Jenny Olsson

Jenny Olsson har tillhört journalisteliten i många år och skriver regelbundet för en rad magasin och varumärken. Hon är också grundare av konceptet Golfilicious och har hittills publicerat fem böcker. Kreativt bollplank, redaktionschef, projektledare och konceptutvecklare är andra roller Jenny skriver på sitt cv och som hon gärna tar sig an. För, som hon menar, det vore ju dumt att ägna sina 10 000 arbetsdagar i livet med att alltid göra samma sak. Och tråkigt.


Bloggen hör till kategorin "livsstil" och är en levande inspirationskälla med en skön mix av ämnen såsom träning och hälsa, stil och skönhet, tankar och drömmar om livet och karriären. Stark i tron om att livet inte handlar om vilka du känner utan om vilka du möter, älskar Jenny att möta nya människor. Om detta och allt annat som får hennes hjärta att slå lite snabbare får ni läsa om här. Och så får ni följa med på resor, såväl mentala som jordiska när Jenny söker nya sweet spots.


Är du intresserad av ett samarbete eller annonsering? Kontakta collaborate@sweetspotstories.com
För övriga frågor hör av dig till info@sweetspotstories.com

Jenny Olsson

Stark i tron om att livet inte handlar om vilka du känner utan om vilka du möter, älskar Jenny att möta nya människor. Om detta och allt annat som får hennes hjärta att slå lite snabbare får ni läsa om i hennes blogg.

Mina sweet spots i Hamburg

Sköna kontraster, spännande arkitektur, bästa shoppingen och massor av inspirerande hotspots förverkligar drömmen om en perfekt cityweekend.

Efter att första gången ha besökt Hamburg 2012 har jag återvänt gång på gång. Det är något med Hamburg som får mig att må så bra. Där finns klassiska favoriter jag gärna återbesöker men jag upptäcker alltid några nya pärlor att spara; en ny restaurang, ett coolt kafé, roliga butiker och kvarter utanför turiststråken. Och under sommarhalvåret förvandlas alla flodbankar och kustlinjer till festområden och stränder. Här samlas människor för att umgås, hänga på trendiga barer, delta i sportevenemang eller festivaler.

Här kommer några av mina sweet spots i staden som inte gör någon besviken.

HafenCity, Speicherstadt och Elbphilharmonie

Få städer i världen präglas så av närheten till vatten som Hamburg; den mäktiga floden Elbe flyter genom staden på sin väg ut mot Nordsjön. Ända sedan medeltiden har sjöfarten längs floden varit viktig och är en av de främsta anledningarna till att den forna hansastaden idag är ett globalt handelscentrum – och Tysklands rikaste stad. Hjärtat i staden är hamnen, där det råder en ständig aktivitet runt alla kryssningsskepp och containerfartyg som lastar och lossar innan de ger sig av ut världshaven igen. En rundtur med båt är både en spännande resa i Hamburgs historia och framtid.

Här pågår nämligen ett av Europas största urbaniseringsprojekt någonsin som håller på att förändra stadssiluetten väsentligt. I en förlängning av innerstaden skapas helt nya stadsdelar; sköna kontraster uppstår när djärv arkitektur möter de magnifika röda tegelstenshusen i det gamla lagerhuskomplexet Speicherstadt – ett måste för arkitekturintresserade.

Här ligger bland annat stadens kryddmuseum och kafferosteri med ett jättemysigt kafé. Flaggskeppet i detta gigantiska byggprojekt är konserthuset Elbphilharmonie, som med sina glasfasader lyfter likt ett stort glänsande skepp mot himlen.

Alstersjöarna

Längre norrut tar ett annat Hamburg vid med de två Alstersjöarna, Binnenalster och Außenalster. Alstersjöarna är populära för rodd och segling och utgör tillsammans med omgivande parker en härlig stadsoas. Till och från sjöarna leder mängder av vattenleder och broade kanaler. Faktum är att Hamburg faktiskt har fler broar än London, Amsterdam och Venedig tillsammans, närmare 2 500 stycken.

Runt sjöarna går ett superfint promenadstråk omgivet av Hamburgs exklusivaste och mest eftertraktade områden med eleganta vita patriciervillor. Stanna till längs vägen och slå dig ner på något av ölkaféerna bland ekar och kastanjeträd utmed strandkanten.

Shopping

Är du ute efter att shoppa blir du inte besviken. På en koncentrerad yta har Hamburg ett brett spektrum av mode, juveler, antikviteter och delikatesser. De mest exklusiva modehusen hittar man i triangeln som utgörs av gatorna Jungfernstieg, Fuhlentwiete och Neuer Wall.

I närheten ligger gallerian Hanse-Viertel och längs Jungfernstieg passerar man det stora varuhuset Alsterhaus, Hamburgs svar på Barneys i New York. På fem våningar finns det mesta man kan tänkas sukta efter inom mode och skönhet – och ändå alltid hitta något nytt. Internationella såväl som inhemska märken. I bottenvåningen ligger en välsorterad delikatessavdelning. Billigare klädkedjor och fler gallerior finns på och runt Mönckebergstrasse mellan rådhuset och centralstationen. Intill centralstationen ligger också Tysklands största konstmuseum Kunsthalle, med målningar från sju århundraden av mästare som Rembrandt, Renoir och Munch. Väl värt ett besök, inte minst för en paus i det trevliga kaféet i Rotundan.

Coola kvarter att spana in är också Karoviertel och Schanzenviertel med lite mer independentbutiker. Några jag gillar är:

Perle
En oerhört charmig butik där verkligen alla kan hitta något. Fylld med allehanda noga utvalda skatter inom dam-, herr och barnkläder, accessoarer, fina saker till hemmet, coola böcker och tidskrifter.
Grossneumarkt 22, perlestore.com 

Annette Rufeger
På en av Hamburgs mindre gator i det modebutikstäta Karoviertel-kvarteren ligger denna butik av den lokala designer Annette Rufeger. Feminint, starka färger och grafiska former i hög kvalitet.
Marktstrasse 119, www.annetterufeger.de

The Art of Hamburg
Kitschiga souvenirer och roliga presenter med sjömanstema hittar du hos The Art of Hamburg. Den lilla butiken ligger ett stenkast från Landungsbrücken intill Elbe.
Ditmar-Koel-Strasse 19, www.the-art-of-hamburg.de

Hotell

The Fontenay
Hamburgs nykomling som seglat upp som det mest spektakulära hotellet av dem alla. Är man det minsta intresserad av design är det här man ska bo. Arkitekturen består av tre sammanflätade cirklar – det finns nästan inte en enda rät vägg i hela hotellet – och de organiska formerna går igen överallt. Hela byggnaden är dessutom konstruerad med hållbarhet i fokus. Hotellets atriumlounge där man gärna slår sig ner för afternoon tea eller drinkar är spektakulär; 27 meter i takhöjd, 200 glasfönster och en kristallkrona som väger ett par ton. Spa med pool, underbar takterrass med bar samt gourmetrestaurang bidrar till pluspoängen. Med sitt läge invid Alster har man dessutom citykärnan en kort promenad bort.
Fontenay 10, www.thefontenay.com

HENRI
Med sin sköna atmosfär är Henri ett hotell för de som egentligen inte gillar att bo på hotell. Det känns mer som att kinesa hos goda vänner eller ha en tillfällig bostad. Familjärt och jordnära men med hög kvalitet och service. Henri är som den trevliga snubben man snabbt lär känna, helt enkelt. Förutom 65 bekväma studior i storlek M, L och XL (de större har kitchenette) och svit, finns ett mindre gym samt relax på taket. I den kombinerade loungen-köket inbjuds du som gäst att hänga, surfa, äta och man får ta vad man vill ha ur kylskåpet, precis som man vore hemma. Ligger i närheten av centralstationen och är perfekt för ett par nätter eller om man vill stanna en längre tid.
Bugenhagenstraße 21, www.hotel-henri.de

Fairmont Hotel Vier Jahreszeiten
Ett klassiskt grand hôtel med allt vad det innebär – historisk charm, elegans och toppservice. Perfekt läge vid sjön Alster mitt i staden, shoppingen ligger bara fem minuter bort. Ett lyxhotell som Vier Jahreszeiten är förstås dyrt, men en verklig upplevelse. Önskar man skämma bort sig är hotellet spa en liten oas. Loungen är perfekt för en afternoon tea eller en drink. Är den stora plånboken med så ät middag i hotellets gourmetrestaurang Haerlin med två stjärnor i Guide Michelin.
Neuer Jungfernstieg 9-14, www.fairmont.com

Restauranger

Nikkei Nine
Upplev det innovativa japansk-peruanska köket i unik miljö. På Nikkei Nine, beläget i hotellet Vier Jahreszeiten, använder man ingredienser och tekniker från två olika länder. Detta samspel av kontraster blir särskilt spännande i det så kallade nikkeiköket, som växte fram genom de många japaner som utvandrade till Sydamerika. Öppet för lunch och middag.
Neuer Jungfernstieg 9-14, nikkei-nine.de

Brodersen
För genuin regional mat bortanför turistfällorna är Brodersen ett bra val. Rätter som wienerschnitzel, inlagd sill, stekt fisk av alla de slag och husets specialitet “labskaus” (kött-, fisk- och potatisgryta) står på menyn. Restaurangen ligger i en vacker jugendvilla i den chica stadsdelen Pöseldorf väster om Außenalster. Sommartid är den stora lummiga terrassen härlig att inta middagen på.
Rothenbaumchaussee 46, www.restaurant-brodersen.de

Nil
Hit går man för en mysig middagsupplevelse i intim miljö. Restaurangen har tre våningar med inredning inspirerad av art déco. Sommartid hittar man de bästa borden utomhus i trädgården. Menyn är kort och bjuder på nytolkningar av europeiska klassiker med italiensk touche – de hemgjorda korvarna är vansinnigt goda! Avsluta kvällen med drinkar på någon av de otaliga barer som väntar i Schanzenviertel och Sankt Pauli utanför entrén.
Neuer Pferdemarkt 5, www.restaurant-nil.de

CARLS an der Elbphilharmonie
Beläget på första parkett vid Elbe strax intill Hamburgs nya landmärke Elbphilharmonie. Interiören bjuder på fransk brasserikänsla, tallriken serverar tysk-fransk fusion. Testa fiskgrytan med rouille och krutonger! För den som inte är jättehungrig serverar den separata bistrodelen prisvärda och goda smårätter. Skön atmosfär och säkert kök som gör att man gärna kommer tillbaka.
Am Kaiserkai 69 (HafenCity), www.carls-brasserie.de

Café Paris
Klassisk fransk mat serveras i en vacker lokal i jugendstil, från croissanter till frukost och vinnare som croque-monsieur och steak tartare till lunch och middag. Frukosten för två är en fest! Avslappnad atmosfär och ständigt fullt av liv.
Rathausstrasse 4, www.cafeparis.net 

Kaffee Elbgold
Stans bästa kaffe får man på Kaffee Elbgold som drivs av passionerade kaffeälskare. Bönorna väljs ut från de bästa hållbarhetscertifierade plantagerna världen över och rostas på plats. Sötsugna hittar garanterat smarriga bakverk att hugga in på. Finns på flera ställen i stan, själva rosteriet ligger invid Schanzenpark.
Lagerstrasse 34 C, www.elbgold.com

Missa inte!

Fischmarkt
I stadsdelen Altona längs Elbes kajpromenad ligger Hamburgs omtalade fiskmarknad. Här sjuder det av liv varje söndagsmorgon. Stig upp tidigt och upplev kommersen och folklivet när högljudda säljare langar fisk över disk så det står härliga till. Bli inte förvånad om du möter glada festprissar med aftonkläderna på. Det hör till traditionen att avsluta en utekväll i Sankt Paulis nöjeskvarter med att gå hit för frukost i soluppgången.

Reeperbahn och Sankt Pauli
För de som växte upp på 60-talet var det förmodligen Reeperbahns vilda nattliv och sexbutiker som lockade till Hamburg. Visst finns en del av synden fortfarande kvar på en av världens mest (ö)kända gator, men idag är Reeperbahn betydligt mer rumsrent. I stadsdelen Sankt Pauli där gatan ligger finns många av Hamburgs bästa barer, pubar, diskotek och musikklubbar – det var här som en liten grupp vid namn the Beatles kickstartade sin karriär. Sankt Pauli har också gett namn till stadens stolthet, FC Sankt Pauli, och vill ni se tysk ligafotboll ser ni till att köpa biljett då laget har hemmamatch på Millerntor Stadium.

 

Foto: Privata samt Hamburg Tourismus (Andreas Vallbracht, Christian Spahrbier, Sven Schwarze, Christian Lietzman).

 

Var är verkligheten? På Es Baluard Museu d’Art Modern i Contemporani de Palma

Vill man vara kulturell i Palma ska man inte missa Mallorcas finaste museum för samtida konst Es Baluard. Museet ligger ett stenkast från strandpromenaden mellan La Lonja och Santa Catalina. Här finns en sevärd permanent utställning med kända spanska artister som Pablo Picasso och Joan Miro, men också flera temporära utställningar.

Just nu visas “On rau la realitat?” – Var är verkligheten? – en grupputställning som presenterar spanska konstnärer som alla reflekterar på den realistiska representationen och de svårigheter det innebär för den moderna människan att leva i detta nya millennium. Där finns verk inom foto, video, och målningar och konstnärerna har alla har en koppling till Balearerna och är födda 1970-1990.

Jag är absolut ingen konstvetare men tycker det är roligt och intressant att besöka museum som presenterar något annorlunda och det gjorde den här utställningen; pågår fram till den 12 januari 2020. Ett tips är att gå dit på en fredag för då är det upp till dig hur mycket du vill betala i inträde. Där finns också en fin butik som är värd att checka av. Museets restaurang har för övrigt en av de bättre terrasserna i stan.

Es Baluard

Adress: Plaça de la Porta de Santa Catalina, 10, Palma

 

Vit söndagspizza

Man gillar ju nyskapande maträtter och när den vita pizzan, pizza bianco, gjorde entré för ett antal år sedan började jag också omvärdera pizzan. Denna enkla italienska vardagsrätt har helt enkelt gjort en liten klassresa.  Jag är en av få som inte är särskilt förtjust i pizza, däremot bröd och mackor, och när tomatsåsen försvann för att lyfta fram de fina råvarorna i toppingen, har pizza bianco börjat flirta ordentligt med mig.

Pizza är ju också kul att laga själv. Jag minns hur pappa brukade göra korvpizza därhemma när vi var små – det var på den tiden salami fortfarande var rätt nytt i Sverige, så istället tog han vanlig kokkorv som han skar i små bitar och strödde över pizzan och sedan täckte med riven ost. Ibland kunde där få plats någon skinka om det fanns i kylen eller champinjoner på burk. Jag älskade de där stunderna tillsammans med pappa vid spisen, och hur han täckte hela plåten med pizzadeg och satte igång.

I går tog jag mig i alla fall till ett litet favoritställe här i Palma,  Ziva to go, en raw food-restaurang där man kan äta himmelsk god glutenfri pizza med spenat och svarta oliver. Så god att jag glömde ta en bild på den. Som kompensation ger jag er här mitt guldrecept på Pizza Bianco toppad med rotprimörer. Om man vill kan man baka egna pizzabottnar, jag tycker att det är lättast att ta några stora orientaliska tunnbröd och göra pizzan på.

Ingredienser (4 personer)

4 platta orientbröd eller något annat tunnbröd
2 dl crème fraiche
4 späda morötter
4 stjälkar sparris
2 små knipplökar med stjälk
1 knippe rädisor
ca 15 körsbärstomater
några kvistar rosmarin
flingsalt
svartpeppar
1 msk olivolja, gärna med citronsmak

Gör så här:

Värm ugnen till 250 °C.
Ansa och skölj alla rotfrukter och grönsaker noga och skiva allt utom tomaterna tunt. Dela tomaterna på mitten.
Lägg ut orientbröden på ugnsplåtar med bakplåtspapper. Bred ut ½ dl crème fraiche på varje bröd.
Strö över morötter, sparris och lök och grädda alla plåtar samtidigt tills pizzorna fått fin färg i 5–10 minuter.
Ta ut pizzorna och strö över rädisor, tomater, rosmarin, flingsalt och peppar.
Ringla över lite olivolja och servera som hela pizzor eller skär i bitar.

Smaklig måltid!

 

Tre för övrigt

Njuter av: Palma! Äntligen tillbaka i staden man inte inte kan älska. Det känns som att om jag någon gång ska skaffa mig ett utlandsboende så finns det stor chans att det skulle det bli just här.

Läser just nu: En massa humoristiska kortnoveller på engelska. Jag har en bokidé jag fnular på och är just nu inne i ett researchstadium. Vet inte om det någonsin kommer att bli något av det men jag vill utforska det och se.

Tänker på: Pappa. Om elva dagar, den 22 oktober, skulle han ha fyllt 75 år. Saknar honom något så vansinnigt, skulle göra vad som helst för att få lyfta luren och ringa och prata en stund.

Glad fredag!

Till hela bloggen