocambique, i idrottssystemet i Sverige och så vidare.

Efterfrågan från såväl tjejer som vill vara med och ledare som vill engagera sig blir allt större. Det tyder på att problemen är stora men också på att många ser Futebol dá Forças verksamhet som en viktig nyckel till genomgripande förändring. Bara veckan innan intervjun ringde Moçambiques utbildningsdepartement till organisationen och bad dem starta verksamhet i en by där 58 tjejer mellan 14–17 år bara mellan januari till mars, hade hoppat av skolan på grund av tidiga äktenskap och graviditeter.

En viktig del i Futebol dá Forças framgångar är de samtal man har även med fotbollspubliken. För det räcker inte att bara stärka tjejernas självkänsla och självförtroende. Även de runt omkring tjejerna behöver förändras för verklig samhällsutveckling där alla är medvetna om och har tillgång till lika värde, rättigheter och möjligheter, menar Cecilia.

– I Moçambique och Zambia har vi före varje match en tematisk workshop med tjejerna, Vi brukar säga att vi har tre halvlekar. Första halvlek är alltid en workshop och andra och tredje halvlek är det match. Under pausen utbildar vi också publiken i exakt samma ämnen. Från början kom folk bara för matchens skull, men idag kommer de också för samtalen.

Framgång kan betyda olika saker för olika människor. Vad är framgång för dig?

– Jag är väldigt tacksam att jag aldrig planerade att starta en organisation för då tror jag att jag hade haft ett mycket större ego. Drivs man av sitt ego kommer man inte särskilt långt för då blir fel saker viktiga. Att jag startade Futebol dá Força isolerat i Moçambique utan svenska ögon på mig tror jag har skyddat mig och mitt ego från att växa sig väldigt stort. Där pratar man i vi-form medan vi i Sverige pratar i jag-form. Där är kollektivet viktigt, här är individen viktig. Så vi har hela tiden pratat i vi-form och det har gjort att vi aldrig har sökt berömmelse. Sedan har jag haft förmånen att få många priser och blivit uppmärksammad men det har för mig aldrig varit en drivkraft. Jag drivs av att få andra att växa. Att se andra upptäcka sin egen potential är otroligt häftigt. Det är framgång för mig.

Vad gör du för att motivera dig en ”motig” dag? 

– Ibland ligger jag kvar extra länge i sängen, särskilt om det är motigt på grund av pms. Då är jag noga med att ta hand om mig själv och att acceptera att jag kanske inte kommer att göra stordåd den dagen. Ibland går jag och äter lyxlunch för mig själv så att jag dels får en stund för mig själv men också får njuta lite. Jag motiveras också av att motivera andra så har vi det motigt hjälper det mig. Och när det är riktigt motigt försöker jag ta ett steg tillbaka och ändå kunna uppskatta allt vi har åstadkommit.

Vad ägnar du dig åt när du är ledig?

– Jag är verkligen en hemmaperson. Jag älskar att vara hemma och ta hand om växterna, vara med min man Ashkan, gå promenader. Och så älskar jag mat. Mat och vin är något jag uppskattar väldigt mycket så vi brukar nörda i god mat. Och så kollar jag mycket på fotboll! För mig är det väldigt avkopplande att kolla på Premier League och få njuta av fotboll som sport.

Hur träffades du och Ashkan?

– Vi träffades faktiskt på Stockholms slott. Jag fick ett stipendium av kungen 2014 och då var Ashkan inbjuden som gäst på ett stort seminarium och kom fram till mig i pausen och frågade om jag ville träffas igen. Fast jag förstod ju inte riktigt utan trodde det gällde business så det tog ett tag innan jag fattade att det var en date. Sedan dess har vi varit tillsammans.

Du har rest mycket och har fått se platser som många aldrig får möjlighet att komma till. Vilka är dina favoritställen i världen?

– Maputo där jag bodde i fyra år är en fantastisk plats. Jag älskar verkligen Maputo som stad. Det finns så mycket kultur, bra musik, bra uteliv, superbra mat så dit reser jag gärna. Italien, det var där vi gifte oss i somras är superhärligt så dit åker jag gärna, det ska vi bland annat göra i sommar. Annars nya platser jag inte varit på. Någon gång skulle jag vilja resa till Sydamerika och resa runt där.

Ni har mycket på gång i organisationen. Men vilka andra drömmar har du som du vill förverkliga?

– Jag har väldigt svårt att se ett nästa steg men jag tror det blir att bilda familj och bli förälder. Få testa den sidan av ledarskap. Sedan tror jag det är viktigt att jag inte är kvar i Futebol dá Força för evigt. Jag har en tydlig bild av hur jag vill lämna det vidare och det kräver att vi har en hållbar finansieringsmodell. När vi har det vill jag gärna lämna över men det känns som att det ligger lite längre fram i tiden. Å andra sidan har vi nått alla våra mål mycket tidigare än planerat så vi får väl se. Vid sidan om sitter jag även med i styrelsen för några olika företag och organisationer och det tycker jag är väldigt kul, att kunna använda min kompetens inom helt andra branscher.

Cecilias tips till hur du vågar ta nästa stora utvecklingssteg

  • Våga testa! Du måste testa din idé i praktiken, annars kan du aldrig veta om den kommer funka eller inte. Våga testa utan att ha hålla på med affärsplan eller budget till en början, det är inte det som är viktigt först.
  • Tro på dig själv. Lyssna inte på alla som säger att du inte kommer att lyckas eller klara av det. De har fel.
  • Bygg ett team. Ensam är inte stark, vi kommer alltid att vara starkare och smartare tillsammans än var och för sig.
  • Fokusera på rätt saker. Detaljer kan vara det absolut viktigaste – ofta är de inte det, utan tänk på helheten.
  • Om du vill hjälpa någon annan, fråga personen vad den vill ha hjälp med och hur. Hen vet med absolut största säkerhet bättre än du själv och tillsammans kan ni bolla er fram till bästa lösningen.

 

 

Hårfint

Det här inlägget affiliatelänkar till återförsäljare. Samtliga produkter är utvalda av mig.

Högst på accessoartoppen just nu? Hårsmycken i form av klämmor och spännen i roliga färger och former.

 

Hårnål i silver Ariana Boussard-Reifel // Hårspänne med nitar Valentino // Äggformat hårspänne Charlotte Chesnais // Hårklämma i kristall Jennifer Behr

Hårklämma Rosantica By Michela Panero // Körsbärsformat hårspänne La Label // Hårkammar med Swarovskipärlor och emalj Jennifer Behr

Hårnålar i blomform Philippa Craddock // Hårspänne med fuskpärlor Lelet NY// Hårspänne med blommor Hvisk // Hårklämma Hvisk

 

Vecka 8

På något otroligt sätt har det blivit måndag igen? Förstår ingenting. Fattar heller inte hur vi redan har hunnit passera halva februari. Fast det innebär ju förstås att det snart är VÅR! Det är sol på min balkong och igår efter att jag kommit hem från mamma där vi packat inför flytten satt jag där och drack espresso och hörde vårfåglarna sjunga. Den känslan.

Nog om det. Nu ringer vi in veckan som för min del består av intervjuer, strategimöten, säljsnack, en smygläsning och en flytt.

Glad måndag!

 

Fredag, flyttbestyr, pr-planer och AW

Hej vänner.

Oj, den här dagen och hela veckan har sprungit iväg. Jag har knappt hunnit sitta ner en enda sekund känns det som för det har gått i ett sedan i måndags – då vi fick besked från kommunen att mamma har fått en lägenhet på omsorgsboende! Alltså ni anar inte hur skönt det beslutet var att få. Vi har väntat så himla länge och det är så skönt att det äntligen är klart. Mamma har ju så svårt att röra sig och det har blivit så mycket sämre den sista tiden. Bara senaste veckorna har hon ramlat nästan varenda dag och det är bara ren tur att hon inte slagit sig värre än vad hon har gjort. Dessutom är det så välkommet att hon nu får flytta för mamma är så himla social så det har varit svårt för henne att bo kvar i huset alldeles själv sedan pappa dog, även om hon fått mycket hjälp av hemtjänsten och att hon varit på dagverksamhet flera dagar i veckan.

Det kommer att bli så bra med lägenheten tror jag, där hon har personal och ett helt gäng med massa glada tanter och gubbar utanför dörren. Och för egen del ska det bli himla skönt att slippa gå med det stora ansvaret för henne som jag har burit på under en lång tid, att jag snart kan lämna över mycket till kunnig personal. Jag är så lättad och det finns nog risk att jag bryter ihop efter flytten nästa fredag när stressen liksom släpper och kroppen vågar efter.

Men det är mycket att fixa och fort ska det går. Från det att man tackar ja har man en vecka på sig att flytta in. Men det löser sig, vi resonerar som så att bara hon är på plats så fixar vi allt pö om pö. Så tiden har inte funnits till allt som stod på min to do-list. Jag skulle till exempel bloggat i morse och sedan haft ett viktigt kundmöte men var tvungen att flytta det och hjälpa mamma. Det är som det är, ibland måste man prioritera vad som faktiskt är viktigast.

Nu har jag i alla fall fått i mig lite energi och ska i rask takt röra mig bort till Anglais där AnnKathrin och jag har ett möte inbokat. Hon har kommit ner från Luleå för att vi ska kunna ha kvalitetstid och skissa på nya produkter, gå igenom försäljning och prata ihop oss om lite marknadsföringsaktiviteter. Vi har så mycket kul på gång, både event och ett galet spännande samarbete till sommaren som ni definitivt kommer att få veta mer om längre fram! Efter det ska vi gå och träffa vår nya pr-byrå. Det känns verkligen jättebra att sajna med dem och det blir spännande att höra deras ideér och tankar. När vi är klara väntar sedan en kul AW med ett gäng powerdonnor på Berns, vilket ska bli riktigt härligt, inte minst därför att jag så sällan är kvar i stan efter jobbet. AnnKathrin och jag ska skåla i Champagne har vi sagt för vi har liksom inte riktigt hunnit med att fira att vi har lanserat, men ikväll så!

Fast innan allt detta sker ska vi kasta oss tillbaka till förra torsdagen. På kvällen var jag nämligen inbjuden till Lisa och Fabian, grundare av Nordics Knots som nu lanserar i Sverige efter en riktig framgångssuccé i USA. De hade valt att ha eventet i sin lägenhet och det var så himla trevligt. Jag blev helt kär i inredningen och färgpaletten, för att inte tala om mattorna som ju var huvudanledningen till att jag och Anna, som följde med mig, var där.

Kan vi tala om hur snygg denna soffa från Massproductions är? Formen är underbar och kulören är så rätt. Jag kan verkligen se mig själv draperad i denna därhemma hos mig, haha.

Och mattorna, så otroligt fina. Jag fastnade särskilt mycket för den greige som ni såg under soffan och den här rosa ullmattan som var helt ljuvligt mjuk och len.

Alla mattor är inspirerade av Norden och gamla mönster som har fått en modern touch. Efter att ha sett deras fina lya insåg jag hur mycket mattor gör för ett hem så jag ska definitivt budgetera för det när det är dags för mig att köpa mig en ny lägenhet.

Men nu är det fredag, tjohoo! Jag hoppas att ni får en härlig dag och helg om vi inte hörs mer innan dess.

 

Till hela bloggen