Jenny Olsson

Jenny Olsson har tillhört journalisteliten i många år och skriver regelbundet för en rad magasin och varumärken. Hon är också grundare av konceptet Golfilicious och har hittills publicerat fem böcker. Kreativt bollplank, redaktionschef, projektledare och konceptutvecklare är andra roller Jenny skriver på sitt cv och som hon gärna tar sig an. För, som hon menar, det vore ju dumt att ägna sina 10 000 arbetsdagar i livet med att alltid göra samma sak. Och tråkigt.


Bloggen hör till kategorin "livsstil" och är en levande inspirationskälla med en skön mix av ämnen såsom träning och hälsa, stil och skönhet, tankar och drömmar om livet och karriären. Stark i tron om att livet inte handlar om vilka du känner utan om vilka du möter, älskar Jenny att möta nya människor. Om detta och allt annat som får hennes hjärta att slå lite snabbare får ni läsa om här. Och så får ni följa med på resor, såväl mentala som jordiska när Jenny söker nya sweet spots.


Är du intresserad av ett samarbete eller annonsering? Kontakta collaborate@sweetspotstories.com
För övriga frågor hör av dig till info@sweetspotstories.com

Jenny Olsson

Stark i tron om att livet inte handlar om vilka du känner utan om vilka du möter, älskar Jenny att möta nya människor. Om detta och allt annat som får hennes hjärta att slå lite snabbare får ni läsa om i hennes blogg.

Arbetsdag i denim

Channeling min inre Debbie Harry circa 1978 så här i en ny arbetsvecka. Double denim aka canadian tuxedo är något jag tidigare inte det har liksom känts fel modemässigt. Men på senare tid har jag helt svängt om i frågan. Att bära denim på både under- och överkroppen innebär den perfekta arbetsoutfiten när man har en dag på kontoret utan några kundmöten inbokade och bara jobb att grotta ner sig i. Det viktiga är att mixa olika tvättar och att över- och underdel har en tajt fit. Annars tycker jag att man kan strunta i alla ”regler” som finns när det kommer till att bära double denim.

I dag är det måndag och jag planerar att skriva klart en text, pitcha ett par förslag och följa upp några kundprojekt. Ska försöka boka in en ny fototid med Emma också. Sedan rullar arbetsveckan på, ska bli skönt att få lite struktur i vardagen igen.

Jeansen kommer från Kappahl och jackan är en gammal trotjänare från Massimo Dutti. Stövlarna köpte jag i höstas och kommer från Hööks Hästsport. Yes, det är ridstövlar med dragkedja baktill för det är den enda stövelmodellen jag kommer ner i.

Tänk vad gjorde vi utan våra älskade blåjeans egentligen. Från att ha varit ett arbetarplagg för guldgrävare och cowboys back in the days är jeans i dag en självklarhet i allas våra garderober. Jeansen har gjort en lång klassresa trots att de från början uppstod i och med behovet av slitstarka arbetsbyxor. Tack vare Hollywoods tidiga filmstjärnor blev de snart populära även utanför arbetarklassen. Kombinationen blå denim och vilda västern personifierad i John Wayne symboliserade något som alla ville vara en del av. I dag är det vår tids megainfluencers – jag tänker främst på medlemmarna av insta-girl-squaden anförda av Kendall Jenner, Hailey Baldwin, Gigi Hadid och andra – som sätter trender när det gäller att klä sig i de ”rätta” jeansen av blått denimtyg.

Visste ni att denim är en av världens äldsta textilier och kan dateras så långt tillbaka som till 1567? Ursprunget har diskuterats en hel del och det finns en mängd olika teorier om dess bakgrund men de flesta verkar vara överens om att själva denimtyget härstammar från Nîmes i södra Frankrike. Under 1600-talet fanns här en stor textilindustri för ull, siden och bomullstyger. På 1700-talet började fabrikerna tillverka ett tyg för arbetskläder av kraftig, tät bomullsväv med glatt yta. Tyget kallades serge, motsvarande svenska sars, och var i grunden ett ganska enkelt och billigt tyg men mycket tåligt.

Vår tids mesta klädesplagg jeans kan vi tacka en herr Loeb Strauss för. I mitten av 1800-talet drev han en grossistfirma för textilier i New York tillsammans med sina bröder. Under denna tid pågick den stora guldrushen i San Francisco och Strauss var inte sen att förstå att framtiden låg i väst. Således drog han dit, bytte förnamn till det tuffare Levi och etablerade sig i SF under namnet Levi Strauss & Co. Strauss insåg ganska omedelbart guldgrävarnas behov av slitstarka och praktiska arbetskläder och började sy upp byxor av samma bruna tyg som de tidigare producerat tält och vagnskydd av. Denimen kom på ett tidigt stadium in i byxtillverkningen och när Strauss övergick till att använda detta indigofärgade tyg kallade han det serge de Nîmes (sars från Nîmes), vilket i USA kort och gott förenklades till denim.

Det stora genombrottet kom 1873. Levi Strauss hade fått kontakt med skräddaren Jacob Davis som tagit fram en byxmodell av det täta denimtyget på vilka han fäste kopparnitar för att förstärka fickorna. Tyvärr hade Davis inte pengar att söka patent på sin idé och behövde därför en partner. De två inledde ett samarbete och patentet gick igenom – modellen gjorde succé. 1890 introducerades jeansmodellen 501 som skulle visa sig vara tidlös. I dag den som bekant en av världens mest kända produkter.

Det dröjde inte länge förrän jeans blev symbolen för Amerika. De internationella marknaderna visade ett enormt intresse och Levi’s jeans som varit den ledande arbetarbyxan fick snart konkurrens av märken som Wrangler och Lee, som senare skulle bli först med att förtvätta sina jeans. Förutom att vara ett par byxor av grovt indigofärgat bomullstyg stod jeans också för någonting annat. Det symboliserade frihet, handlingskraft och uppror. Trots att hela USA upprördes av unga rebeller i blåjeans – James Dean med flera – såldes det bara fler och fler par. Producenterna såg också en ny marknad i kvinnorna och med hjälp av dåtidens främsta ikon Marilyn Monroe blev jeans världens första unisexplagg. Ja, och sedan passerar årtiondena. För varje ny generationen jeansbärare har nya märken, passformer och stilar lanserats – vem vill se ut som sina föräldrar?

Listan med aktörer kan göras lång; Joe’s, Earl Jean, Blue cult, Chip & pepper, Sass & Bide, Paper denim, True Religion, Rock & Republic, Evisu och inte minst svenska jeansmärken såsom Cheap Monday, Acne, J.Lindeberg, Nudie och Denim Demon. Tack vare den svenska detaljhandels- och entreprenörstraditionen, kombinerat med kaxig design och stort kunnande i varumärkesbyggnad, vilket är extremt viktigt i modebranschen, har de satt Sverige på kartan som ett modernt jeansland.

I takt med att vi konsumenter blivit allt mer miljömedvetna har också efterfrågan på ekologiska jeans ökat och där ligger svenska jeansmärken i framkant när det gäller att använda ekologiska alternativ i sin produktion.

Vad gäller då våren 2019? I princip funkar alla typer av plagg och tvättar men överlag blir jeansen mer klassiskt raka med en något lägre midja. Även om den croppade looken finns kvar i modebilden är jag glad över att se att byxlängden kryper neråt. Vi kommer också att få se jeans med detaljer som broderier, pintuck och revärer, och som alltid till våren finns det många snygga lite vintage-liknande tvättar. Och eftersom 80-talet är tillbaka så är de skönt sten- och syratvättade jeansplaggen allra trendigast.

Utbudet av jeans har nog aldrig varit större och oavsett om du är guldgrävare, cowboy eller bara lika jeansfrälst som jag så är en sak är säker: Jeans är ett evigt klassiskt plagg som alltid håller.

 

Tre för övrigt

Gillar: Lila, lavendel, violett, purpur, gredelin. Oavsett vad man kallar den är färgten lila helt enkelt ljuvlig. Aristokratisk och intelligent, men också skör och melankolisk.

Lyssnar på: Marschmusik. Jag bara älskar marschmusik, parader, tapto allt som framförs av en musikkår. Är jag knäpp eller finns det fler därute som är inne på samma spår?

Imponeras av: Ståuppkomiker, som har en fantastisk förmåga att göra långa utsvävningar för att sedan kunna plocka upp en tidigare tråd och knyta ihop säcken. Samtidigt som de är kick-ass på att skämta. En sån vill jag bli.

.

 

Smarta affärsidéer och hållbara företag

Man gillar ju smarta affärsidéer och samhällsengagerade företag som arbetar hållbart – samtidigt som de är lönsamma. Därför blev jag så otroligt glad när Afound hörde av sig tidigare i våras och ville göra en kampanj med mig.

Afound är H&M-gruppens senaste satsning, ett butikskoncept som erbjuder en blandning av både deras egna varumärken som COS, Cheap Monday och Weekday, men också andra varumärken. I sortimentet kan man hitta såväl lyx- och premiummärken som Marni, Prada, Gucci, Gestuz och Filippa K, samt billigare kedjor som Monki och NLY. Men poängen är att alla produkter säljs till väldigt rabatterade priser – nedsatta med i genomsnitt 50 procent!

Afound köper in partier från olika håll som blivit över och som de sedan säljer till lägre priser. Man kan alltså hitta både superlyx och verkliga reafynd i det kuraterade utbudet. Dream deal, inte sant? Nytänkande och en affärsidé som känns fräsch och helt rätt i tiden.

Nu är det dags att slå igen datorn och göra tidigt avslut på den här arbetsdagen för det vankas vrålåk, skinande bilkarosser och somrig trädgårdslunch. Trevlig helg!

 

 

Afound-kampanjen som jag frontar i ett halvår framöver.

 

Klassiker: Kavajen

Det är nog ingen hemlighet att plagget jag bär både till vardag och fest och som jag alltid har älskat är kavajen. Eller blazern, beroende på vad man vill kalla den. För det är i princip ingen skillnad alls mellan kavaj och blazer. Vill man ändå vill göra en distinktion så kan man säga att en blazer kan sticka ut mer i sin design och är en enkel- eller dubbelknäppt uddakavaj som bärs med omatchande byxor. En kavaj däremot kan ingå i en kostym med matchande byxor och görs ofta i lite finare material. Oavsett vad man kallar den så är den en stöttepelare i min garderob.

Varför är den då så suverän? Först och främst, den klär upp vilken trist vardagslook som helst på ett kick. För det andra går den att bära till precis allt; kostymbyxor, jeans, shorts, kjol, klänning, ja är den tillräckligt lång kan man till och med bära den som den är, som en minikort klänning. Jag bär gärna kavaj till mina slitna favoritjeans eller shorts. Den adderar en skräddad men ändå avslappnad elegans till ens vardagslook. Så här års fungerar den som min vår- och sommarjacka – superfräsch sommarlook.

När jag ska investera i en ny kavaj tittar jag alltid efter detaljerna som gör att den skiljer sig ur mängden. Fina knappar, ett foder i en avstickande färg, eller ett annorlunda snitt. Den ska vara genomarbetad och får gärna kosta lite mer för då vet jag att den är hållbar både vad gäller kvalitet, trender och miljöaspekt – det är garanterat stilsäkert mode.

Kavaj och jeans Massimo Dutti // Skärp JC // T-shirt Uterqüe // Skor af Klingberg // Väska Moët et Chandon

 

Foto: Emma Grann / Studio Femme 

 

Till hela bloggen