Jenny Olsson

Jenny Olsson har tillhört journalisteliten i många år och skriver regelbundet för en rad magasin och varumärken. Hon är också grundare av konceptet Golfilicious och har hittills publicerat fem böcker. Kreativt bollplank, redaktionschef, projektledare och konceptutvecklare är andra roller Jenny skriver på sitt cv och som hon gärna tar sig an. För, som hon menar, det vore ju dumt att ägna sina 10 000 arbetsdagar i livet med att alltid göra samma sak. Och tråkigt.


Bloggen hör till kategorin "livsstil" och är en levande inspirationskälla med en skön mix av ämnen såsom träning och hälsa, stil och skönhet, tankar och drömmar om livet och karriären. Stark i tron om att livet inte handlar om vilka du känner utan om vilka du möter, älskar Jenny att möta nya människor. Om detta och allt annat som får hennes hjärta att slå lite snabbare får ni läsa om här. Och så får ni följa med på resor, såväl mentala som jordiska när Jenny söker nya sweet spots.


Är du intresserad av ett samarbete eller annonsering? Kontakta collaborate@sweetspotstories.com
För övriga frågor hör av dig till info@sweetspotstories.com

Jenny Olsson

Stark i tron om att livet inte handlar om vilka du känner utan om vilka du möter, älskar Jenny att möta nya människor. Om detta och allt annat som får hennes hjärta att slå lite snabbare får ni läsa om i hennes blogg.

7 anledningar att besöka Bordeaux

Står lugnt lantliv, vackra vinslott och kultur på önskelistan? Eller lockar chict cityliv med shopping och matmässiga förtecken? I Bordeaux kan du få det mesta!

Jag har rest runt lite bland bildmapparna i min dator och sladdade in i de märkta ”Bordeaux 2007” och ”Bordeaux och Biarritz 2014” och tänk vilka fina minnen som genast dök upp. Bordeaux är en av mina favoritstäder i Frankrike och jag fick en enorm Bordeauxlängt. Varför? Det ska ni få sju härliga anledningar till på direkten.

1. Vinet

Bordeaux är klassisk mark för alla vinälskare. Det är ett av världens mest kända vindistrikt och här finns en vinkultur utan motstycke, inte minst när det kommer till kraftfulla röda kvalitetsviner. Druvor som Cabernet Sauvignon, Merlot och Cabernet Franc utgör den klassiska blandningen som ger de röda Bordeauxvinerna deras speciella karaktär, medan Sémillion, Sauvignon Blanc och Muscadelle sätter stilen på de vita.

I distriktet finns runt 8 000 producenter. Inga problem att avnjuta eleganta viner av toppkvalitet alltså.

2. Slotten

Château d’Yquem, Château Mouton-Rothschild, Château Lafite-Rothschild, Château Margaux, Château Latour … Runt Bordeaux hittar man några av de allra mest välkända och mytomspunna vinslotten. Själv har jag bland annat besökt Château Smith Haut Lafitte alldeles utanför stan och som jag kan rekommendera – passa på att samtidigt boka ett besök på Sources de Caudalies underbara spa. Ni kommer att tacka mig!

Organiserade vinprovningsturer anordnas av turistbyrån. Eller så hyr ni bil och ger er iväg på egen hand med hjälp av karta och pigga smaklökar. Det är extra roligt att åka hit i skördetider för då kan man själv vara med och skörda druvorna – ett hårt men roligt arbete!

3. Maten

Om Bordeaux är världsberömt för sina kvalitetsviner så är trakten minst lika känd för sin gastronomi. Specialiteter som tryffel, gåslever, ankbröst och lamm tar gärna plats på tallriken. Här kan man äta gourmetmat på snofsiga Michelinkrogar om man gillar det, men minst lika bra är alla stimmiga bistroer och brasserier. Ett tips är att göra en dagstur till den lilla kuststaden Arcachon – härifrån kommer Frankrikes bästa ostron!

Gillar man sötsaker får man inte missa att smaka på regionens specialitet le canelé, en traditionell liten kaka med konsistens som en nybakad limpa och med en tydlig smak av vanilj, kanel och bränt socker. Finbagaren Baillardran har flera ställen i stan, bland annat en i saluhallen Galerie des Grands-Hommes. Blir du sugen redan nu och bor i Stockholm så besök Sophies Canelé på S:t Eriksgatan. Hälsa Sophie från mig!

4. Arkitekturen

Omfattande renoveringar har fått Bordeaux att vakna ur sin Törnrosasömn och stadens förr lite skamfilade yttre har fått en elegans som bättre anstår stadens storslagna historia. Det känns pampigt att strosa på Bordeaux boulevarder och torg med de vackra 1700-talsbyggnaderna (många är uppsatta på Unescos världsarvslista). Alla kvarter har sin helt egen karaktär och det är härligt att upptäcka staden till fots.

Promenera också längs kajerna vid Garonne som flyter genom Bordeaux, där vinhandlarnas gamla lagerbyggnader förvandlats till ett långt stråk kantat av restauranger och kaféer. Och så får du inte missa Miroir d’eau vid Place de la Bourse, en enorm vattenspegel som alla älskar att stoppa fötterna i.

5. Shoppingen

Bordeaux är ett shoppingparadis och här finns massor av modebutiker, roliga affärer, parfymerier och marknader.  En bra plats att börja på är området Grands Hommes, även kallat ”Gyllene triangeln”, där koncentrationen av butiker är hög. Mellan gatorna cours de l’Intendance, cours Georges Clemenceau och Allées de Tourny finns alla stora lyxmärken representerade och Galérie Lafayette ligger ett stenkast därifrån.

Billigare trendmode hittar man på rue Sainte Catherine, som med sina 1,2 kilometer är Europas längsta gågata. Charmiga Saint-Pierre räknas som det ”gamla” Bordeaux och lockar med smågator och gränder fulla av hantverksbutiker och konstnärsverkstäder. För antikviteter är det kvarteret Chartrons som gäller.

5. Kulturen

Bordeaux kulturliv är både spännande och varierat. Här finns bland annat flera fina museer att besöka om man är sugen på det. Utomhuskonst och arkitektur kan man beundra nästan var som helst.

I hangarerna längs kajen utmed floden ges ofta utställningar, vernissager och konserter. Sevärdheter man inte bör missa är den stora katedralen Grosse Cloche och klocktornet Tour St-Michel från 1400-talet som har en fin utsikt över staden. Vackra Grand Théâtre på Place de la Comédie inrymmer Bordeaux opera och här kan man se opera-, konsert- och dansföreställningar året om.

7. Omgivningarna

Även om Bordeaux levererar på alla plan så finns det anledning att också ge sig utanför stadskärnan. I omgivningarna finns fina utflyktsmål och charmiga byar. Inte minst är det böljande landskapet med alla vinrankor på långa, disciplinerade led vackert att susa fram igenom – varför inte på cykel? Jättehärligt!

De långa, vita sandstränderna ligger heller inte långt bort, perfekt för en dagsutflykt. Med bil eller tåg från stationen Saint Jean tar man sig dit på en knapp timme. I Bassin d’Arcachon sydväst om Bordeaux finns även fina naturområden, bland annat Europas största pinjeskog och La Dune, en enorm sanddyn som är 150 meter hög.

Bienvenu!

(Pics: privata och Bordeaux Tourisme)

 

Work in progress – hur min arbetsprocess fungerar

Det finns inget rätt eller fel när det kommer till skrivande men man måste hitta ett sätt som fungerar för en själv. Processen kan också skilja sig åt beroende på vilken typ av skrivande det handlar om och vad syftet är.

Jag tänkte i alla fall berätta lite om hur min arbetsprocess fungerar när det kommer till journalistiska uppdrag till magasin och företag.

Först vill jag bara förklara att i och med att jag arbetar med så många olika saker utöver att jobba som journalist, så har jag ständigt tusen bollar i luften som jag måste hålla koll på. Det gör att jag ibland måste hantera ett flertal uppdrag av olika karaktär på samma gång vilket gör vardagen rätt splittrad, så det gäller att kunna fokusera, vara flexibel och ha stenkoll på att inga lösa trådar hänger någonstans. Jag är dessutom analytiskt och organisatoriskt lagd, har kontrollbehov och prestationsångest och är detaljstyrd, vilket format sättet jag arbetar på. För att just ha superkoll, både övergripande men framför allt på detaljnivå har jag ett arbetsdokument ”Att göra” där jag listar ALLT som ska göras, det vill säga pågående uppdrag, kommande uppdrag, påminnelser, deadlines, uppföljningar som ska göras och när etc. Dokumentet är högst levande och jag stryker från listan och adderar nytt varje dag. Det ger mig en bra överblick samtidigt som jag har koll på varenda liten detalj.

Så till skrivandet. Först ser jag till att jag är på det klara med vad uppdraget går ut på: ämne, vinkel, omfång, målgrupp, eventuella intervjupersoner, deadline osv. Därefter gör jag research för att dels ha tillräckligt mycket bakgrundsfakta och kunskaper om ämnet i sig, men också för att kunna ställa relevanta frågor till den/de jag ska intervjua. Ska jag till exempel skriva en artikel om diabetes så måste jag ju ha läst in mig på ämnet för att kunna fråga efter rätt saker.

Parallellt med researchen bokar jag in intervjun/-erna och sätter upp intervjufrågor. Jag ser det lite som en snitslad bana jag vill lotsa intervjupersonen igenom. Frågorna måste löpa i en logisk ordning men samtidigt måste jag vara lyhörd för att kunna sticka in nya frågor beroende på vad som dyker upp under intervjun. Det gäller att kunna lyssna, göra stickspår och samtidigt föra samtalet framåt. Ibland är det intervjuer då man träffas men ofta är det rena telefonintervjuer och då skriver jag ner svaren samtidigt som vi talar. Träffas vi spelar jag in intervjun och skriver in svaren när jag kommit hem.

Sedan, och det här är det intressanta med min process, när intervjun är gjord och intervjusvaren nedtecknade måste jag lämna allt och gå ifrån embryot till text. Jag måste låta hjärnan vila från all input så jag tar alltid en lång powerwalk direkt efter en intervju därför att under den timmen jag är ute och går så fortgår processen i hjärnan. Även om jag kanske lyssnar på radio samtidigt som jag är ute så söker hjärnan hitta logiken i anteckningarna och den röda tråden i storyn och så snart jag kommer hem igen vet jag nästan alltid precis vad artikeln ska börja och var den ska sluta och vilken röd tråd den ska följa – och det slår fasiken aldrig fel. Många gånger dyker också riktigt bra formuleringar upp under promenaden varför jag måste ha mobilen med så att jag kan spela in dem direkt. Så, väl hemma handlar det egentligen bara om att sätta sig och lägga pusslet av faktaanteckningar och intervjusvar utifrån den klarlagda tråden.

Det som är bra med att jag lärt mig hur min arbetsprocess fungerar är att jag kan ta till den de gånger jag känner att fastnat i en text, eller om jag kanske känner att det är en logisk lucka eller skaver någonstans men inte riktigt kan se var. Jag vet att svaret inte kommer till mig om jag sitter kvar vid datorn, däremot kommer jag att komma på lösningen när jag går ut och rör på mig. Det är säkert många av er som känner igen er i det här med att man tänker så mycket bättre när man rör på sig. Forskning har slagit fast att när man rör sig fritt och hjärnan får mer syre ökar kreativiteten och förmågan att lösa problem – och visst är det väl ofta vi får våra allra bästa idéer under just fysisk rörelse? I alla fall jag. Av den anledningen är jag en stor förespråkare av promenadmöten för ett miljöombyte kan vara oerhört stimulerande, speciellt om det är ett möte då man behöver tala om svåra saker.

Men tillbaka till arbetsprocessen. När draften på artikeln är klar låter jag den sedan vila ett tag till. Jag jobbar snabbt och är alltid klar väl före deadline så det är aldrig några problem med att låta en artikel vila en dag eller två. Sedan tittar jag på den igen med fräscha ögon och justerar eventuella fel eller formuleringar som inte blivit helt hundra. När den redigeringen är genomförd är texten klar att skickas iväg för synpunkter och godkännande av den intervjuade och så snart det inkommit gör jag en sista slutlig koll innan den slutliga versionen skickas in.

Ungefär så. Kanske arbetar ni på liknande sätt, eller på något helt annat sätt som fungerar för er. I alla fall hoppas jag att ni kanske kan ta med er något tips från min arbetsprocess. Att skriva böcker är en betydligt svårare uppgift och kräver, i alla fall för mig, en annan process eftersom skrivandet är utspritt över en mycket längre tid. Men det får vi tala om en annan dag.

Rock Massimo Dutti // Tröja Cos Stores // Jeans Kappahl // Skor Vagabond // Scarf Beck & Söndergaard // Armband Lapponia

 

Vecka 46 – tillbaka i stan, vardagsstress och smokingfest

God morgon. Mitten av november. Skymningen är och gräver i hörnen och slukar ljuset. Det har varit grått i trehundra år nu? Jag fick ändå en välbehövlig dos sol i mig i Skottland över helgen. Alltså, kan vi bara pausa här en stund och prata om hur fantastiskt Skottland och Gleneagles är?! Jag kände visserligen till resorten eftersom jag skriver mycket om golf, men att få uppleva den med egna ögon har varit helt underbart. Över deluxe. Jag ska såklart berätta mer om helgen som var, har så många bilder att visa er, fast nu måste jag hugga tag i jobb.

Den här veckan har jag massor att göra, förutom ett gäng artiklar och texter en hel del som inte innefattar att sitta framför datorn. Springa ärenden i dag, läkarbesök på tisdag, frissan på onsdag, byta däck på bilen på torsdag och en pedikyr om jag hinner. Lite stressad över hur jag ska hinna med allt men det löser sig nog. Pedikyren är för att mina fötter ska ha en rimlig chans att se snygga ut i ett par öppna skor. På fredag väntar nämligen smokingfest extra allt med Connoisseur-gänget och jag låna ett par av mammas skor från 80-talet som är jäkligt snygga. Det ska bli skitkul med fest och den här gången är vi på Såstaholm inte långt från där jag bor så det blir skönt att ha nära hem. Kan man festa någon timme extra, bara för att, haha!

Men det är då, nu väntar en överfull inbox så bättre att vi hörs senare. Ska ta en espresso och dra igång veckan nu.

Pic source

 

Fredag med fyllda oxrullader för er, haggis för mig

Hej, det är fredag! Jag vet inte vad ni tror men jag har onda föraningar om att vintern kommer att bli svinkall. Jag har absolut inga belägg för det och med tio plusgrader så här en bra bit in i november så ter sig en vargavinter långt bort, men känslan säger det. Så hur överlever man vintern? Förutom en jäkla massa lager på lager i klädväg får man satsa på comfort food, mat som tillagats med mycket kärlek och som lägger sig som bomull i magen. Som fyllda oxrullader med potatisstomp där god stark västerbottenost får gå ner i potatisstompet och sätta smak på anrättningen. Och så rödvinssås och en klick gélé till.

Bjud hem människor ni tycker om och duka med överdrivet mycket tända ljus. Själv ska jag strax hoppa på planet till Skottland och Edinburgh! Så för egen del finns det chans/risk beroende på hur man se det att det blir haggis och en single-malt. Och just det, receptet är för fyra personer och tillagningstiden cirka 45 minuter. Lycka till!

Ingredienser:
8 skivor bra nötkött per person, innanlår eller utbankad biff (se till att köttet kommer från en svensk gård som bedriver ekologisk uppfödning)
4 saltgurkor, skurna på längden
8 tsk senap, gärna dijon
8 skivor bacon
1 msk tomatpuré
1/3 flaska rödvin
ca 6 dl kalvfond

500 g potatis
100 g smör
ca 1 dl mjölk
ca 1 dl grädde
3 dl riven västerbottensost
salt och peppar
en aning socker
hackade örter efter tycke och smak

gelé
30 g smör
maizena

Tillagning:

Bred senap på biffarna, lägg på saltgurka och baconskivor. Rulla ihop och fäst med tandpetare.

Bryn rulladerna runt om i en gjutjärnsgryta. Tillsätt en aning tomatpuré, rödvin och fond efter smak. Låt småkoka i cirka 15 minuter, då bör köttet vara mört och fint om det är av god kvalitet.

Koka under tiden potatisen så att den nästan blir genomkokt. Häll av vattnet och grovstöt potatisen med en potatisstöt ihop med en rejäl klick smör, lite mjölk och grädde. Tillsätt riven västerbottensost, salta och peppra, samt avsluta med en aning socker och om du vill hackade örter, till exempel persilja, dill eller vad du nu har i trädgården.

Ta upp rulladerna ur grytan. Sila av skyn i en kastrull. Tillsätt lite mer rödvin, smör och red eventuellt av med lite maizena. Låt såsen småkoka i några minuter. Smaka av med en klick gelé.

Servera oxrulladerna med potatisstompet, rödvinssåsen och lite gelé.

 

Receptet ur Golfilicious med foton av Peter Cordén, Golf is Art.

 

Till hela bloggen