Jenny Olsson

Jenny Olsson har tillhört journalisteliten i många år och skriver regelbundet för en rad magasin och varumärken. Hon är också grundare av konceptet Golfilicious och har hittills publicerat fem böcker. Kreativt bollplank, redaktionschef, projektledare och konceptutvecklare är andra roller Jenny skriver på sitt cv och som hon gärna tar sig an. För, som hon menar, det vore ju dumt att ägna sina 10 000 arbetsdagar i livet med att alltid göra samma sak. Och tråkigt.


Bloggen hör till kategorin "livsstil" och är en levande inspirationskälla med en skön mix av ämnen såsom träning och hälsa, stil och skönhet, tankar och drömmar om livet och karriären. Stark i tron om att livet inte handlar om vilka du känner utan om vilka du möter, älskar Jenny att möta nya människor. Om detta och allt annat som får hennes hjärta att slå lite snabbare får ni läsa om här. Och så får ni följa med på resor, såväl mentala som jordiska när Jenny söker nya sweet spots.


Är du intresserad av ett samarbete eller annonsering? Kontakta collaborate@sweetspotstories.com
För övriga frågor hör av dig till info@sweetspotstories.com

Jenny Olsson

Stark i tron om att livet inte handlar om vilka du känner utan om vilka du möter, älskar Jenny att möta nya människor. Om detta och allt annat som får hennes hjärta att slå lite snabbare får ni läsa om i hennes blogg.

Body talk – om kroppsspråk och andra grejer

Chinos Kappahl // T-shirt H&M // Kavaj Massimo Dutti // Sneakers Rizzo

 

Kommunikation kan vara fascinerande. Häromdagen var jag och lyssnade på ett föredrag men hade svårt att ta till mig vad föreläsaren pratade om. Även om han var säker i sitt ämne och på sättet han talade så levde hans kropp sitt eget liv. Rörelserna var ryckiga, han lade ofta armarna i kors och blicken fladdrade. Så när jag gick därifrån kom jag nästan inte ihåg någonting av föredraget eftersom jag mest suttit och stört mig på att rörelserna inte riktigt stämde överens med vad han talade om. Det fick mig att fundera på det här med kroppsspråk och hur viktigt det är för att skapa förtroende och bli omtyckt.

Att prata så att andra lyssnar är inte alltid så enkelt. Även om informationsutbytet för de flesta av oss börjar och slutar med ord, så finns också en rad andra faktorer att väga in. När vi möter andra människor gör kroppen många omedvetna rörelser beroende på situationen. Ibland är kroppsspråket uppenbart; ser man någon gråta så fattar man att de är upprörda över någonting. Andra gånger är signalerna inte alls så tydliga. Vad ska man till exempel tro om någon som tar sig om hakan, blir personen plötsligt fundersam eller är det bara så att det kliar?

Vi kan väl alla relatera hur det är att missuppfatta andra, eller att själva missuppfattas trots att vi tycker att vi varit så tydliga. Men det är så lätt att tolka in något annat bara genom att läsa av en annan persons kroppsspråk, Eller om man pratar med någon som berättar något trovärdigt, men som samtidigt inte tittar en i ögonen och vars kropp fullkomligt signalerar FAKE NEWS. Vågar man ens tro på personen då?

Jag tycker att det här är ett jättespännande område och oerhört intressant att studera andras kroppsspråk, vad de säger med kroppen utan att de är medvetna om det och hur svårtolkat deras budskap kan bli. Det har gjorts mycket forskning för att bestämma hur ens kroppsspråk kan förstärka eller förstöra chanserna att bli hörd och förstådd. Olika rön talar om olika procentsatser, men man brukar säga att det vi kommunicerar verbalt med ord endast utgör ca 10 procent av kommunikationen. De övriga 90 procenten utgörs av icke-verbal kommunikation såsom rösten, ansiktsuttryck, kroppsspråk, gester, blicken, klädsel och frisyr.

Just kroppsspråket och de missförstånd det kan orsaka blir särskilt tydligt när vi möter folk från främmande kulturer. Medan svenskar i regel använder sitt kroppsspråk sparsamt så är expressiva gester naturligt för exempelvis sydeuropéer. Jag som spenderat rätt mycket tid i Spanien och södra Frankrike har ju lärt mig att yviga gester inte nödvändigtvis innebär att personen är förbannad eller irriterad, utan bara att det är det naturliga sättet att tala.

Även det här med den intima sfären är intressant och hur kroppars avstånd till varandra under ett samtal kan variera i olika kulturer. Har ni någon gång varit med om att en person ni kanske inte känner stått väldigt nära er när den talat och hur konstigt, nästan obehagligt, det kan kännas? Konsten att hålla rätt avstånd är verkligen inte lätt men tydligen är det ideala samtalsavståndet mellan två personer 30 centimeter enligt forskningsrön så det får man väl ta som en riktlinje. Fast det där tycker jag man känner ganska direkt, vad som känns bekvämt och bra och vad som blir lite för nära.

Förutom kroppsspråket sker en stor del av kommunikationen också genom hur rösten låter. En röst säger ju otroligt mycket om en person. Folk är vanligtvis väldigt medvetna om hur andra låter men tänker kanske inte på hur de själva låter. Och ta det här med röstens tonfall. Bara en liten nyansskillnad i betoningen kan helt ändra innebörden av frasen och förändra en förolämpning till ett skämt och ett skämt till en förolämpning.

Nyckeln till en bra kommunikation är att förstå kroppsspråk. Jag tänkte avsluta med några tips som underlättar ett kongruent kroppsspråk och som jag själv försöker att tänka på så ofta jag kan för att skapa förtroende och underlätta samtal. Hoppas att de kan vara till hjälp även för er.

  • Sträck på dig, det ger ett säkrare intryck.
  • Ta ögonkontakt med människor du möter.
  • Dra på mungiporna, ett leende smittar lätt av sig.
  • Lyssna aktivt när den andra pratar och var nyfiken, då blir du själv intressant.
  • Tänk på andningen. Sänk axlarna och andas med magen.

Jag vill också passa på att tipsa om detta TED Talk där Amy Cuddy, professor i socialpsykologi vid Harvard University, berättar om hur kroppsspråket formar oss och hur vi – medvetet och omedvetet – blir bedömda av andra beroende på vilka signaler vi sänder ut. Se det!

 

The Edit

Jessica Alba – om passion, fördomar och att gå sin egen väg
Porter Edit maj 2019
Foto: Will Davidson // Styling: Tracy Taylor

Tröja och byxor Chloé; halsband Alighieri; ringar Spinelli Kilcollin, Stone and Strand och Grace Lee // Klänning 3.1 Phillip Lim; halsband Alighieri // Klänning Zimmermann; sandaler Chloé; ringar Spinelli Kilcollin, Stone and Strand och Grace Lee // Klänning och armband Isabel Marant, sandaler Chloé

 

Touché!

För en tid sedan ledsnade jag på mina mörka partier under ögonen och gav mig ut på jakt efter en mirakelkräm. Nu sminkar jag mig inte särskilt mycket, men sedan gammalt är ju att man inte vill se trött och sliten ut, särskilt inte när det inte finns fog för det, haha. Till vardags använder jag som bas BB-krämen Nudista från L’Oréal för en naturlig lyster och jämnare hudton, men den är inte särskilt täckande.

Så kom det sig att jag fick den lilla guldpennan Touche Éclat från Yves Saint Laurent i händerna. Jag har ju hört mycket gott om denna concealerpenna som nått en form av kultstatus världen över, men tyckt att den varit aningen dyr. Nu har den släppts som ett add on-makeupverktyg, High Cover 2, med ny formula som jag blev nyfiken på så jag beslutade mig för att testa. Skulle verkligen denna klassiker kunna trolla bort mina mörka ringar under ögonen?

Skeptiker som jag är har jag sällan några höga förväntningar på produkter men jag kan redan säga att jag är fast. High Cover 2 är precis som originalet ljusreflekterande och den funkar som både highlighter och concealer tack vare att den innehåller mycket pigment. Ändå blir den inte kakig eller lägger sig i de fina linjerna under ögonen, vilket jag upplevt med andra produkter.

High Cover 2 finns i flera olika nyanser som kompletterar originalpennan. Jag valde 0,75 som är den ljusaste. Först tyckte jag den såg lite orange ut men när jag applicerade den lättarbetade highlightern så smälte väldigt bra in i min hudton. Resultatet är väldigt naturligt och jag upplever att hela området under ögonen med mörka ringar försvinner på ett fascinerande sätt. Även röda prickar och blemmor fungerar toppen att dölja.

Nu var det inte jättebra ljus där jag tog dessa bilder men jag hoppas att ni kan se. Helt klart en game changer som från och med nu kommer att ha sin självklara plats i necessären.

 

On the spot i Humlegården

Hej torsdag! Gudars vad jag njuter av detta väder – ÄNTLIGEN! Man älskar ju hur hela stan lever upp så här års. Så härligt att slå av på taken och bara promenera runt i det gröna fluffet och le mot andra glada människor.

Och med våren öppnar också nya satsningar upp – kul! Ett ställe som jag är nyfiken på är Omnipollo som öppnat ölträdgård vid Floras kulle i Humlegården. Jag passerar nästan dagligen genom Humlan som är en av mina favoritparker och det känns närmast självklart att här ska finnas en bra ölträdgård, tycker ni inte?

Omnipollo är ett av stans mikrobryggerier som gör hantverksöl. För ett par år sedan öppnade de pizzabaren Omnipollos hatt på Söder – som bekant är ju pizza ölens bästa vän. Jag har inte varit där men det är visst populärt. Omnipollo driver också ett ställe i Göteborg.

Nu har de alltså längtat ut och med tanke på at namnet är en sammanskrivning av orden omnipotent och det spanska ordet för kyckling, pollo, så lovar det gott tycker jag. På menyn finns, förutom öl förstås, godsaker såsom grillade skaldjur och mjukglass.

Vad säger ni, när går vi dit?

Foto: Gustav Karlsson Frost och Simon Bredenberg

 

Till hela bloggen