Jenny Olsson

Jenny Olsson har tillhört journalisteliten i många år och skriver regelbundet för en rad magasin och varumärken. Hon är också grundare av konceptet Golfilicious och har hittills publicerat fem böcker. Kreativt bollplank, redaktionschef, projektledare och konceptutvecklare är andra roller Jenny skriver på sitt cv och som hon gärna tar sig an. För, som hon menar, det vore ju dumt att ägna sina 10 000 arbetsdagar i livet med att alltid göra samma sak. Och tråkigt.


Bloggen hör till kategorin "livsstil" och är en levande inspirationskälla med en skön mix av ämnen såsom träning och hälsa, stil och skönhet, tankar och drömmar om livet och karriären. Stark i tron om att livet inte handlar om vilka du känner utan om vilka du möter, älskar Jenny att möta nya människor. Om detta och allt annat som får hennes hjärta att slå lite snabbare får ni läsa om här. Och så får ni följa med på resor, såväl mentala som jordiska när Jenny söker nya sweet spots.


Är du intresserad av ett samarbete eller annonsering? Kontakta collaborate@sweetspotstories.com
För övriga frågor hör av dig till info@sweetspotstories.com

Jenny Olsson

Stark i tron om att livet inte handlar om vilka du känner utan om vilka du möter, älskar Jenny att möta nya människor. Om detta och allt annat som får hennes hjärta att slå lite snabbare får ni läsa om i hennes blogg.

G.O.L.F.

I dag är det lördag och vet ni vad vi ska göra då?
Spela golf.
Eller, ni ska spela – om ni vill och är nyfikna förstås.

Själv började jag spela golf lite motvilligt, som jag berättat om här. Ganska snart upptäckte jag dock att där fanns så mycket som jag tyckte om i en och samma förpackning: motion, gemenskap, utmaningar, glädje. Dessutom är golfen tillgänglig för alla, gammal som ung, och man lär snabbt känna nya människor. Det fina är också att det bara blir roligare (och mer fascinerande) ju bättre man blir. Särskilt dyrt är det inte heller.

Varje persons väg in till golfen ser förstås olika ut. För att ta reda på om ni själva skulle gilla det har jag satt ihop ett litet minitest åt er. Svara bara  JA eller NEJ på frågorna och räkna ihop hur många ni får.

Testa dig – är du en golfare?

Jag är social och gillar att träffa andra människor.
Jag vill utmana mig själv, och andra.
Jag älskar att vara ute i friska luften.
Jag vill ha en motionsform där man slipper toksvettas.
Jag vill gärna kunna utöva sporten när jag är ute och reser.
Jag söker en hobby/motionsform som jag kan hålla på med resten av livet.

Fick ni fler än tre JA? Grattis, ni kommer att älska golf! För er som nu är lite sugna på att testa säger jag välkomna till Jennys lilla golfskola här nedan!

Vart vänder jag mig om jag är intresserad?

Ta kontakt med en golfklubb som arrangerar nybörjarkurser (brukar kosta ca 1 500-2 000 kronor). På Svenska Golfförbundets hemsida hittar ni auktoriserade klubbar i er närhet. Här kan ni läsa mer.

Hur börjar jag?

1. Gå en nybörjarkurs, det är det absolut bästa sättet för att få rätt grunder för att sedan komma igång med det roligaste, själva spelet. Dels ingår en teoretisk del där ni får lära er de vanligaste reglerna, vett och etikett. Dels ingår en praktiskt del där ni går igenom alla momenten och lär er att hantera alla typer av slag såsom sving, chip, pitch, bunkerslag och puttning.
2. Under kursens gång; träna, träna, träna … Golf är en tekniksport där koordination och tajming mellan alla kroppsdelar är viktig. Det kan kännas frustrerande när man inte lyckas träffa bollen, tro mig, det vet jag allt om, men när man väl får till en riktig pangträff och ser bollen flyga iväg är det inte mycket annat som slår det. Så haka på kompisar som redan spelar eller andra i nybörjargruppen och träna tillsammans så ofta ni har tid och lust.
3. Ta Grönt Kort. Efter genomförd kurs ska ni klara av spelprov och teoriprov för att få Grönt kort – era körkort på golfbanan.
4. Grattis! Med Grönt Kort i handen är det ut och lira som gäller. Nu börjar resan ner mot handicap 36 (officiell handicap). Har ni redan blivit medlemmar i en golfklubb underlättar det, så förslagsvis pratar ni med klubben där ni gick kursen och hör vad som gäller för medlemskap.

Vilken utrustning behöver jag?

Att ha rätt sorts utrustning är extra viktigt för nybörjare, men ni behöver absolut inte köpa de dyraste klubborna av den senaste modellen. Under själva kursen går det ofta bra att låna klubbor på golfklubben. Köp nybörjarklubbor, eller låna av kompisar, så länge klubborna inte är ”för svåra”. Satsa på en pitching wedge, en järn-7:a och en putter. Det räcker gott med dessa tre klubbor till en början. Var noga med att inte köpa för långa eller för tunga/styva) klubbor, men det hjälper butikspersonalen till med. Investera också i ett par vettiga golfskor, ett regnställ och en handske så att ni slipper få blåsor i händerna i början.

Vilken klubba till vilket slag?

Golf är en materialsport, därom råder inga tvivel. De viktigaste instrumenten är förstås golfklubborna. Men vilka är de och vad använder man de olika klubborna till?
Driver – den golfklubba som normalt används vid utslag på långa hål. Är den längsta klubban i bagen.
Träklubbor – används för att slå långa slag från tee eller på fairway. Tillverkas numera vanligen av metall eller titan och inte av trä.
Järnklubbor – används för kortare slag, bland annat för inspel mot green. Vanligen delar man in dem efter hur långt man slår med dem, i långa järn (1-3), mellanjärn (4-6) och korta järn (7-9).
Hybridklubba – är som namnet antyder ett mellanting mellan en träklubba och en järnklubba och anses vara ett mer lättspelat alternativ till de långa järnen.
Wedge – en mycket vinklad klubba som används vid korta, höga slag. Hit räknas pitching wedge, sand wedge (för bunkerslag) och lob wedge (för lobbslag).
Putter – en klubba som nästan uteslutande används på green för att sätta bollen i hål. Utseendet kan variera mycket och putters väljs oftast utifrån tycke och smak.

Golfens positiva hälsoegenskaper

Att spela golf är inte bara kul utan också en investering i ett hälsosamt liv. Forskning har visat att de positiva hälsoeffekterna är många, särskilt om man spelar ofta:

  • Minskad risk för hjärt-kärlsjukdomar
  • Effektiv fettförbränning
  • Bibehållen eller förbättrad kondition
  • Stärker muskler i framförallt ben, rumpa och bål
  • Stärker skelett och leder
  • Förbättrad koncentrationsförmåga
  • Förbättrad balans och koordinationsförmåga
  • Minskar stress
  • Bra för humöret
  • Positiva psykosociala effekter tack vare ökat umgänge och sociala kontakter

Så vad säger ni? Hänger ni med till golfklubben?

 

Smaskig silltårta till midsommar

På midsommar har vi alla våra favoriter på buffébordet. Sill är definitivt min, det och så löjrom med rödlök och en klick gräddfil.

En silltårta är alltid trevligt att ställa fram. Lätt att tillaga, supergod att äta och blir en favorit hos alla! Här kommer receptet på min variant, från min första bok Golfilicious. Tar en dryg halvtimme att göra plus tid för kylning så sväng ihop den redan ikväll så hinner den gotta till sig till midsommarafton.

Ingredienser:

1 skivad kavring, ca 550 g
30 g smör

Fyllning
4 ägg
1 burk (200 g) matjessill, valfri smak
4 dl crème fraîche 34 %
200 g philadelphiaost naturell eller gräslök, valfri fetthalt
½ tsk strösocker
3 tsk vitvinsvinäger eller vit balsamvinäger
3 msk senap
½ dl hackad dill
½ dl skuren gräslök
1 tsk salt
1 krm vitpeppar

Garnering
4 ägg
½ liten rödlök
1 burk (200 g) matjessill (valfri smak)
färsk dill

Tillagning:

Börja med att hårdkoka alla åtta ägg och låt kallna.

Låt sillen rinna av och skär sedan i småbitar. Blanda crème fraîche och philadelphiaost och rör ner socker, vitvinsvinäger och senap. Finhacka dill och gräslök och blanda ner. Smaka av med salt och peppar.

Skär fyra av de hårdkokta äggen i småbitar och rör ner i fyllningen. Dela sedan smeten i två lika stora pytsar och blanda ner den hackade sillen i den ena.

Skär bort kanterna från brödet. Kör brödskivorna hastigt i en mixer tillsammans med 30 g smält smör för att få till en jämn och krämig smet. Platta ut massan som tårtbotten i en form med löstagbar kant, cirka 22 cm i diameter.

Bred på hälften av fyllningen med sill. Bred på ett nytt lager kavringsmix och sedan resten av sillfyllningen. Avsluta med ytterligare ett lager kavringsmix.

Bred därefter på den andra fyllningen utan sill ovanpå och runtom tårtan. Täck med plastfolie och låt tårtan stå kallt till servering, minst ett par timmar. Allra bäst smakar tårtan om den får stå ett helt dygn i kylen innan servering.

Innan servering är det dags att garnera silltårtan. Skär de resterande fyra hårdkokta äggen i skivor och lägg i ett fint mönster ovanpå tårtan. Låt sillen rinna av och placera ut bitarna på äggen. Skär rödlöken så tunt du kan och fördela över tårtan. Avsluta med att sätta i små dillkvistar.

Glad midsommar!

 

 

Summer suit

Hur klär man sig snyggt och svalt på jobbet på sommaren? I en sommarkostym förstås!

Ett par cityshorts till en matchande kavaj ger en dressad känsla. Med ett par boots eller högklackade skor till blir det, om ni frågar mig, den absolut coolaste arbetsuniformen.

Välj gärna material som viskos eller linne som både andas och är svalt. Och underskatta inte att bära svart i sommar. Förutom att svart ger ett sobert intryck är det snyggt tillsammans med en klädsam solbränna.

Kavaj Massimo Dutti // Shorts Stockh lm MQ // Boots Rizzo // T-shirt Weekday // Väska Gianni Chiarini // Solglasögon Akenberg

 

Foto: Emma Grann / Studio Femme 

 

On my mind: Stråhattar

Det här inlägg innehåller reklamlänkar.

Jag behöver en ny stråhatthatt. En hatt som jag kan gå runt i till sommaren och se fin ut i och som skyddar från solen. Ett måste är att kunna peta in allt hår eftersom det blir hemskt missfärgat av solen (gult i stället för fräscht sommarblont) och det vill jag verkligen inte. Dessutom förhöjer hatten vilken look som helst!

Här kommer ett gäng snygga stråhattar, håll till godo.

Stråhatt Arket

Färgad solhatt & Other Stories // Klassisk stråhatt Lindex

 

Zorro-hatt med band Lola Hats

Stråhatt i kvarnhjulsmodell & Other Stories // Stråhatt med virkat band Lindex

 

Le Grand oversizead stråhatt Eliurpi

Stråhatt Feodoramodell Maison Michel // Feodora Reinhard Plank Hats

Randig gros grain-trimmad solhatt Etro

 

 

Till hela bloggen