Jenny Olsson

Jenny Olsson har tillhört journalisteliten i många år och skriver regelbundet för en rad magasin och varumärken. Hon är också grundare av konceptet Golfilicious och har hittills publicerat fem böcker. Kreativt bollplank, redaktionschef, projektledare och konceptutvecklare är andra roller Jenny skriver på sitt cv och som hon gärna tar sig an. För, som hon menar, det vore ju dumt att ägna sina 10 000 arbetsdagar i livet med att alltid göra samma sak. Och tråkigt.


Bloggen hör till kategorin "livsstil" och är en levande inspirationskälla med en skön mix av ämnen såsom träning och hälsa, stil och skönhet, tankar och drömmar om livet och karriären. Stark i tron om att livet inte handlar om vilka du känner utan om vilka du möter, älskar Jenny att möta nya människor. Om detta och allt annat som får hennes hjärta att slå lite snabbare får ni läsa om här. Och så får ni följa med på resor, såväl mentala som jordiska när Jenny söker nya sweet spots.


Är du intresserad av ett samarbete eller annonsering? Kontakta collaborate@sweetspotstories.com
För övriga frågor hör av dig till info@sweetspotstories.com

Jenny Olsson

Stark i tron om att livet inte handlar om vilka du känner utan om vilka du möter, älskar Jenny att möta nya människor. Om detta och allt annat som får hennes hjärta att slå lite snabbare får ni läsa om i hennes blogg.

Skor för livet – sju tips som får skorna att bli som nya

Häromdagen var jag förbi min skomakare och hämtade ett par skor som jag lämnat in för att klackas och sulas om. Inte de på bilden men väl ett par loafers. Det känns bra att kunna säga min skomakare. Jag har gått till honom i flera år nu och mina skor blir nästan alltid till och med bättre än nya. Så var det med mina omtalade svarta skinnloafers som jag bott i den här sommaren och som jag helt slitit bort sulan på. Upputsade var de till på köpet när jag fick tillbaka dem. Man vill ju slå ett slag för sin skomakare som alltid tar sig an ens skor hur slitna och smutsiga de än är när man släntrar med dit med dem i en påse. Varför skäms man alltid lite för att man inte putsat dem bättre?

Jag tycker det är fint att kunna gå till någon som håller koll på ens skor. Haha, det känns ibland till och med som att han bara genom att titta på skorna vet hur jag själv mår. Jag investerar gärna i kvalitetsskor som man kan använda i tio, och ibland upp till 20 år med rätt skovård. Då hinner de forma sig efter fötterna och bli personliga, förutsätt att man sköter om dem.

Skorna ska inte bara ta oss från A till B, de sätter också tonen och kan lyfta vilken look som helst. Om de är välskötta. Allt som behövs är lite tid och kärlek. Nu när sommarskorna ställs undan brukar jag försöka passa på att se över alla, göra rent och putsa upp dem och lämna de som behöver mer omvårdnad till skomakaren. Jag har skor i min ägo jag haft i säkert tjugo år och då är det sådana som jag ändå använt frekvent, om inte dagligen så varje vecka. Så, från mig till er alla, här kommer sju smarta tips för hur ni bäst piffar upp era skor.

Torka av skorna. Ta för vana att alltid torka av skorna med en fuktig trasa efter användning. (Mockaskor borstas lätt med en mockaborste.) Det är viktigt särskilt under höst och vinter då salt och smuts kan förstöra dina skor.

Rengör, smörj in och impregnera. Gör rent och smörj in skorna regelbundet med skokräm. Glöm inte lädersulan, om skon har en sådan. Avsluta med en impregnering och se till att alltid impregnera nya skor före den första användningen. Tänk på att även sneakers ska impregneras.

Använd skoblock. Med skoblock bevarar man formen och ökar livslängden på dina skor. Allra bäst är skoblock av obehandlat ceder- eller sandelträ som absorberar fukt. Var noga med att skoblocken är anpassade efter skons storlek och form.

Sätt på och ta av på rätt sätt. Använd alltid skohorn, hallå! Knyt upp skosnören och lossa spännen/kardborrband ordentligt innan du tar av dig skorna. Trampa inte av dem på hälen för då förstör du bakkappan.

Låt skorna vila. Byt skor ofta, helst varje dag så håller de sig fräscha längre och får en chans att återhämta sig. Är skorna helt nya bör du använda dem varsamt i början.

Besök skomakaren. Lämna in skorna för reparation hos en bra skomakare. Håll skorna levande genom att klacka och sula om dem och laga trasiga sömmar.

Ge skorna utrymme. Förvara dina skor prydligt och luftigt så att de inte nöter mot varandra. Skor som inte används för säsongen förvaras i sina originalkartonger och helst i den tygpåse som ofta följer med vid köpet.

Ju mer regelbundet man tar hand om sina skor desto bättre kommer de att hålla. Då behöver man förstås bra grejer. Själv har jag en hel uppsättning med skovårdsgrejer hemma, men egentligen klarar man sig bra med påstrykningsborste (helst en för varje färg), rengöringsmedel, skokräm i lämpliga färger, putsduk/putsborste (ha några olika för mörka respektive ljusa färger), mockaborste för skor i mocka och nubuck, samt impregneringsspray. Sedan är rejäla skoblock i trä riktigt bra om man vill att skorna ska hålla formen.

Välj produkter med omsorg – här kommer några tips!

 

Rengöringsspray för mocka R.M. Williams // Lädertvål som passar till alla typer av läderprodukter Ekol

 

Skoborste av svinborst med påstrykare Springyard // Skoputslåda innehållandes 14 skovårdsprodukter Loake Luxury

 

Rengöringsservetter för sneakers Sneaker Lab // Impregneringsspray universal Springyard

Putsborste Saphir Medaille d’Or // Putsvante i ull Lorenzi Milano

 

Skohorn i rosenträ Crocket & Jones // Skoknekt Manufactum

 

Fredag!

Håller ni med mig om att den här veckan har varit en sjuhelvetes resa? Galet hektisk för min del och jag har nog sällan varit så produktiv. Skrivit artiklar, intervjuat spännande personer, gjort research, gått på möten, förberett lanseringen inför jul, talat i telefon, sprungit ärenden, skissat på samarbetsförslag för 2019, talat ännu mer i telefon, plåtat till bloggen, cyklat på träningshojen i omgångar och hjälp morsan med att planera en glöggfika. Det jag inte hunnit med är pedikyren, hade tänkt att ha öppna skor på smokingfesten i kväll så jag får se hur jag gör med den saken. Jag har heller inte hunnit med administration för företaget som jag hade tänkt men det får vänta till nästa vecka. Den här helgen tänker jag ägna åt mer icke-relaterade aktiviteter såsom bokläsande, promenader och provsmakning av pepparkakor – bara fem veckor kvar till jul nu!

Men nu ska jag ge järnet på tangentbordet ett par timmar till innan det är dags att svida om till smoking. Först blir det fördrink hemma hos Robert och därefter färd till Såstaholm där baluns med Connoisseur-gänget väntar, vilket ska bli hur kul som helst. Note to self: Gå på fest lite oftare!

Jag hoppas att ni får en alldeles strålande fredagskväll ni med, vare sig ni ska på partaj eller chilla i myskläder hemma i soffan, så hörs vi lite senare.

 

Efter ett besök hos frisören

Nu känns håret fint och fräscht igen efter ett besök hos Camilla på Cardell.

Hej! Jag var hos Camilla på Cardell igår och fixade håret. Det är alltid mysigt att komma dit och få bli ompysslad. Camilla är grym på att få mitt hår att se mycket fräschare ut igen och jag går alltid därifrån lite mer rak i ryggen. Kan vi bara komma överens om att en bra frisör är värd sin vikt i guld?

För mig är ett besök hos frisören också en välbehövlig paus från vardagens knot. Jag sitter gärna tyst och ser på när Camilla jobbar och det är så skönt att kunna göra det utan att det känns konstigt. Camilla är helt fine med att inte behöva prata; jag kan tänka mig att som frisör blir det rätt mycket snack om allt mellan himmel och jord hela dagarna så hon tycker nog också att det är rätt skönt. Ibland har jag även med mig datorn så att jag kan jobba lite samtidigt.

Igår var det dags för omsättning av mina extensions. Mitt eget hår har blivit ganska långt i sig självt men typiskt nordiskt (läs: tunna hårstrån) så jag har förlängning främst för en tjockare känsla. Sedan jämnade hon till topparna och kapade min galet snabbväxande lugg, så nu går jag runt med den där härliga känslan av nyklippt hår.

Dags för mig att kila, jag ska hämta bilen och åka till däckverkstan för att byta till vinterdäck. Mors!

 

Torsdagsinspo

Nu när jag ändå redan har bombarderat er med så många bilder från Gleneagles så tycker jag att vi stannar kvar i Skottland ett tag till, i alla fall mentalt. Men vi lämnar Gleneagles och vänder blicken åt sydväst där en skotsk superanläggning väntar: Turnberry.

Bland alla ikonbanor står Turnberrys Alisa Course högt i popularitet. Belägen på randen av Atlanten talar vi links av bästa sort. Alisa har stått värd för British Open vid fyra tillfällen, senast 2009, och det är verkligen en underbar scen för The Open. Här finns lika spektakulära som legendariska hål där stor golfhistoria har skrivits. Det vore väl något att själv få åka dit och skriva vidare på den! Efter helgen som var har jag verkligen fattat tycke för Skottland, såväl atmosfären som folket och naturen så det skulle jag inte tacka nej till.

Här på Alisa utgör naturens element och det ombytliga vädret utgör en stor del av upplevelsen. Skulle den ständigt närvarande blåsten bli för svår är det samtidigt så vackert att man kan bortse från alla dubbelbogeys man garanterat kommer att göra. Det är väl ändå fair, känner jag.

I blickfånget står den storslagna fyren, 24 meter hög som visat sjömännen vägen ända sedan 1873. Och sedan 1901, då Turnberry invigdes, vägleder den golfare.

Det femstjärniga hotellet är lika omtalat som banan. Nu kan jag inte hela historien bakom men det var här som legenden Robert de Bruce en gång regerade. Och det ser ju superfint ut där det ligger inbäddat i grönskan med utsikt mot havet och den oförstörda kustlinje. Turnberrys andra bana Kintyre ska vara minst lika bra, sedan finns det också en niohålare, Arran, att pröva på om man vill maxa golfen.

Vi säger väl så, ha en fin torsdag!

 

Till hela bloggen