Jenny Olsson

Jenny Olsson har tillhört journalisteliten i många år och skriver regelbundet för en rad magasin och varumärken. Hon är också grundare av konceptet Golfilicious och har hittills publicerat fem böcker. Kreativt bollplank, redaktionschef, projektledare och konceptutvecklare är andra roller Jenny skriver på sitt cv och som hon gärna tar sig an. För, som hon menar, det vore ju dumt att ägna sina 10 000 arbetsdagar i livet med att alltid göra samma sak. Och tråkigt.


Bloggen hör till kategorin "livsstil" och är en levande inspirationskälla med en skön mix av ämnen såsom träning och hälsa, stil och skönhet, tankar och drömmar om livet och karriären. Stark i tron om att livet inte handlar om vilka du känner utan om vilka du möter, älskar Jenny att möta nya människor. Om detta och allt annat som får hennes hjärta att slå lite snabbare får ni läsa om här. Och så får ni följa med på resor, såväl mentala som jordiska när Jenny söker nya sweet spots.


Är du intresserad av ett samarbete eller annonsering? Kontakta collaborate@sweetspotstories.com
För övriga frågor hör av dig till info@sweetspotstories.com

Jenny Olsson

Stark i tron om att livet inte handlar om vilka du känner utan om vilka du möter, älskar Jenny att möta nya människor. Om detta och allt annat som får hennes hjärta att slå lite snabbare får ni läsa om i hennes blogg.

G.O.L.F.

I dag är det lördag och vet ni vad vi ska göra då?
Spela golf.
Eller, ni ska spela – om ni vill och är nyfikna förstås.

Själv började jag spela golf lite motvilligt, som jag berättat om här. Ganska snart upptäckte jag dock att där fanns så mycket som jag tyckte om i en och samma förpackning: motion, gemenskap, utmaningar, glädje. Dessutom är golfen tillgänglig för alla, gammal som ung, och man lär snabbt känna nya människor. Det fina är också att det bara blir roligare (och mer fascinerande) ju bättre man blir. Särskilt dyrt är det inte heller.

Varje persons väg in till golfen ser förstås olika ut. För att ta reda på om ni själva skulle gilla det har jag satt ihop ett litet minitest åt er. Svara bara  JA eller NEJ på frågorna och räkna ihop hur många ni får.

Testa dig – är du en golfare?

Jag är social och gillar att träffa andra människor.
Jag vill utmana mig själv, och andra.
Jag älskar att vara ute i friska luften.
Jag vill ha en motionsform där man slipper toksvettas.
Jag vill gärna kunna utöva sporten när jag är ute och reser.
Jag söker en hobby/motionsform som jag kan hålla på med resten av livet.

Fick ni fler än tre JA? Grattis, ni kommer att älska golf! För er som nu är lite sugna på att testa säger jag välkomna till Jennys lilla golfskola här nedan!

Vart vänder jag mig om jag är intresserad?

Ta kontakt med en golfklubb som arrangerar nybörjarkurser (brukar kosta ca 1 500-2 000 kronor). På Svenska Golfförbundets hemsida hittar ni auktoriserade klubbar i er närhet. Här kan ni läsa mer.

Hur börjar jag?

1. Gå en nybörjarkurs, det är det absolut bästa sättet för att få rätt grunder för att sedan komma igång med det roligaste, själva spelet. Dels ingår en teoretisk del där ni får lära er de vanligaste reglerna, vett och etikett. Dels ingår en praktiskt del där ni går igenom alla momenten och lär er att hantera alla typer av slag såsom sving, chip, pitch, bunkerslag och puttning.
2. Under kursens gång; träna, träna, träna … Golf är en tekniksport där koordination och tajming mellan alla kroppsdelar är viktig. Det kan kännas frustrerande när man inte lyckas träffa bollen, tro mig, det vet jag allt om, men när man väl får till en riktig pangträff och ser bollen flyga iväg är det inte mycket annat som slår det. Så haka på kompisar som redan spelar eller andra i nybörjargruppen och träna tillsammans så ofta ni har tid och lust.
3. Ta Grönt Kort. Efter genomförd kurs ska ni klara av spelprov och teoriprov för att få Grönt kort – era körkort på golfbanan.
4. Grattis! Med Grönt Kort i handen är det ut och lira som gäller. Nu börjar resan ner mot handicap 36 (officiell handicap). Har ni redan blivit medlemmar i en golfklubb underlättar det, så förslagsvis pratar ni med klubben där ni gick kursen och hör vad som gäller för medlemskap.

Vilken utrustning behöver jag?

Att ha rätt sorts utrustning är extra viktigt för nybörjare, men ni behöver absolut inte köpa de dyraste klubborna av den senaste modellen. Under själva kursen går det ofta bra att låna klubbor på golfklubben. Köp nybörjarklubbor, eller låna av kompisar, så länge klubborna inte är ”för svåra”. Satsa på en pitching wedge, en järn-7:a och en putter. Det räcker gott med dessa tre klubbor till en början. Var noga med att inte köpa för långa eller för tunga/styva) klubbor, men det hjälper butikspersonalen till med. Investera också i ett par vettiga golfskor, ett regnställ och en handske så att ni slipper få blåsor i händerna i början.

Vilken klubba till vilket slag?

Golf är en materialsport, därom råder inga tvivel. De viktigaste instrumenten är förstås golfklubborna. Men vilka är de och vad använder man de olika klubborna till?
Driver – den golfklubba som normalt används vid utslag på långa hål. Är den längsta klubban i bagen.
Träklubbor – används för att slå långa slag från tee eller på fairway. Tillverkas numera vanligen av metall eller titan och inte av trä.
Järnklubbor – används för kortare slag, bland annat för inspel mot green. Vanligen delar man in dem efter hur långt man slår med dem, i långa järn (1-3), mellanjärn (4-6) och korta järn (7-9).
Hybridklubba – är som namnet antyder ett mellanting mellan en träklubba och en järnklubba och anses vara ett mer lättspelat alternativ till de långa järnen.
Wedge – en mycket vinklad klubba som används vid korta, höga slag. Hit räknas pitching wedge, sand wedge (för bunkerslag) och lob wedge (för lobbslag).
Putter – en klubba som nästan uteslutande används på green för att sätta bollen i hål. Utseendet kan variera mycket och putters väljs oftast utifrån tycke och smak.

Golfens positiva hälsoegenskaper

Att spela golf är inte bara kul utan också en investering i ett hälsosamt liv. Forskning har visat att de positiva hälsoeffekterna är många, särskilt om man spelar ofta:

  • Minskad risk för hjärt-kärlsjukdomar
  • Effektiv fettförbränning
  • Bibehållen eller förbättrad kondition
  • Stärker muskler i framförallt ben, rumpa och bål
  • Stärker skelett och leder
  • Förbättrad koncentrationsförmåga
  • Förbättrad balans och koordinationsförmåga
  • Minskar stress
  • Bra för humöret
  • Positiva psykosociala effekter tack vare ökat umgänge och sociala kontakter

Så vad säger ni? Hänger ni med till golfklubben?

 

Words of wisdom

“Grateful for where I’m at, excited about where I’m going.”

 

Glad fredag alla där ute. I dag ska det bli närmare tio grader här i stan och då kan man inte vara annat än peppad på dagen och på helgen som är i antågande. Vad har ni för planer? Själv ska jag dricka finkaffe på stan, äta middag med en kompis i soffan, planera ett event, lyssna på det här, skriva klart en text om tre samhällsförändrare och powerbabes, fira våren, köpa en vit t-shirt och sälja ett radhus.

 

Foto: Emma Grann / Studio Femme 

 

Teleportering till sydligare breddgrader

Inspirerad av Petras roliga inlägg vill jag härmed teleportera mig till en annan breddgrad.

Morgonen börjar med att jag vaknar upp på latituden 20° 17′ S, nämligen Mauritius. Jag har precis klivit upp ur sängen i min drömmiga villa på Belle Mare Plage alldeles intill stranden.

Snabbt satt på mig baddräkt och en tunn klänning ovanpå. På väg ner för ett första dopp fastnar jag inför utsikten som får mig att tappa andan.

Jag bestämmer mig för att vänta med badet och ger mig i kast med frukostbuffén.

Sedan kan jag inte vänta längre. Det blir bad, både i hav och pool.

Konstaterar nöjt att Sverige och vintern är långt borta.

När eftermiddagen kommer gör jag mig redo för en fördrink i loungen, blossande röd om kinderna.

Innan det är dags för middag i den tropiska natten.

Ny dag: Golf på schemat!

Det går bra. Eller faktiskt bäst. Jag blir således bjuden på segerlunch …

… av mitt trevliga sällskap.

Innan eftermiddagen går mot kväll hinner jag med en lång promenad längs den långa vackra sandstranden.  Palmbladen rasslar behagligt i brisen.

Uppsnofsad för kvällen konverseras det med i goda vänners lag.

Innan vi intar middag där kockarna överträffar varandra i kulinariska rätter. Jag konstaterar nöjt att jag nog aldrig har ätit någon godare mat än den nygrillade fisken och skaldjuren som serveras.

Dagen därpå vaknar jag redan klockan sex och ger mig ut på en lång löptur längs havet. Naturen är bedövande vacker, helt filteroberoende.

Tagen av alla intryck intar jag en skön dagbädd invid poolen. Jag läser, skriver och funderar över livet medan underliga fågelläten gäckar. I en hel timme ligger jag helt stilla och ser ut över detta.

Sedan fortsätter mitt filosoferande här, jag känner mig som ett barn på nytt och förtränger tanken på att jag snart måste åka hem.

I stället gör jag mig så toksnygg jag bara kan.

Och smäller sedan av ett stort party i alla regnbågens färger med ett gäng powerdonnor!

Och när den ljumma kvällen övergått till sen timme och till och med gryning vandrar jag tillbaka till min villa och tänker att här …

… på den magiska resorten Belle Mare Plage på Mauritius allra vackraste strand hör jag hemma.

 

Arbetsuniform, ja eller nej?

För något år sedan läste jag en artikel om art directorn Matilda Kahl som haft på sig samma uniform på jobbet i tre års tid för att slippa planera sin outfit varje dag. Hennes stående klädval var vit skjorta och svarta byxor. Genom att alltid köra samma outfit kunde hon i stället för att slösa tid på att välja kläder på morgonen rikta all sin kreativitet på jobbet.

Andra som också kör på det är bland andra Mark Zuckerberg som sportar sin grå Brunello Cucinelli t-shirt. Steve Jobs blev ju känd för att alltid bära svart polotröja, jeans och New Balance sneakers. För att inte tala om salige Karl Lagerfeld med sin ikoniska uniform bestående av stärkt vit skjorta med hög krage (han lär ha haft ett tusental i garderoben), svarta solglasögon och skräddarsydda svarta kavaj.

Samma outfit varje dag känns ju som en bra idé och ibland tänker jag att jag också skulle börja med det. Men direkt efter dyker tanke nummer två upp: vad skulle bli min jobbuniform? Jeans bär jag redan i dag i alla fall 75 % av tiden så de blir det nog. Men upptill då? Vit t-shirt med svart blazer över? Skinnjacka? Eller skulle jag göra en Jobs och satsa på den svarta polotröjan?

Nu tror jag kanske inte att jobbuniform skulle passa mig i längden. Jag skulle nog säkert känna mig befriad från onödig stress och, precis som Kahl säger i artikeln, slippa känna pressen på att alltid bevisa min kreativa förmåga (och att jag har koll på modet) genom mina kläder. Men samtidigt skulle nog mycket av lusten försvinna, glädjen i att faktiskt byta skepnad – och karaktär – efter humör och lust. Är inte det något av modets styrkor, att kunna visa vem man är och styrka sin identitet men också hur man vill uppfattas av andra?

 

Till hela bloggen