Jenny Olsson

Jenny Olsson har tillhört journalisteliten i många år och skriver regelbundet för en rad magasin och varumärken. Hon är också grundare av konceptet Golfilicious och har hittills publicerat fem böcker. Kreativt bollplank, redaktionschef, projektledare och konceptutvecklare är andra roller Jenny skriver på sitt cv och som hon gärna tar sig an. För, som hon menar, det vore ju dumt att ägna sina 10 000 arbetsdagar i livet med att alltid göra samma sak. Och tråkigt.


Bloggen hör till kategorin "livsstil" och är en levande inspirationskälla med en skön mix av ämnen såsom träning och hälsa, stil och skönhet, tankar och drömmar om livet och karriären. Stark i tron om att livet inte handlar om vilka du känner utan om vilka du möter, älskar Jenny att möta nya människor. Om detta och allt annat som får hennes hjärta att slå lite snabbare får ni läsa om här. Och så får ni följa med på resor, såväl mentala som jordiska när Jenny söker nya sweet spots.


Är du intresserad av ett samarbete eller annonsering? Kontakta collaborate@sweetspotstories.com
För övriga frågor hör av dig till info@sweetspotstories.com

Jenny Olsson

Stark i tron om att livet inte handlar om vilka du känner utan om vilka du möter, älskar Jenny att möta nya människor. Om detta och allt annat som får hennes hjärta att slå lite snabbare får ni läsa om i hennes blogg.

7 anledningar att besöka Bordeaux

Står lugnt lantliv, vackra vinslott och kultur på önskelistan? Eller lockar chict cityliv med shopping och matmässiga förtecken? I Bordeaux kan du få det mesta!

Jag har rest runt lite bland bildmapparna i min dator och sladdade in i de märkta ”Bordeaux 2007” och ”Bordeaux och Biarritz 2014” och tänk vilka fina minnen som genast dök upp. Bordeaux är en av mina favoritstäder i Frankrike och jag fick en enorm Bordeauxlängt. Varför? Det ska ni få sju härliga anledningar till på direkten.

1. Vinet

Bordeaux är klassisk mark för alla vinälskare. Det är ett av världens mest kända vindistrikt och här finns en vinkultur utan motstycke, inte minst när det kommer till kraftfulla röda kvalitetsviner. Druvor som Cabernet Sauvignon, Merlot och Cabernet Franc utgör den klassiska blandningen som ger de röda Bordeauxvinerna deras speciella karaktär, medan Sémillion, Sauvignon Blanc och Muscadelle sätter stilen på de vita.

I distriktet finns runt 8 000 producenter. Inga problem att avnjuta eleganta viner av toppkvalitet alltså.

2. Slotten

Château d’Yquem, Château Mouton-Rothschild, Château Lafite-Rothschild, Château Margaux, Château Latour … Runt Bordeaux hittar man några av de allra mest välkända och mytomspunna vinslotten. Själv har jag bland annat besökt Château Smith Haut Lafitte alldeles utanför stan och som jag kan rekommendera – passa på att samtidigt boka ett besök på Sources de Caudalies underbara spa. Ni kommer att tacka mig!

Organiserade vinprovningsturer anordnas av turistbyrån. Eller så hyr ni bil och ger er iväg på egen hand med hjälp av karta och pigga smaklökar. Det är extra roligt att åka hit i skördetider för då kan man själv vara med och skörda druvorna – ett hårt men roligt arbete!

3. Maten

Om Bordeaux är världsberömt för sina kvalitetsviner så är trakten minst lika känd för sin gastronomi. Specialiteter som tryffel, gåslever, ankbröst och lamm tar gärna plats på tallriken. Här kan man äta gourmetmat på snofsiga Michelinkrogar om man gillar det, men minst lika bra är alla stimmiga bistroer och brasserier. Ett tips är att göra en dagstur till den lilla kuststaden Arcachon – härifrån kommer Frankrikes bästa ostron!

Gillar man sötsaker får man inte missa att smaka på regionens specialitet le canelé, en traditionell liten kaka med konsistens som en nybakad limpa och med en tydlig smak av vanilj, kanel och bränt socker. Finbagaren Baillardran har flera ställen i stan, bland annat en i saluhallen Galerie des Grands-Hommes. Blir du sugen redan nu och bor i Stockholm så besök Sophies Canelé på S:t Eriksgatan. Hälsa Sophie från mig!

4. Arkitekturen

Omfattande renoveringar har fått Bordeaux att vakna ur sin Törnrosasömn och stadens förr lite skamfilade yttre har fått en elegans som bättre anstår stadens storslagna historia. Det känns pampigt att strosa på Bordeaux boulevarder och torg med de vackra 1700-talsbyggnaderna (många är uppsatta på Unescos världsarvslista). Alla kvarter har sin helt egen karaktär och det är härligt att upptäcka staden till fots.

Promenera också längs kajerna vid Garonne som flyter genom Bordeaux, där vinhandlarnas gamla lagerbyggnader förvandlats till ett långt stråk kantat av restauranger och kaféer. Och så får du inte missa Miroir d’eau vid Place de la Bourse, en enorm vattenspegel som alla älskar att stoppa fötterna i.

5. Shoppingen

Bordeaux är ett shoppingparadis och här finns massor av modebutiker, roliga affärer, parfymerier och marknader.  En bra plats att börja på är området Grands Hommes, även kallat ”Gyllene triangeln”, där koncentrationen av butiker är hög. Mellan gatorna cours de l’Intendance, cours Georges Clemenceau och Allées de Tourny finns alla stora lyxmärken representerade och Galérie Lafayette ligger ett stenkast därifrån.

Billigare trendmode hittar man på rue Sainte Catherine, som med sina 1,2 kilometer är Europas längsta gågata. Charmiga Saint-Pierre räknas som det ”gamla” Bordeaux och lockar med smågator och gränder fulla av hantverksbutiker och konstnärsverkstäder. För antikviteter är det kvarteret Chartrons som gäller.

5. Kulturen

Bordeaux kulturliv är både spännande och varierat. Här finns bland annat flera fina museer att besöka om man är sugen på det. Utomhuskonst och arkitektur kan man beundra nästan var som helst.

I hangarerna längs kajen utmed floden ges ofta utställningar, vernissager och konserter. Sevärdheter man inte bör missa är den stora katedralen Grosse Cloche och klocktornet Tour St-Michel från 1400-talet som har en fin utsikt över staden. Vackra Grand Théâtre på Place de la Comédie inrymmer Bordeaux opera och här kan man se opera-, konsert- och dansföreställningar året om.

7. Omgivningarna

Även om Bordeaux levererar på alla plan så finns det anledning att också ge sig utanför stadskärnan. I omgivningarna finns fina utflyktsmål och charmiga byar. Inte minst är det böljande landskapet med alla vinrankor på långa, disciplinerade led vackert att susa fram igenom – varför inte på cykel? Jättehärligt!

De långa, vita sandstränderna ligger heller inte långt bort, perfekt för en dagsutflykt. Med bil eller tåg från stationen Saint Jean tar man sig dit på en knapp timme. I Bassin d’Arcachon sydväst om Bordeaux finns även fina naturområden, bland annat Europas största pinjeskog och La Dune, en enorm sanddyn som är 150 meter hög.

Bienvenu!

(Pics: privata och Bordeaux Tourisme)

 

Påsk, pappa, vemod och varma minnen

Jag kan fortfarande höra pappas röst. Skratta till åt ett minne som dyker upp, bli glad över ett gott råd han gett mig och som jag hållit fast vid. Men under vintern som gått är det som att mina inre bilder av pappa har börjat blekna lite. Ibland får jag panik när jag känner att han försvinner. När detaljer och händelser blir suddiga och fnasiga i kanten och jag inte längre kan minnas hur det var. När jag kliver in i det tomma huset där varken han eller mamma längre bor kvar. Där endast väggarna skvallrar om det liv som en gång levdes där. Då hugger det till av ångest.

Det är påsk och jag saknar pappa något oerhört. Det gör jag varje dag men extra mycket så här när det är en långhelg som i mångt och mycket handlar om umgänge med familjen. Det känns vemodigt. Den första julen direkt efter att pappa hade dött var till exempel en prövning. En sorgeprövning. Det tog hårt på mig eftersom julen var så starkt präglad av pappa. Ett julbak utan honom kändes lemlästat. Stundtals ville jag bara packa väskan och fly utomlands för att slippa allt, glömma bort att det var jul. Det blev så tydligt att livet aldrig mer skulle vara sig likt, och att en ny tid väntade där vi som är kvar var tvungna att skapa nya traditioner utan honom.

Jag tycker så mycket om påskhelgen och det var en favorithögtid även för pappa. Färgglad och otvungen då man kan göra lite vad man har lust med – vilket för oss ändå alltid slutade på ungefär samma sätt: Sillbord och påsklamm, kortspel, påskäggsjakt, promenader, kanske en golfrunda, fika på bänken framför köket med ansiktena vända mot solen. Obetydligt innehåll, kan tyckas, men oerhört minnesfulla stunder. Tid och rum för varandra.

När pappa dog gjorde jag inget annat än sörjde. Sörjde och sörjde tills jag trodde att jag var klar. Nuförtiden sörjer jag väldigt sällan, men ibland kommer det liksom ifatt en. Sorgen har blivit till saknad, en saknad som numera bor i varje andetag jag andas.

Tiden går och det har blivit påsk igen. Det är så tyst och tomt och ensamt. Jag vill men orkar inte riktigt ta itu med påskhelgen. Tänkte att jag skulle ha bjudit in familjen till en fin påskmiddag med sill och snaps och ägghalvor och gula porslinskycklingar på bordet men lusten finns inte där. Eller jo, lusten finns där men inte kraften. Det får väl vara så då, tänker jag. Men det känns vemodigt. Igår kväll läste jag lite i pappas dagbok. Lars, Lasse, som han hette, hade en sådan där 10-årsdagbok där han skrev ett par tre rader om dagen och noterade vädret och små och stora händelser. Jag bläddrade tillbaka genom åren till tidigare påskhelger för att se vad vi gjorde då, i ett försök att hålla minnena vid liv.
Långfredagen 2015: Kokar saft, 8 flaskor. Behövde plats i frysen. L strök handdukar + dammsög.
Påskafton 2014: Melodikrysset. J på kortspel och påskmiddag. Konstigt lamm.
Skärtorsdag 2012: R jobbade ½ dag. Vi sågs i TC. Köpte påskmat rabatt 12 % = 250 kr. Köpte böcker till 4 flickor.
Påskdagen 2010: Flugor och fjärilar – VÅR. En promenad med Jenny.

Under pappas sista levnadsår blir det allt glesare mellan noteringarna. Raderna under påsken 2017 lyser tomma. Pappa låg då på sjukhus och jag var där med ett enormt påskägg åt honom med saker jag hoppades skulle liva upp tillvaron lite. Jag tog några bilder på honom medan han satt på sängkanten och öppnade påskägget och jag tittar på den där bilden. Han är orakad och vildvuxen i håret, ser tunn ut i den blå landstingströjan. Men jag kan ändå se ett ljus i hans ögon – det var ju trots allt påsk.

Så idag kommer jag att minnas pappa just så, med ett ljus i ögonen. Och jag kommer att ägna dagen till att göra lite vad jag har lust med, kanske sillbord och påsklamm, kanske kortspel, kanske påskäggsjakt, kanske en promenad eller en golfrunda, och definitivt fika på bänken framför köket med ansiktet vänt mot solen.

 

Keeping it simple

Skjorta Cos Stores // Jeans Massimo Dutti // Skor Rizzo

 

Foto: Emma Grann / Studio Femme

 

Skärtorsdagsinspo – takterrasserna som snart öppnar

Glad påsk guys!

Snart blir det fri lek hela helgen. Om ni som jag blir kvar i stan så kommer här några tips på härliga takterrasserna där man kan lapa sol, dricka drinkar och se solen gå ner över se horisonten.

Önskar er härliga stunder och en massa påskkyssar.

SUS – Stockholm under stjärnorna

Fem hus, fyra gator och två torg formar Stockholms mest spännande citykvarter Urban Escape. Högst upp breder ett enormt taklandskap ut sig, SUS, kort för Stockholm Under Stjärnorna. Den 1 200 kvadratmeter stora terrassen öppnade i somras och här, 47 meter upp i luften, samsas restauranger, barer, utomhusbio, träning och aktiviteter. Den 26 april öppnar SUS för säsongen – inte en dag för tidigt!

www.sthlmunderstjarnorna.com

Foto: AMF Fastigheter

Scandic Anglais Terrassen – ovanför Stureplan

Mitt ”go to”-ställe för skön stämning, bra musik och goda drinkar. Och med toppenläge intill Stureplan och vacker vy över Humlegården fortsätter Scandic Anglais takterrass att hålla fanan högt som en av stans bästa. Våning 7, tack!

www.scandichotels.se

Foto: Jimmy Eriksson

The Winery Hotel – vin, mat, pool, musik

Vin, vyer och vass musik. Skippa city och ta er ut till Solna; på Winery Hotels härliga takterrass kopplar man av med ett glas hantverksvin och italienska charkuterier medan solen går ner över Friends Arena. Hotellet öppnade 2016 och blev snabbt omtalat för sin helgjutna satsning på vin och allt därtill. Winery Rooftop är deras takbar inredd i industriell stil och med bekväma solstolar för skönt kvällshäng medan DJ:s spelar grym musik. Köper man ett dagspass får man även tillgång till takpoolen och ett rum för ombyte och avkoppling.

www.thewineryhotel.se

ARC – nykomlingen

Den 26 april slår nya designhotellet Blique by Nobis upp portarna. Beläget på Gävlegatan 18 leder portalen in på en grönskande gård. Tanken är att hotellet ska kännas som ett helt eget kvarter i gränslandet mellan Vasastan och Hagastaden, ett kreativt community med stora sociala ytor där arkitektur möter konst möter konst möter design, musik och mat. Högst upp i huset ligger Arc med restaurang och utebar med milsvid utsikt 360 °. Takterrassen kommer garanterat att bli sommarens hetaste ”go to”-ställe.

www.nobis.se

Urban Deli – takpark mitt i stan

Takpark by Urban Deli är numera en institution bland Stockholms mäktigaste uteserveringar med utsikt. Högst upp i huset på Sveavägen 44 har man ett panorama över takåsarna och inför säsongen har terrassen fått en make-over och fått ett italienskt torg och en sydfransk apelsinlund där man kan gotta sig med sydamerikanska paraplydrinkar. Dessutom kommer underbara modeprofilen Fredrik Robertsson  att fylla takparken med underhållning och aktiviteter hela sommaren.

www.urbandeli.org/takpark

 

Till hela bloggen