Jenny Olsson

Jenny Olsson har tillhört journalisteliten i många år och skriver regelbundet för en rad magasin och varumärken. Hon är också grundare av konceptet Golfilicious och har hittills publicerat fem böcker. Kreativt bollplank, redaktionschef, projektledare och konceptutvecklare är andra roller Jenny skriver på sitt cv och som hon gärna tar sig an. För, som hon menar, det vore ju dumt att ägna sina 10 000 arbetsdagar i livet med att alltid göra samma sak. Och tråkigt.


Bloggen hör till kategorin "livsstil" och är en levande inspirationskälla med en skön mix av ämnen såsom träning och hälsa, stil och skönhet, tankar och drömmar om livet och karriären. Stark i tron om att livet inte handlar om vilka du känner utan om vilka du möter, älskar Jenny att möta nya människor. Om detta och allt annat som får hennes hjärta att slå lite snabbare får ni läsa om här. Och så får ni följa med på resor, såväl mentala som jordiska när Jenny söker nya sweet spots.


Är du intresserad av ett samarbete eller annonsering? Kontakta collaborate@sweetspotstories.com
För övriga frågor hör av dig till info@sweetspotstories.com

Jenny Olsson

Stark i tron om att livet inte handlar om vilka du känner utan om vilka du möter, älskar Jenny att möta nya människor. Om detta och allt annat som får hennes hjärta att slå lite snabbare får ni läsa om i hennes blogg.

Bästa snacksen till golfbagen

Att hålla orken uppe, aggressionsnivån nere och blodsockret i balans är många gånger en fråga om att snacksa. Få energi med de här nyttiga och goda snacksen.

Vad vi äter spelar stor roll för vår prestation. För att ha energi nog att orka med arbete, familjeliv, träning och fritid gäller det att äta bra, varierad och hälsosam mat med en balans mellan fett, kolhydrater och protein.

Men även hur vi äter påverkar i hög grad vårt välmående och prestation. Bäst mår vi om vi äter regelbundet och fördelar maten jämnt över dagen med frukost, lunch, middag och ett par mellanmål.

Ska du spela golf kan den där regelbundenheten vara svår att få till. Du har säkert åtminstone någon gång känt hur du tappat koncentrationen, inte kunnat behålla skärpan när det är dags att putta, eller kroknat de sista hålen med resultatet att scoren störtdykt.

Snacksa ett vinnarkoncept

Golf räknas som en lågintensiv motionsform, vilket innebär motion som bedrivs med låg belastning och där hjärtat arbetar på 50-70 procent av maxpuls. Även om golf är mindre ansträngande än till exempel löpning går det åt en hel del energi då man spelar i många timmar och går ungefär 8-12 kilometer under en 18-hålsrunda. Din hjärna behöver hela tiden energi, samma sorts energi som dina muskler förbrukar när du rör på dig. Exakt hur mycket beror på en rad faktorer såsom fysisk konstitution (ålder, kön, vikt etc.), i vilken takt man går och om man bär sin bag eller inte.

För att behålla skärpan och ha ork under så lång tid måste du fylla på med energi efterhand. Legitimerade dietisten Jennie Nyenvik på Måltiden.se är specialiserad inom kost och prestation och utbildar många elitlag och idrottare i hur de ska äta för att prestera bra. Hon betonar hur viktigt det är att få tillskott med energi under en golfrunda.

– Kroppen behöver mat precis som bilen behöver bensin. Under en golfrunda är det framför allt hjärnan som behöver energi för att hålla fokus, koncentration och humöret uppe. Det är samma energi som dina muskler förbrukar när du spelar. Ju längre du går under en golfrunda desto mer går åt. Därför är det så viktigt att fylla på mellan varven för att ha tillräckligt med energi tillgänglig för både kroppen och skallen.

Vad händer om du struntar i den där refillen?

– Många försöker spara tid i sin vardag genom att hoppa över måltider men det lönar sig sällan i slutändan. När humöret och koncentrationen går ner tar man ofta till vad som än finns tillgängligt. Inte sällan blir det sötsaker, vilket visserligen är en snabb lösning för stunden eftersom det höjer blodsockret, men inte särskilt bra i det långa loppet eftersom blodsockret lika snabbt går ner.

Kolhydraternas vara eller icke vara har varit en het potatis på senare tid; ska man äta kolhydrater eller undvika dem?

– Kroppens prio ett och mest lättillgängliga energi är kolhydrater, särskilt för hjärnan. Men det är de långsamma och näringsrika kolhydraterna såsom fiberrika fullkornsprodukter och grönsaker kroppen mår bäst av, som ger en bra tillförsel av energi och håller blodsockret på en jämn nivå, inte de snabba näringsfattiga kolhydraterna som finns i godis, kakor och läsk. Man bör också äta mer proteinrik mat eftersom de ger kroppen de rätta byggstenarna och ger en bra mättnadskänsla, samt bra fetter (enkelomättade och fleromättade) som din kropp behöver för att fungera normalt.

Vad är nyttiga mellanmål att ta med sig ut på golfbanan? Är det okej med kaffe och bulle eller en varmkorv med bröd i kiosken på banan?

– Det är bättre än ingenting men det är inte det bästa för din prestation. Bullen är god men ger inte så långvarig energi och framför allt inga byggstenar och nyttigheter till din kropp. Med ett glas mjölk och ett äpple till blir bullfikat mycket nyttigare. Varmkorven ger mest fett, men det fel slags fett och snabba kolhydrater. Du får energi men den är inte så hållbar och varken din hjärna eller dina muskler blir så glada av den.

Ditt bästa snack-tips till golfrundan?

– Rawfoodbollar är utmärkta snacks. Mixa 100 gram nötter/mandel med 100 gram dadlar, 4 msk kakao och 2 msk starkt kaffe och rulla dem sedan i kokos. Eventuellt kan man ha i lite jordnötssmör om man vill. Att packa ner små rullar med kalla pannkakor fyllda med keso, skivad banan och blåbär är också ett gott och nyttigt snacks att ha med i bagen. Varför inte i en liten låda med inbyggd kylklamp?

 

Läs även Sex snabba snacks.


Testa vårt smarriga recept på Energibars med frukt och nötter.