Jenny Olsson

Jenny Olsson har tillhört journalisteliten i många år och skriver regelbundet för en rad magasin och varumärken. Hon är också grundare av konceptet Golfilicious och har hittills publicerat fem böcker. Kreativt bollplank, redaktionschef, projektledare och konceptutvecklare är andra roller Jenny skriver på sitt cv och som hon gärna tar sig an. För, som hon menar, det vore ju dumt att ägna sina 10 000 arbetsdagar i livet med att alltid göra samma sak. Och tråkigt.


Bloggen hör till kategorin "livsstil" och är en levande inspirationskälla med en skön mix av ämnen såsom träning och hälsa, stil och skönhet, tankar och drömmar om livet och karriären. Stark i tron om att livet inte handlar om vilka du känner utan om vilka du möter, älskar Jenny att möta nya människor. Om detta och allt annat som får hennes hjärta att slå lite snabbare får ni läsa om här. Och så får ni följa med på resor, såväl mentala som jordiska när Jenny söker nya sweet spots.


Är du intresserad av ett samarbete eller annonsering? Kontakta collaborate@sweetspotstories.com
För övriga frågor hör av dig till info@sweetspotstories.com

Jenny Olsson

Stark i tron om att livet inte handlar om vilka du känner utan om vilka du möter, älskar Jenny att möta nya människor. Om detta och allt annat som får hennes hjärta att slå lite snabbare får ni läsa om i hennes blogg.

G.O.L.F.

I dag är det lördag och vet ni vad vi ska göra då?
Spela golf.
Eller, ni ska spela – om ni vill och är nyfikna förstås.

Själv började jag spela golf lite motvilligt, som jag berättat om här. Ganska snart upptäckte jag dock att där fanns så mycket som jag tyckte om i en och samma förpackning: motion, gemenskap, utmaningar, glädje. Dessutom är golfen tillgänglig för alla, gammal som ung, och man lär snabbt känna nya människor. Det fina är också att det bara blir roligare (och mer fascinerande) ju bättre man blir. Särskilt dyrt är det inte heller.

Varje persons väg in till golfen ser förstås olika ut. För att ta reda på om ni själva skulle gilla det har jag satt ihop ett litet minitest åt er. Svara bara  JA eller NEJ på frågorna och räkna ihop hur många ni får.

Testa dig – är du en golfare?

Jag är social och gillar att träffa andra människor.
Jag vill utmana mig själv, och andra.
Jag älskar att vara ute i friska luften.
Jag vill ha en motionsform där man slipper toksvettas.
Jag vill gärna kunna utöva sporten när jag är ute och reser.
Jag söker en hobby/motionsform som jag kan hålla på med resten av livet.

Fick ni fler än tre JA? Grattis, ni kommer att älska golf! För er som nu är lite sugna på att testa säger jag välkomna till Jennys lilla golfskola här nedan!

Vart vänder jag mig om jag är intresserad?

Ta kontakt med en golfklubb som arrangerar nybörjarkurser (brukar kosta ca 1 500-2 000 kronor). På Svenska Golfförbundets hemsida hittar ni auktoriserade klubbar i er närhet. Här kan ni läsa mer.

Hur börjar jag?

1. Gå en nybörjarkurs, det är det absolut bästa sättet för att få rätt grunder för att sedan komma igång med det roligaste, själva spelet. Dels ingår en teoretisk del där ni får lära er de vanligaste reglerna, vett och etikett. Dels ingår en praktiskt del där ni går igenom alla momenten och lär er att hantera alla typer av slag såsom sving, chip, pitch, bunkerslag och puttning.
2. Under kursens gång; träna, träna, träna … Golf är en tekniksport där koordination och tajming mellan alla kroppsdelar är viktig. Det kan kännas frustrerande när man inte lyckas träffa bollen, tro mig, det vet jag allt om, men när man väl får till en riktig pangträff och ser bollen flyga iväg är det inte mycket annat som slår det. Så haka på kompisar som redan spelar eller andra i nybörjargruppen och träna tillsammans så ofta ni har tid och lust.
3. Ta Grönt Kort. Efter genomförd kurs ska ni klara av spelprov och teoriprov för att få Grönt kort – era körkort på golfbanan.
4. Grattis! Med Grönt Kort i handen är det ut och lira som gäller. Nu börjar resan ner mot handicap 36 (officiell handicap). Har ni redan blivit medlemmar i en golfklubb underlättar det, så förslagsvis pratar ni med klubben där ni gick kursen och hör vad som gäller för medlemskap.

Vilken utrustning behöver jag?

Att ha rätt sorts utrustning är extra viktigt för nybörjare, men ni behöver absolut inte köpa de dyraste klubborna av den senaste modellen. Under själva kursen går det ofta bra att låna klubbor på golfklubben. Köp nybörjarklubbor, eller låna av kompisar, så länge klubborna inte är ”för svåra”. Satsa på en pitching wedge, en järn-7:a och en putter. Det räcker gott med dessa tre klubbor till en början. Var noga med att inte köpa för långa eller för tunga/styva) klubbor, men det hjälper butikspersonalen till med. Investera också i ett par vettiga golfskor, ett regnställ och en handske så att ni slipper få blåsor i händerna i början.

Vilken klubba till vilket slag?

Golf är en materialsport, därom råder inga tvivel. De viktigaste instrumenten är förstås golfklubborna. Men vilka är de och vad använder man de olika klubborna till?
Driver – den golfklubba som normalt används vid utslag på långa hål. Är den längsta klubban i bagen.
Träklubbor – används för att slå långa slag från tee eller på fairway. Tillverkas numera vanligen av metall eller titan och inte av trä.
Järnklubbor – används för kortare slag, bland annat för inspel mot green. Vanligen delar man in dem efter hur långt man slår med dem, i långa järn (1-3), mellanjärn (4-6) och korta järn (7-9).
Hybridklubba – är som namnet antyder ett mellanting mellan en träklubba och en järnklubba och anses vara ett mer lättspelat alternativ till de långa järnen.
Wedge – en mycket vinklad klubba som används vid korta, höga slag. Hit räknas pitching wedge, sand wedge (för bunkerslag) och lob wedge (för lobbslag).
Putter – en klubba som nästan uteslutande används på green för att sätta bollen i hål. Utseendet kan variera mycket och putters väljs oftast utifrån tycke och smak.

Golfens positiva hälsoegenskaper

Att spela golf är inte bara kul utan också en investering i ett hälsosamt liv. Forskning har visat att de positiva hälsoeffekterna är många, särskilt om man spelar ofta:

  • Minskad risk för hjärt-kärlsjukdomar
  • Effektiv fettförbränning
  • Bibehållen eller förbättrad kondition
  • Stärker muskler i framförallt ben, rumpa och bål
  • Stärker skelett och leder
  • Förbättrad koncentrationsförmåga
  • Förbättrad balans och koordinationsförmåga
  • Minskar stress
  • Bra för humöret
  • Positiva psykosociala effekter tack vare ökat umgänge och sociala kontakter

Så vad säger ni? Hänger ni med till golfklubben?

 

Värmande vinternöjen till helgen

Köldknäpparna kommer slag i slag, bara vända andra kinden till – och söka värme!

När jag kom hem från jobbet i går var jag så stelfrusen att jag jag tänkte nej nu får det vara nog, nu emigrerar jag. Men så kom jag ju på, att även om jag hatar kylan så älskar jag Stockholm. Så då försökte jag i stället leta upp de små glädjeämnena som gör att man överlever vintern.

Så den här helgen ämnar jag ägna mig åt att …

… köpa tulpaner. Ett dussin-pack för 79 spänn, det blir man i alla fall varm i hjärtat av. Ska se till att hänga kvar länge i blombutiken där det i alla fall ser ut som vår.

… bada bastu på gymmet efter ett bra träningspass. Värme följt av värme måste ju vara det bästa.

… göra det så himla hemtrevligt jag kan i hela min lägenhet. Det innebär att dammsuga och skura golv, torka av alla horisontella ytor, sortera i garderoben och ta ut alla tjocka koftor och tröjor och vika dem så där snyggt som i butikerna, samt till sist tända ljus över allt när solen går ner.

… sitta jättelänge med en cappuccino och en bunt modemagasin på mitt favoritkafé.

… fylla badkaret med väldoftande badolja så hett vatten att man nästan skållar sig och sedan ligga där tills huden på fingertopparna knollrat sig.

… laga soppa som jag äter med nybakat ännu ugnsvarmt bröd till.

… sätta på den här låten på hög volym och dansa bort frusna lemmar och trötthet utan skämskudde.

… dricka jättemycket lyxte i soffan med datorn i knät och kolla på ELLE-galans livesändning ikväll.

… gå på helgpromenad med en kompis till någon plats där vi inte varit tidigare.

… köpa nya krispiga lakan och bädda extra fint i sängen. Och förstås förvärma sänggåendet med vetekudden. Hur skönt att krypa ner?!

Jag hoppas att ni får en härlig helg!

 

Torsdagsinspo

Brrrr …. Ruskväder i morse. Hur mycket längtar man till våren nu? Och den är inte ens nära. Viss skillnad är det ändå i dagsljuset tycker jag. Plus 24 minuter om dagen här i Stockholm jämfört med förra veckan. Jag kan ändå inte låta bli att drömma mig fram mot sommaren och det tidiga morgonljuset. Tänk er en daggfrisk morgon, i tiden mellan hägg och syren då naturen är den allra skiraste, sköraste, och varje ögonblick kan sparas som ett snapshot i ens inre fotoalbum. Man vaknar tidigt, drar på sig löpskorna eller golfditon och ger sig ut.

Sådana morgnar är helt underbara att spela golf; ljuset, känslan i luften, förväntan. Man ställer sig på första tee, peggar upp och drar iväg. Och så bollflyktens sekunderlånga väntan som blir till minuter, till timmar, dagar, år, till en evighet medan man andäktigt klamrar sig fast vid hoppet, chansen att nå flaggan. Stunder då ruset far genom kroppen.

Jag minns en sådan morgon för många år sedan när jag spelade på Ombergs Golf Resort med min dåvarande kille. Runt Vättern finns många fina banor och Omberg är en av de bästa tycker jag – från hed och skog till fina hål invid Vätterns östra strand. Pappa hade också den som en av sina favoriter men tyvärr hann vi aldrig spela den tillsammans. Jag och min kille var på väg söderut mot Skåne men skulle bo över en natt i Jönköping och då passade vi på att spela där. Minns inte hur det gick men att banan var så fin (i design av Bengt Lorichs och Pierre Fulke om någon undrar).

Höjdarhålet är det långa 14:e, Ombergs signaturhål. Så otroligt vackert och instagramvänligt, kan nog vara det vackraste golfhålet i hela Sverige. Och så de vidunderliga solnedgångarna över det vackra landskapet och vyn över Vättern – gör verkligen inte ont.

 

Denimdrömmar – vårens snyggaste jeans 2019

Det här inlägget innehåller affiliatelänkar till återförsäljare. Samtliga produkter är utvalda av mig.

Alla garderober bör innehålla åtminstone ett par jeans. Jag har alltid varit en jeanstjej och har i princip på mig jeans varenda dag. Lite tråkigt kanske men jag brukar klä upp dem med kavaj och högklackade skor, eller klä ner dem med en t-shirt och skinnjacka efter behav.

När det kommer till jeans finns det verkligen en modell för alla – vida ben, hög midja, stuprör, utställda och så vidare. Men en bra basmodell att satsa på har smala ben och ganska hög midja. För tillfället är jag väldigt inne på stuprörsjeans, smalraka jeans som gärna får sitta lite på höften. Dessa (bilden) från Kappahl (modellen heter Emma) har bra passform och är utan tvekan de skönaste jeansen jag äger. Perfekta vardagsjeans som går att matcha till precis allt. Jag är inte rädd för att testa nya jeanstrender, men den modellen passar mig allra bäst.

Den här våren kommer denim att vara en av säsongens hetaste material. Här är några av mina favoriter bland vårens jeansmodeller.

I sin garderob bör man definitivt ha ett par klassiska raka jeans, de är alltid rätt oavsett hur trendvindarna blåser. De mest perfekta har nog Jeanerica gjort, en femficksmodell i organisk bomull i en mid-vintage-tvätt. Jag gillar även de här från Hunkydory med mellanhög midja och slitsar i bensluten.

Just detaljer på jeans kommer att bli stort i vår. Lindex har gjort den här croppade modellen med kick-flare i klassisk denimblå färg. Snyggt att styla med ett par ankelboots, till exempel de här leopardmönstrade från Rizzo. Även lite croppade jeans är fint särskilt med ett par söta ballerinor till – spana in de här jeansen från Cos Stores, sjukt snygg rådenim.

Man får en väldigt smickrande figur i bootcut. Lindex modell Karen har en perfekt avslappnad look med cool retro-effekt. Även Lee har en snygg variant i Hoxie i en fräsch vårblå tvätt.

På jakt efter ännu vidare jeansmodell? Jag gillar dessa med hög midja och långa utställda ben från Rodebjer. Få till looken med en krispig vit poplinskjorta eller t-shirt till (båda från Arket). Även de här i avslappnad modell med utsvängda ben från Frame är riktigt snygga.

Själv vill jag gärna omsluta benen i jeans som har någon extra detalj av något slag. Som dessa från Gannis senaste jeanskollektion, en klassisk femficksmodell där benen avslutas i en längre slits. Styla med ett par vita boots, också från Ganni.

Till våren är det förstås fräscht med jeans i en ljus tvätt – i år är de skönt sten- och syratvättade jeansen allra trendigast – men jag tycker det är så snyggt med en mörkare tvätt. Just nu suktar jag mest efter Levi’s klassiska 724:a, klassiskt raka och ultimat passform. Ett perfekt tillskott till garderoben helt enkelt.

 

Till hela bloggen