Jenny Olsson

Jenny Olsson har tillhört journalisteliten i många år och skriver regelbundet för en rad magasin och varumärken. Hon är också grundare av konceptet Golfilicious och har hittills publicerat fem böcker. Kreativt bollplank, redaktionschef, projektledare och konceptutvecklare är andra roller Jenny skriver på sitt cv och som hon gärna tar sig an. För, som hon menar, det vore ju dumt att ägna sina 10 000 arbetsdagar i livet med att alltid göra samma sak. Och tråkigt.


Bloggen hör till kategorin "livsstil" och är en levande inspirationskälla med en skön mix av ämnen såsom träning och hälsa, stil och skönhet, tankar och drömmar om livet och karriären. Stark i tron om att livet inte handlar om vilka du känner utan om vilka du möter, älskar Jenny att möta nya människor. Om detta och allt annat som får hennes hjärta att slå lite snabbare får ni läsa om här. Och så får ni följa med på resor, såväl mentala som jordiska när Jenny söker nya sweet spots.


Är du intresserad av ett samarbete eller annonsering? Kontakta collaborate@sweetspotstories.com
För övriga frågor hör av dig till info@sweetspotstories.com

Jenny Olsson

Stark i tron om att livet inte handlar om vilka du känner utan om vilka du möter, älskar Jenny att möta nya människor. Om detta och allt annat som får hennes hjärta att slå lite snabbare får ni läsa om i hennes blogg.

Nyårslöftenas vara eller icke vara

Nu har nedräkningen inför 2018 börjat! Ett år är snart till ända och ett nytt står för dörren. ETT NYTT ÅR! Det är inte klokt egentligen, vad hände med 2017?

För många innebär ett nytt år att man också ska ta tag i det där man vill förändra, kanske börja träna, sluta röka, leva hälsosammare – ut med det gamla, in med det nya.Handen på hjärtat, jag är ingen stor anhängare av nyårslöften. Jag har aldrig varit så mycket för det, jag tror att om man vill göra en stor förändring i livet så är det bara att sätta igång nu. Pang på. Däremot brukar jag formulera föresatser för mig själv, alltså vad jag vill att det kommande året ska innehålla. Mer som en riktning. 2018 vill jag ska bli ett år med glädje som främsta ledord för 2017 har varit så erbarmligt sorgligt och mörkt. När jag reflekterar över året som gått så finns det såklart också mycket att vara tacksam över, projekt som har infriats, människor jag mött. Men förlusten av pappa är ändå det som gjort 2017 till ett riktigt skitår. Men 2018, då ni!

Men om du är en person som vill eller kanske till och med behöver avlägga ett nyårslöfte ska jag hjälpa dig på traven och ge lite tips så att du lättare ska klara av att hålla det. Det har nämligen ingenting med god karaktär att göra, det är rätt taktik som kommer få dig att lyckas.

Jag har tidigare intervjuat Johan Plate, mental rådgivning åt elitidrottare och landslag inom en rad sporter och åt privatpersoner, om det här med nyårslöften och målsättningar. Han menar att det finns en väldigt enkel men naturlig förklaring till varför vi misslyckas. Så här: Någon gång har du fattat ett beslut om hur du vill leva ditt liv. Du har gjort en kalkylerad uträkning för ditt liv där du kanske äter lite för mycket och tränar lite för lite men utan att det leder till någon hälsofara. Att då medvetet göra våld på det beslutet genom att lova att leva hälsosammare är som att underkänna sitt eget tidigare val.

Det är det som är det svåra med livsstilsförändringar. Om man vill åstadkomma en varaktig förändring måste man ha en stark övertygelse om att det är rätt väg att gå. Den nya vanan måste ha en mening just för dig. Då krävs det motivation för ett beteende förändras inte över en natt. Har du ägnat tio år åt att bygga upp en vana som inte är bra för dig, tar det tid att ersätta den med en ny och sundare. Belöningen måste hela tiden överskrida kostnaden. Om vi tar motion som exempel så ska det kännas som en belöning att träna. Själv skulle jag bli tokig om jag inte fick träna men så har det inte alltid varit. Det här har du säkert hört och läst massor med gånger, men det gäller verkligen att hitta en träningsform som passar dig och som du tycker är rolig. Om du tycker det är trist att springa så gör inte det då, välj något annat. Det behöver inte vara så avancerat men kontinuitet är jätteviktigt.

Johan berättade också att en anledning till varför så många bryter sina nyårslöften efter en tid är att löftena varit alltför vaga. Det räcker inte att på nyårsnatten stolt utbrista ”Nu ska jag börja träna” eller ”Jag ska inte stressa så mycket”, eftersom det är alldeles för diffust. Det gäller att sätta konkreta mål, inte bara att man ska göra något utan också definiera vad det innebär konkret: hur mycket, hur ofta, på vilket sätt. Du måste också vara realistisk och inte sätta mål som redan från början är ouppnåeliga. Har du inte de fysiska förutsättningarna att se ut som en fotomodell, då kommer du heller aldrig att kunna göra det.

Samtidigt får målen inte vara för enkla att nå. Ett bra nyårslöfte ska gälla något viktigt, vara lagom svårt att genomföra och på något sätt kunna mätas. Sedan tror jag att det är väldigt viktigt att det är du själv som har bestämt vad du vill uppnå, inte någon annan, och att du styr processen.
Okej, så du har bestämt dig för vad ditt nyårslöfte ska gälla och definierat vad det innebär konkret. Sen då?

Nu handlar det om att skapa utrymme i vardagen för din nya vana. Här behövs det rätt taktik. Många missbedömer sin förmåga och möjlighet att faktiskt avsätta mer tid till träning, till att laga nyttig mat istället för att köpa färdigmat, till att umgås med vänner och familj istället för att alltid jobba över (#jenny!), eller vad det nu kan vara. Du måste utgå från dig själv och planera in det i kalendern, inte bara leva på som tidigare. Så ett tips här är att du avsätter en tid varje dag som är vigd åt att uppfylla nyårslöftet så att du får kontinuitet. Och sen, se till att det är förbaskat roligt! Det är viktigt framför allt i början att man har kul så att man kommer över den första tröskeln.

Det som blir en hjälp på traven är att man får en positiv återkoppling efter ett tag, så att man känner att man är på rätt väg. Märkbara resultat ger en knuff så att det bara blir roligare att fortsätta och att motivationen inte dör. Genom att sätta delmål på vägen mot det stora målet och ta det steg för steg är chansen att lyckas betydligt större.

Ett sista knep: Själva grejen med nyårslöften är att man ger det allmän spridning och något som för många blir avgörande är att låta andra få vetskap om det.. Det finns en psykologi i att uttala sitt nyårslöfte högt inför andra och inte bara tyst för sig själv, för du får en positiv effekt av att du har vittnen. Chansen att du når ditt mål ökar helt enkelt ju fler som vet om det.

Oavsett om det blir något nyårslöfte eller inte så hoppas jag att du får en magisk nyårsafton – och lycka till!

 

Värmande vinternöjen till helgen

Köldknäpparna kommer slag i slag, bara vända andra kinden till – och söka värme!

När jag kom hem från jobbet i går var jag så stelfrusen att jag jag tänkte nej nu får det vara nog, nu emigrerar jag. Men så kom jag ju på, att även om jag hatar kylan så älskar jag Stockholm. Så då försökte jag i stället leta upp de små glädjeämnena som gör att man överlever vintern.

Så den här helgen ämnar jag ägna mig åt att …

… köpa tulpaner. Ett dussin-pack för 79 spänn, det blir man i alla fall varm i hjärtat av. Ska se till att hänga kvar länge i blombutiken där det i alla fall ser ut som vår.

… bada bastu på gymmet efter ett bra träningspass. Värme följt av värme måste ju vara det bästa.

… göra det så himla hemtrevligt jag kan i hela min lägenhet. Det innebär att dammsuga och skura golv, torka av alla horisontella ytor, sortera i garderoben och ta ut alla tjocka koftor och tröjor och vika dem så där snyggt som i butikerna, samt till sist tända ljus över allt när solen går ner.

… sitta jättelänge med en cappuccino och en bunt modemagasin på mitt favoritkafé.

… fylla badkaret med väldoftande badolja så hett vatten att man nästan skållar sig och sedan ligga där tills huden på fingertopparna knollrat sig.

… laga soppa som jag äter med nybakat ännu ugnsvarmt bröd till.

… sätta på den här låten på hög volym och dansa bort frusna lemmar och trötthet utan skämskudde.

… dricka jättemycket lyxte i soffan med datorn i knät och kolla på ELLE-galans livesändning ikväll.

… gå på helgpromenad med en kompis till någon plats där vi inte varit tidigare.

… köpa nya krispiga lakan och bädda extra fint i sängen. Och förstås förvärma sänggåendet med vetekudden. Hur skönt att krypa ner?!

Jag hoppas att ni får en härlig helg!

 

Torsdagsinspo

Brrrr …. Ruskväder i morse. Hur mycket längtar man till våren nu? Och den är inte ens nära. Viss skillnad är det ändå i dagsljuset tycker jag. Plus 24 minuter om dagen här i Stockholm jämfört med förra veckan. Jag kan ändå inte låta bli att drömma mig fram mot sommaren och det tidiga morgonljuset. Tänk er en daggfrisk morgon, i tiden mellan hägg och syren då naturen är den allra skiraste, sköraste, och varje ögonblick kan sparas som ett snapshot i ens inre fotoalbum. Man vaknar tidigt, drar på sig löpskorna eller golfditon och ger sig ut.

Sådana morgnar är helt underbara att spela golf; ljuset, känslan i luften, förväntan. Man ställer sig på första tee, peggar upp och drar iväg. Och så bollflyktens sekunderlånga väntan som blir till minuter, till timmar, dagar, år, till en evighet medan man andäktigt klamrar sig fast vid hoppet, chansen att nå flaggan. Stunder då ruset far genom kroppen.

Jag minns en sådan morgon för många år sedan när jag spelade på Ombergs Golf Resort med min dåvarande kille. Runt Vättern finns många fina banor och Omberg är en av de bästa tycker jag – från hed och skog till fina hål invid Vätterns östra strand. Pappa hade också den som en av sina favoriter men tyvärr hann vi aldrig spela den tillsammans. Jag och min kille var på väg söderut mot Skåne men skulle bo över en natt i Jönköping och då passade vi på att spela där. Minns inte hur det gick men att banan var så fin (i design av Bengt Lorichs och Pierre Fulke om någon undrar).

Höjdarhålet är det långa 14:e, Ombergs signaturhål. Så otroligt vackert och instagramvänligt, kan nog vara det vackraste golfhålet i hela Sverige. Och så de vidunderliga solnedgångarna över det vackra landskapet och vyn över Vättern – gör verkligen inte ont.

 

Denimdrömmar – vårens snyggaste jeans 2019

Det här inlägget innehåller affiliatelänkar till återförsäljare. Samtliga produkter är utvalda av mig.

Alla garderober bör innehålla åtminstone ett par jeans. Jag har alltid varit en jeanstjej och har i princip på mig jeans varenda dag. Lite tråkigt kanske men jag brukar klä upp dem med kavaj och högklackade skor, eller klä ner dem med en t-shirt och skinnjacka efter behav.

När det kommer till jeans finns det verkligen en modell för alla – vida ben, hög midja, stuprör, utställda och så vidare. Men en bra basmodell att satsa på har smala ben och ganska hög midja. För tillfället är jag väldigt inne på stuprörsjeans, smalraka jeans som gärna får sitta lite på höften. Dessa (bilden) från Kappahl (modellen heter Emma) har bra passform och är utan tvekan de skönaste jeansen jag äger. Perfekta vardagsjeans som går att matcha till precis allt. Jag är inte rädd för att testa nya jeanstrender, men den modellen passar mig allra bäst.

Den här våren kommer denim att vara en av säsongens hetaste material. Här är några av mina favoriter bland vårens jeansmodeller.

I sin garderob bör man definitivt ha ett par klassiska raka jeans, de är alltid rätt oavsett hur trendvindarna blåser. De mest perfekta har nog Jeanerica gjort, en femficksmodell i organisk bomull i en mid-vintage-tvätt. Jag gillar även de här från Hunkydory med mellanhög midja och slitsar i bensluten.

Just detaljer på jeans kommer att bli stort i vår. Lindex har gjort den här croppade modellen med kick-flare i klassisk denimblå färg. Snyggt att styla med ett par ankelboots, till exempel de här leopardmönstrade från Rizzo. Även lite croppade jeans är fint särskilt med ett par söta ballerinor till – spana in de här jeansen från Cos Stores, sjukt snygg rådenim.

Man får en väldigt smickrande figur i bootcut. Lindex modell Karen har en perfekt avslappnad look med cool retro-effekt. Även Lee har en snygg variant i Hoxie i en fräsch vårblå tvätt.

På jakt efter ännu vidare jeansmodell? Jag gillar dessa med hög midja och långa utställda ben från Rodebjer. Få till looken med en krispig vit poplinskjorta eller t-shirt till (båda från Arket). Även de här i avslappnad modell med utsvängda ben från Frame är riktigt snygga.

Själv vill jag gärna omsluta benen i jeans som har någon extra detalj av något slag. Som dessa från Gannis senaste jeanskollektion, en klassisk femficksmodell där benen avslutas i en längre slits. Styla med ett par vita boots, också från Ganni.

Till våren är det förstås fräscht med jeans i en ljus tvätt – i år är de skönt sten- och syratvättade jeansen allra trendigast – men jag tycker det är så snyggt med en mörkare tvätt. Just nu suktar jag mest efter Levi’s klassiska 724:a, klassiskt raka och ultimat passform. Ett perfekt tillskott till garderoben helt enkelt.

 

Till hela bloggen