Jenny Olsson

Jenny Olsson har tillhört journalisteliten i många år och skriver regelbundet för en rad magasin och varumärken. Hon är också grundare av konceptet Golfilicious och har hittills publicerat fem böcker. Kreativt bollplank, redaktionschef, projektledare och konceptutvecklare är andra roller Jenny skriver på sitt cv och som hon gärna tar sig an. För, som hon menar, det vore ju dumt att ägna sina 10 000 arbetsdagar i livet med att alltid göra samma sak. Och tråkigt.


Bloggen hör till kategorin "livsstil" och är en levande inspirationskälla med en skön mix av ämnen såsom träning och hälsa, stil och skönhet, tankar och drömmar om livet och karriären. Stark i tron om att livet inte handlar om vilka du känner utan om vilka du möter, älskar Jenny att möta nya människor. Om detta och allt annat som får hennes hjärta att slå lite snabbare får ni läsa om här. Och så får ni följa med på resor, såväl mentala som jordiska när Jenny söker nya sweet spots.


Är du intresserad av ett samarbete eller annonsering? Kontakta collaborate@sweetspotstories.com
För övriga frågor hör av dig till info@sweetspotstories.com

Jenny Olsson

Stark i tron om att livet inte handlar om vilka du känner utan om vilka du möter, älskar Jenny att möta nya människor. Om detta och allt annat som får hennes hjärta att slå lite snabbare får ni läsa om i hennes blogg.

En riktigt fransk ostbricka

”Att gifta sig med en man bara för att han ser bra ut är som att köpa en ost utan att ha provsmakat den.”

Min verkliga akilleshäl när det kommer till mat är ost. Och jag skriver akilleshäl för om jag så bara får en liten smakbit så kan jag inte sluta för det är så vansinnigt gott. Jag älskar ost.

I helgen som var ägde Ostfestivalen rum här i stan. Var någon av er där? Jag hade tänkt att gå men så kom ju flytten för mamma in från vänster lite hastigt och lustigt så jag fick ägna helgen åt att packa och planera. I gengäld fick det bli en ostbricka här hemma; min lokala mataffär har en riktigt bra ostdisk så det blev en bit Comté, getost och en lagrad Gruyère. Och så köpte jag ett gott surdegsbröd, lite lufttorkad skinka och salami och små picklade lökar som gjorde ostbrickan extra rolig. Hemma hittade jag också en liten burk fikonmarmelad så det blev riktigt göttigt.

Jag vågar mig gärna på nya sorter och smaker men jag tycker bäst om hårdostar och är lite extra förtjust i franska diton, kanske för att fransmän har en lång tradition av osttillverkning och producerar otroligt goda sorter. I Frankrike är ost en lika viktig beståndsdel i köket som vin, och en integrerad del av måltiden. De franska ostbutikerna har ofta funnits i generationer och drivs av entusiastiska kännare som kan ge råd om vilken ost som passar bäst för varje kund och tillfälle. Och de har ett matigt utbud att välja från. I Frankrike framställs 400-500 olika sorters ost, tusentals om man ser till gårdsnivå, alltså gårdar där man tar tillvara på traktens genuinitet och producerar ostar i mycket små kvantiteter, som är exceptionella när det kommer till smak och kvalitet.

Liksom vin är kodordet terroir. Olika regioner producerar olika specialiteter och det finns många gånger en stark lokal stolthet. Det har ni kanske märkt om ni varit på en marknad i Frankrike och provsmakat ostar som kommer från trakten. Till exempel Roquefortost är en specialiserad produktion i just den lilla byn och karaktäristisk för sin sort.

Att skapa en ostbricka är inte särskilt svårt utan bara kul. Det finns heller inga direkta ramar man behöver hålla sig inom. Viktigt att tänka på är dock att inte blanda för många sorter, gommen blir mättad efter fler än åtta ostar. Ett tips är att försöka hålla sig till ett tema, till exempel olika texturer (blanda mjukt och färskt med hårt och lagrat), eller ostar producerade på olika sorters mjölk (get, får, ko), eller landskapsmässigt (välj en specifik ostsort med samma lagringstid men från 3-5 olika regioner).

En gyllene regel är att ostarna ska ätas i rätt ordning utifrån smakstyrka. Så arrangera ostarna medurs som en klocka i en skala från mild till stark. Använd gärna separata ostknivar, en till varje ostfamilj för att smakerna inte ska korsas, och tänk på att osten inte får vara kylskåpskall utan rumstempererad. Ta därför ut dem ur kylen 3-4 timmar innan servering så att smakerna hinner utvecklas helt.

Vill ni inte ha ett specifikt tema kan man bara köpa sina favoritostar. Jag brukar tänka att fyra ostar i olika hård- och mjukhet är bra. Kombinera med de tillbör ni gillar, olika kex, frukt som päron eller bär, kanske en dipp och en god marmelad. Det där med vindruvor till är en vattendelare – ska man ha vindruvor till osten eller inte? Då brukar jag svara att det beror på om man dricker vin till eller inte. Gör man det så gör druvorna att vinet känns kärvt och surt. Det blir för mycket syra helt enkelt. Om man däremot inte dricker vin är vindruvor både gott och snyggt till ostbrickan.

Vill ni testa franska ostar så berättar jag mer om de olika franska ostfamiljerna här nedan. Och hoppas att det ska smaka! (Och citatet inledningsvis är såklart av Brigitte Bardot.)

Franska ostfamiljer

Franska ostar delas vanligtvis in i sex olika familjer: färskost, pressad ost, vitmögelost, getost, kittost samt blå-/grönmögelost. Kategoriseringen beror i första hand på hur osten framställs, men systematiken är inte helt logisk då getostar snarare bestäms av vilken råvara som använts medan resten bygger på framställningsteknik. En och samma ost kan därför hamna i flera av dessa grupper. 

Färskostar
Exempel: Cantadou, Chèvre frais, Boursin
Färskostar är milda med lätt syrlighet och ofta smaksatta på något sätt. Ostarna har i sig inte så mycket egen karaktär utan det är kryddningen som styr; örter, vitlök, peppar, kummin, pepparrot, tryffel, paprika etc. Vissa färskostar saltas, andra berikas med grädde så att man får fetare ostar; double crème (55-70 procent fetthalt) och triple crème (över 70 procent fetthalt).

Vitmögelostar
Exempel: Brie, Camembert, Brillat Savarin
Vitmögelostar känns igen på den vita, lite ludna skorpan. De är ofta krämiga i konsistensen och milda men karaktärsfulla i smak och arom. En brie av god kvalitet ska vid mognad vara arom- och smakrik med toner av champinjoner och hasselnötter. Camembert har en något kraftigare smak och doft, och är gärna lite syrlig och stallig i karaktären.

Blå-/grönmögelostar
Exempel: Roquefort, Bleu d’Auvergne, Fourme d’Ambert, Cremeux du Puy
Uppvisar väldigt olika karaktär där vissa sorter är milda och krämiga, andra starkare och kornigare. Ostarna framställs genom att man tillsätter olika varianter av mögelsvamp och därefter sticker hål på ostarna med långa nålar så att luft ska komma in i osten och möjliggöra mögelutvecklingen.

Getostar
Exempel: Valencay, Trèfle Cendré, Banon, Charolais, Crottin de Chavignol Fermier
Getost finns i många olika varianter från de som gränsar till milda färskostar till lagrade, lätt smuliga vitmögelostar med koncentrerade smaker.

Kittostar
Exempel: Reblochon, Pont l´Evêque, Livarot, Maroilles
Känns igen på sitt orangefärgade skal och smakrika innehåll. Kittostar kallas även tvättade ostar då man under framställningen doppar eller tvättar osten i saltlake och därefter vänder den dagligen under hela processen. Den vackra färgen som skiftar från gult till rosa kommer av ett rödpigment i saltlaken.

Pressade ostar (hårdostar)
Exempel: Comté, Gruyère des Grottes, Mimolette, Tomme Crayeuse Fermière
En grupp som innehåller både hårda och halvhårda ostar. Hårdost kan vara grynpipig, rundpipig eller ha en tät textur med få och små pipor. Lagras upp till tre år samt har ofta en lång hållbarhet.

 

Måndagsmood

Tar några minuter för att hämta andan och landa. Det har varit intensiva dagar på sistone. Jag vet inte hur det är med er men den här sommaren går med ljusets hastighet. Jag antar att jag alltid känner mig så när vi närmar oss slutet av augusti, men den här sommaren har gått extra fort och det har varit mycket jobb. Inte för att jag klagar – men jag kommer på mig själv med att önska att det skulle sakta ner lite.

I helgen har jag gått igenom pressklipp och tagit itu med efterarbete efter våra tre Akenberg event i förra veckan. AnnKathrin åkte hem till Luleå igen och nu jobbar vi stenhårt inför New York-resan i höst. Sedan har jag besökt mamma för att fira henne på födelsedagen. Då berättade min bror att de köpt nytt hus som de visade bilder på – så fint! – och det fick mig att drömma om var och hur min framtida lägenhet kan se ut (och en tjej kan drömma, eller hur?).

Eftersom jag tar mig en stunds återhämtning så har jag surfat runt lite i webbutikerna. Det är ju ändå måndag och jag som alltid är uppe med tuppen har behov av stor snooze-knapp just nu. Den här Filippa K-tröjan i beige merinoull är så skön att cocoona i och jag kan redan säga att det var en bra investering. På tal om tröjor är jag på jakt efter en tajt finstickad polo att bära under kavajen i höst. Den här och den här står högt på min lista.

Förresten, för inte så länge sedan såg jag om filmen ”Ett bra år” med Russell Crowe, och jag kan inte nog rekommendera den. Den handlar om finanskillen Max Skinner som förlorar sitt jobb och flyttar till Provence och en vingård han har ärvt av en släkting. Miljön är helt underbar och den påminde mig om hur viktigt det är att skapa sig en tillvaro med livskvalitet och kärlek – och varför inte i södra Frankrike. Har ni sett filmen? Vad tycker ni om den? Jag är så sugen på att göra en road trip längs vägarna i Provence. Så i går kväll sökte jag runt lite och hittade underbara små lyxpärlor där man kan ta in, som Château de Valmer där man har stranden alldeles intill, La Bastide de Gorges i Luberon, exklusiva La Réserve Ramatuelle med sin magiska utsikt några minuter från Saint-Tropez, och förstås det genuinte provensalska Le Mas Candille i oasen Mougins som stått på min bucket list länge. Men det får vänta, nu är det måndag och fullt fokus på jobb.

Hoppas att er helg var härlig!

 

Maximera sommaren – hur man gör det bästa av sommaren (innan den är över)

Kan ni förstå hur fort sommaren går? Augusti står i full blom och även om jag räknar september som en sommarmånad så går det inte att undgå att de ljumma kvällarna blir allt mörkare och soliga dagarna allt färre. Så nu gäller det att maxa det sista av sommaren

Även om sommaren kanske inte är densamma nu som när vi var barn finns det något nostalgiskt över årstiden som verkligen får mig att vilja njuta av varje liten sista bit innan den försvinner. Jag tänkte på roliga sommarminnen jag samlat på mig och det fick mig att sätta ihop en liten lista över saker jag skulle vilja hinna med innan sommaren är över. Så i dag delar jag med mig av en lista med kul saker att göra och hur man kan göra det bästa av sommaren innan den lämnar oss för den här gången.

1. Gör en digital detox

Om du ännu inte redan gjort en digital detox så kan jag verkligen rekommendera det! Oavsett om det bara är för en helg eller en hel vecka så känns det så befriande och tillåter en att bli närvarande i nuet. Här är några av fördelarna med att ta ett break från sin smartphone, dataskärm och sociala medier. Det är jättesvårt, jag vet, och särskilt om man är tillbaka på jobbet där man ständigt är omringad av dem, men försök att ta ett par dagars retreat åtminstone.

2. Åk ut i skärgården

Stockholms skärgård är fantastisk. Med 24.000 öar, kobbar och skär från Arholma i norr till Landsort i söder är det en unik miljö att vistas i, inte minst under sensommaren då vattnet fortfarande är varmt men de flesta turisterna har åkt hem. Hoppa på en Waxholmsbåt och ta en lunchkryss, gör en heldagsutflykt eller en hel båtluff med övernattning. Det finns massor av pärlor att välja bland och på många öar finns både restauranger, hotell och vandrarhem – och resan är förstås halva nöjet.

3. Tänd grillen

Det finns inget som lukten av hamburgare och kyckling på grillen som får det att kännas som sommar. Utnyttja möjligheten att vara utomhus och grilla så mycket som bara är möjligt. Om hamburgare och kyckling inte är din grej så finns det ett bibliotek med smarriga grillrecept för vegetarianer några klick bort.

4. Besök en vass glassbar

Vår kärlek till glass är passionerad och det finns väl inget godare är välgjord hantverksglass. Vanilj, choklad, pekannöt, romrussin, jordgubb, pistage – oavsett vilken smak som är din favoritsmak så passa på att njuta. Några av mina favoritglasställen är Stockholms Glasshus, King Scoopa, Scarfó, Fryst, Taverna Brillo och Eataly.

5. Skicka ett vykort

Ja, vykort existerar fortfarande! Jag älskar att skicka vykort när folk fyller år, har fått nytt jobb eller bara för att. Men att skriva och posta vykort på somrarna är alltid lite extra speciellt, särskilt om man är på semester på något härligt ställe som man vill dela med sig av. Kommer garanterat att få adressaten att le brett.

6. Se en klassisk sommarfilm

Klassiska sommarfilmer betyder olika saker för oss men på min lista finns: Jalla, Farväl Falkenberg, Hajen, Änglagård, Vi hade i alla fall tur med vädret, Dirty Dancing och Den bästa sommaren.

7. Ta riktiga foton och gör ett fint album

Ta fram den hederliga systemkameran, fånga sommarens festligheter och gör sedan ett old school fotoalbum. Det kommer bli så härligt att plocka fram och bläddra i när vintern rasar utanför fönstret.

8. Fixa en spelkväll

Stäng av tv:n, lägg undan telefonen och bjud in familj, vänner och grannar till en hederlig spelkväll. Plocka fram de klassiska gamla brädspelen – Jägersro, Monopol, Trivial Pursuit – dra en spader, lek charader eller pröva något nytt roligt sällskapsspel. Se till att ha gott om snacks och smarriga drinkar!

9. Se utomhusteater/-bio

Sommar är för mig lika med kultur. Än finns det tid till härliga kulturupplevelser utomhus. I Stockholm pågår Parkteaterns program ända fram till första september och nu i augusti visas även utomhusbio på flera ställen i stan. Att sitta ute med en film över knäna och se på film på en stor duk medan mörkret sänker sig är helt underbart!

10. Ha knytkalas

Fixa till ett stort knytkalas. Bjöd över folk till en avslappnad kväll, låt dem ta med sig sina favoriträtter ch fira det faktum att det är sommar. Glöm inte cocktailarna!

 

 

Fredagskänsla och fruktisglass

Glad fredag! Dagarna rusar förbi och det har varit fullt ös för Akenberg under modeveckan. Gårdagens pressevent blev så lyckat, en riktigt härlig mingelfest – ska berätta mer senare.

Man älskar ju fest i alla former, eller hur? Både uppstyrda smokingfester som planerats månader i förväg med trerätters och hela tjottaballongen, men lika mycket ett snabbt ihoproddat trädgårdsparty med grannarna där alla tar med något till buffébordet. Ansvarar man för kommer här ett tips jag fångat upp ur Annas pyssliga festfixarbok, nämligen fruktisglass. Perfekt så här på sommaren, både enkelt att göra, nyttigt och gott. Och hörrni nu är det fredag!

Du behöver:
1 ask vindruvor, välj gärna ekologiska och kärnfria
grillspett

Så här gör du:
Skölj druvorna och trä upp dem på grillspetten. Lägg dem i frysen i minst två timmar. Låt dem tina ett par minuter innan du ska äta dem. De frysta vindruvorna smakar nästan som Piggelin!

 

Foto: Jeanette Dahlström

 

Till hela bloggen